MENIU CAUTĂ

Cenaclul s-a reunit în Cer

Distribuie

Dispariţia lui Adrian Păunescu a fost precedată de moartea altor artişti de marcă, lansaţi de poet in muzica mare.

Fac socoteala morţilor şi mă cutremur. Mă simt vinovat şi incredinţez lui Dumnezeu acest acatist pentru Cenaclul Flacăra, pentru ceea ce aş numi astăzi Cimitirul Flacăra, scria Adrian Păunescu la moartea folkistei Tatiana Stepa, în august 2009. Parcă rămas stingher pe această lume din care au dispărut poezia şi muzica, poetul s-a grăbit să părăsească scena pentru o alta, unde-l aşteptau Moţu Pittiş, Anda Călugăreanu şi Gil Dobrică.

Cenaclul Flacăra, condus de poetul Adrian Păunescu, a debutat în 1973 şi s-a încheiat în 1985, după un concert la Ploieşti. În cei 12 ani de activitate, cenaclul a programat nu mai puţin de 1.615 spectacole pe tot cuprinsul ţării

Afectat de dispariţia Tatianei Stepa, unul din cei mai dragi artişti pe care i-a lansat la Cenaclul Flacăra, Adrian Păunescu a publicat, în Jurnalul Naţional din 9 august 2009, un articol în care-i pomenea pe foştii membri ai cenaclului trecuţi în nefiinţă. ”Ţine-i, Doamne, în mare mila ta pe Florian Pittiş, pe Anda Călugăreanu, pe Gil Ioniţă, pe Vali Sterian, pe Andrei Almaşi, pe Nicu Vladimir, pe Costas Caracostas, pe Constantin Gherghina, pe Niki Dinescu, pe Lorin Stănescu, pe Emilian Onciu, pe Gil Dobrică, pe Valeriu Penişoară, pe Nicu Enache, pe Constantin Dragomir, pe Vasile Mârcă-Bucovină, pe Marti Popescu şi pe atâţia încă, stinşi chiar şi în creierul meu. Şi, acum, Tatiana!”.

Libertatea face azi o trecere în revistă a celor dispăruţi, artişti ce au marcat cu talentul şi sensibilitatea lor spectacolele de muzică şi poezie ale Cenaclului Flacăra, cele mai grandioase manifestări care au avut loc în România înainte de 1989.
4591-307376-_madalina_manole.jpg

Mădălina a participat când avea 15 ani

Regretata Mădălina Manole, care s-a sinucis în vara aceasta, la 43 de ani, a avut o apariţie meteorică în Cenaclul Flacăra, participând doar la câteva spectacole, pe vremea când avea vreo 15 ani. Mădălina a cântat alături de Ştefania Ghiţă, o altă adolescentă la acea vreme, în trupa de folk Alfa şi Beta, dar a ales apoi o carieră solo, care a făcut-o celebră.

4591-307383-_ovidiu_hajdu.jpgS-a dus şi cel care cânta hitul «Puştoaico»

Printre artiştii dispăruţi dintre noi se numără şi Ovidiu Hajdu, interpretul celebrului hit ”Puştoaico”, pe vremea când el nici nu împlinise 18 ani. A murit în Scoţia , în 2006, la 39 de ani, unde era tenor. Alţi membri ai cenaclului care au decedat sunt Constantin Dragomir, interpretul melodiei ”Iubita mea, ţi-am cumpărat un munte”, Costas Caracostas, sunetist şi luminist al spectacolelor, Niki Dinescu, bateristul trupei originale Voltaj, Nicu Enache, clăparul care îl acompania pe actorul Mihail Stan la poezia ”Mistreţul cu colţi de argint”, Marti Popescu, basistul trupei Iris, artiştii populari Constantin Gherghina şi Vasile Mârcă- Bucovină, folkistul Lorin Stănescu, interpret al ”Baladei lui Iancu Jianu”, şi Andrei Almaşi, cunoscut pentru ”Fântânarul”.

 

4591-307380-_florian_pittis.jpgFlorian Pittiş – a fost membru fondator al Cenaclului Flacăra, având recital chiar la primul spectacol. A debutat la cenaclu cu poezia ”Problema nopţilor spinoase”, de Geo Dumitrescu, dar cea mai cunoscută interpretare a sa e cea a melodiei ”Vânare de vânt”, tradusă în româneşte de Păunescu după versurile lui Bob Dylan. Pittiş a murit pe 5 august 2007, la 64 de ani, lăsând în urmă o bogată carieră de actor, regizor, cântăreţ şi realizator de emisiuni.

 

4591-307378-_anda_calugareanu.jpgAnda Călugăreanu – s-a numărat printre personajele importante de la începuturile cenaclului. Actriţa recita poezii şi cânta dumnezeieşte melodia ”Noi, nu!”, pe versurile lui Nicolae Labiş. Anda Călugăreanu s-a stins devreme, la 46 de ani, pe 15 august 1992.

 

4591-307384-_tatiana_stepa.jpgTatiana Stepa – a debutat în cenaclu în 1982, la Făgăraş, cu cântecul ”Şi-am să-mi fac o doină”. Ulterior, s-a făcut cunoscută, alături de Magda Puskas, în grupul Partaj, cu hiturile ”Durerea femeiască” şi ”Copaci fără pădure”. Folkista a murit pe 7 august 2009, la 46 de ani.

 

4591-307385-_vali_sterian.jpgVali Sterian – s-a alăturat cenaclului în perioada de început, părăsindu-l în 1979. A cântat melodii ca ”Iluzia unei insule”, ”Antirăzboinică”, ”Cântec de oameni”, ”Cu iubirea de moşie”. După plecarea din cenaclu, Sterian şi-a continuat cariera alături de formaţia Compania de sunet. A murit în 2000, la 48 de ani.

 

4591-307379-_emilian_onciu.jpgEmilian Onciu – membru al cenaclului din 1983 până în 1985, s-a făcut repede remarcat prin cântece ca ”Lacrimi pentru tatăl învins”, ”Bună dimineaţa”, ”Să ne iubim pe ţărmul Mării Negre”. Cântăreţul originar din Satu-Mare a murit în 2008, la 51 de ani.

 

4591-307381-_gil_dobrica.jpgGil Dobrică – legendarul solist vocal nu avea cum să lipsească de pe scena Cenaclului Flacăra. Dobrică a ridicat sălile în picioa- re cu interpretările melodiilor ”Rugă pentru părinţi” şi ”Ordi- nea de zi”. Cântăreţul oltean care-l admira pe Ray Charles a murit în 2006, la 61 de ani.

 

4591-307382-_nicu_vladimir.jpgNicu Vladimir – unul dintre cei mai importanţi folkişti ai epocii, a apărut de câteva ori şi în cenaclu, acolo unde îşi încânta spectatorii cu ”Aer eram, eram văzduh”, ”Drum de rouă”, ”Colbul secundei” sau ”Frigul, fereşte-te, frigul”. A murit în octombrie 1995, la 55 de ani.

 

4591-307386-_valeriu_penisoara.jpgValeriu Penişoară – unul dintre oamenii de bază ai cenaclului, între 1973 şi 1985, e cunoscut, mai ales, pentru ”Cântec pentru Oltenia”, imnul Universităţii Craiova. Alte melodii ale artistului decedat în 2004, la 54 de ani, sunt ”Cuvântul lui Roată către Divan”, ”Ora străpezită”, ”Fosta iubire”, ”Ana, Doamna”.

Comentarii