• Pentru că centrul era în izolare, medicul care a tratat beneficiarii a făcut-o prin telefon și recunoaște chiar el: “Asta nu e medicină!”. 

Ultimele date de la Centrul de Reabilitare Neuropsihiatrică Dărmănești, din județul Bacău, arată că 64 de persoane sunt infectate – 20 de angajați ai centrului, din cei 30 câți au lucrat în tura de 14 zile începută la 25 aprilie, și 44 de pacienți, dintr-un total de 74. 

Libertatea a obținut un raport medical din care reiese că, la data de 20 aprilie, existau 17 persoane internate aici care prezentau stări febrile, dar și trei angajați cu simptome de viroză, însă fără febră. 

În ciuda acestui raport semnat chiar de ea, Laura Leonte, șefa centrului, spune că nu s-a gândit nicio clipă că ar fi necesară testarea pacienților.

raport

Șefa centrului spune că, din cauze psihice, ”unii pot să acuze simptome false”

Leonte recunoaște că nu s-a luat nicio măsură de separare a celor cu viroze de cei care erau sănătoși. 

Ca justificare, ea invocă faptul că oamenii aflați în îngrijirea centrului au probleme psihice. Din cauza asta, a explicat ea reporterului Libertatea, unii pot chiar să acuze simptome false. 

“Nu știu dacă știți, dar beneficiarii pot să acuze simptomatologie falsă – mă doare ceva, mă doare altceva -, când, de fapt, nu-i doare nimic.”

Datele trecute în raport arată însă cu totul altceva – simptomele respiratorii ale oamenilor erau cât se poate de reale și ei primeau tratament pentru scăderea febrei și antibiotice.

Tot Leonte spune că acești oameni sunt greu de ținuți în izolare.

“În primul rând, noi vorbim de beneficiari cu patologie psihică. Acolo sunt persoane care prezintă  schizofrenie, oligofrenie, demență, Alzheimer. În momentul în care lucrăm cu beneficiari cu asemenea patologie, măsurile e foarte greu să le aplicăm și să fie respectate, pentru că au drepturi, legi care reglementează… Avem spațiu de izolare lângă cabinetul medical, dar e foarte greu să duci o persoană  bolnavă psihic să o izolezi, nu înțelege de ce nu poate ieși din cameră, de ce nu poate interacționa”, a explicat Leonte.

Cronologia infectării a 64 de oameni fără apărare

În cele ce urmează, am încercat, pe baza declarațiilor făcute de șeful DGASPC Bacău Ciprian Popa, ale șefei centrului, Laura Leonte, ale medicului centrului, Mircea Vasile Doran, dar și ale unor surse din cadrul instituției, să stabilim o cronologie a faptelor.

Vinovații, susține Popa, vor fi stabiliți în urma unei anchete pe care el însuși are de gând să o ceară. 

20 aprilie 2020

S-au împlinit nouă zile de la data de 11 aprilie, când aproximativ 33 de angajați ai Centrului de Reabilitare Neuropsihiatrică Dărmănești au intrat, conform prevederilor legale, în izolare, vreme de 14 zile alături de cei internați aici. Asta înseamnă că angajaților nu le este permis să părăsească centrul și, vreme de două săptămâni, trăiesc laolaltă cu pacienții până la 25 aprilie, când vor fi schimbați de ceilalți colegi.

De la izbucnirea pandemiei și până la această dată, nimeni nu a fost testat aici – nici cei îngrijiți, nici îngrijitorii lor. În tură a intrat, la 11 aprilie, și șefa centrului, Laura Leonte. 

Ea este cea care, pe 20 aprilie, a trimis către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC-n.r.) în subordinea căreia se află centrul un raport de câteva pagini cu situația la zi. 

Din document, reiese că 17 beneficiari aflați aici prezintă stări febrile variate, unii fiind diagnosticați cu pneumonie, rinosinuzită sau faringo-laringită. 

Beneficiarii au fost însă diagnosticați de medicul centrului doar pe baza unor informații telefonice primite de la asistente – el, Mircea Vasile Doran, nu i-a văzut niciodată să îi consulte. 

“Eu a trebuit să fac telemedicină, pe baza indicațiilor fetelor – ba că e febril, ba că nu e febril. Ce am făcut nu era medicină, dar am prescris și paracetamol, am prescris și gentamicină… Din dispoziția șefei centrului, nu am avut acces în unitate”

Dr. Mircea Vasile Doran

În cadrul aceluiași raport se specifică și că trei dintre salariații centrului au, la rândul lor, simptome de viroză, dar nu și febră. 

Personalul cu astfel de simptome tratează toți pacienții. Angajați cu simptome intră în contact cu beneficiari asiptomatici, iar îngrijitorii sănătoși tratează, fără discriminare, inclusiv pacienți cu viroze. Dacă ne luăm după declarațiile șefului DGASPC, centrul a primit echipamente din belșug, astfel încât protecția angajaților nu reprezintă o problemă. 

Pe de altă parte, șefa centrului susține că “e dificil ca noi, ca salariați, să purtăm măști. Le-am purtat cu problemele aferente.”

Pe Leonte, situația beneficiarilor febrili nu a îngrijorat-o, pe motiv că temperatura lor nu a depășit niciodată 39 de grade. Din acest motiv, ea recunoaște că nu și-a pus nicio clipă problema testării beneficiarilor. Până la 25 aprilie, pacienții de aici nu au fost văzuți de medic. 

21 aprilie 2020

Este ziua în care DGASPC trimite prima solicitare către Direcția de Sănătate Publică Bacău prin care cere testarea salariaților și a beneficiarilor. 

Popa susține că a vrut și testarea beneficiarilor. Leonte, pe de altă parte, spune că ea a comandat 70 de teste – strict pentru angajații centrului. 

Din comanda făcută de centru către DSP au sosit doar jumătate din cele 70 de teste, au sosit 35 de teste rapide – suficiente cât să se testeze doar angajații care intrau în tură pe 25, nu și cei care ieșeau din tură peste câteva zile.  

25 aprilie 2020

Au sosit testele de la DSP, iar prioritate la testare au cei care intră în tură. Rațiunea conducerii a fost următoarea: centrul fiind izolat de la finalul lunii martie, virusul putea fi adus din exterior de către cei care veneau la lucru. 

Șefa și-a creat un privilegiu și s-a testat

Așa că tura a doua, din 25 aprilie, a fost testată și toți cei 30 de angajați au obținut rezultatul negativ. Personalul din tura precedentă este liber să plece acasă, netestat, fiindcă pentru ei nu au mai ajuns testele. 

Toți, cu o excepție – căci șefa centrului spune astăzi că “au rămas teste” și, astfel, s-a testat și ea ca să plece acasă liniștită, pentru două săptămâni alături de familie! 

Între timp, dintre ceilalți angajați netestați care plecaseră la fel de liniștiți, patru se află în prezent internați în spital, alături de familiile infectate. Întrebată în legătură cu această testare, Leonte a calificat întrebarea drept tendențioasă, afirmând că a făcut-o pentru că ea intrase în contact cu ambele ture de angajați. 

Soarta beneficiarilor, cei mai vulnerabili dintre toți, a fost pecetluită – pentru ei, nici vorbă de teste. 

27 aprilie 2020

Ciprian Popa, șeful DGASPC, hotărăște să se intereseze personal de soarta beneficiarilor, așa că se înființează la poarta instituției și cere detalii de la angajați – sunt pacienți febrili? Câți? Există motive de îngrijorare? 

Angajații, afirmă el, l-au liniștit – da, la 27 aprilie există 40 de persoane care au stări febrile, dar nu e ceva neobișnuit. 

I se explică: acești oameni, suferind de probleme psihice, nu știu să își poarte de grijă, așa că ies la țigară afară, după baie, cu părul ud. Virozele sunt, deci, la ordinea zilei. 

“Mi-au spus că erau, poate, vreo 40 cu stări febrile, dar să nu mă îngrijorez. I-am lăsat să își coordoneze activitatea în continuare”, a declarat el.

”Abia mai târziu am găsit mizeria care se ascundea sub covor”

Medicul Doran admite că l-a liniștit pe șeful DGASPC, dar, conform programului, el intrase în tură abia pe 25 și nu avusese la dispoziție mai mult de două zile pentru a se lămuri. 

“Noi am intrat într-un focar, dar nu știam asta. Abia mai târziu am găsit mizeria care se ascundea sub covor, să știți. Nu am cunoscut situația”, explică dr. Doran. 

30 aprilie 2020

Popa susține că pe 30 aprilie a cerut o nouă informare și a aflat că o pacientă are febră de două zile, febră care nu răspunde la tratament. Din declarațiile sale și ale șefei Leonte reiese că i-a sfătuit pe angajați să apeleze 112. 

Femeia a fost dusă la spital și, astfel, a devenit prima beneficiară a centrului testată pentru COVID-19. Testul iese pozitiv.

Între 30 aprilie și 2 mai, 7 pacienți ai centrului au ajuns la spital, unul după altul, iar testele au confirmat ulterior, în zile diferite, infectarea cu coronavirus în absolut toate cazurile. 

În continuare, DSP Bacău nu a luat nicio măsură să efectueze vreun test, iar boala se răspândește cu ușurință, fiindcă cei cu viroze sunt tratați de personalul sănătos.  

3 mai 2020

DSP s-a înființat, în sfârșit, la centru și a testat întregul personal aflat pe tură, dar și beneficiarii.

5 mai 2020

Rezultatele testelor au aratat că 20 din cei 30 de angajați prezenți pe tură sunt infectați.

Iar dintre beneficiari, 50 din 70 au fost depistați cu COVID-19! În seara aceleiași zile, angajații centrului au încercat, pe cont propriu, să separe persoanele infectate de cele neinfectate și dezinfectează spațiile din centru. 

6 mai 2020

DSP a mers din nou la centru și a indicat faptul că, în continuare, separarea bolnavilor de cei sănătoși a fost făcută prost. Se montează un soi de perete menit să împartă pavilionul în două și să împiedice circulația virusului. 

9 mai 2020 

Angajații centrului au aflat din presă că sunt carantinați cu toții. Nici șefa centrului și nici DGASPC nu au primit vreo hârtie oficială în sensul ăsta de la DSP. 

În schimb, cei care au început tura de 14 zile pe 25 aprilie vor mai rămâne, nu se știe pentru câtă vreme, urmând să fie suplimentați de colegii care acum se află acasă. Printre cei care vor veni să dea o mână de ajutor s-a numărat și Laura Leonte. 

Am contactat purtătorul de cuvânt al DSP, pe Anda Dumitrescu, telefonic și prin SMS, pentru a afla de ce testarea a întârziat atât de mult în cazul de la Dărmănești. 

Până la ora publicării acestui material, nu am primit niciun răspuns. 

Șeful Consiliului Județean Bacău tace despre Dărmănești

Într-o reacție citată de Pro Tv, DSP Bacău susține  că “nu au fost nereguli și preferă  să se concentreze pe starea de sănătate a oamenilor.”

Într-o postare pe Facebook, șeful Consiliului Județean, Sorin Brașoveanu, a scris sâmbătă,  9 mai, despre situația centrelor din subordinea DGASPC Bacău, dar nu pomenește niciun cuvânt despre cel de la Dărmănești. 

“Noi nu contăm, contăm mai puțin decât lemnele pe care le pui pe foc iarna”, spun angajații, rămași într-o tură care se prelungește pe o perioadă nedeterminată. 

Citeşte şi:

Peste 60 de persoane din centrele de asistență socială din Bacău, infectate cu coronavirus, după ce DSP a întârziat 14 zile testarea și ancheta epidemiologică

“Primarul PNL a numit un manager PNL și acesta a angajat un procuror care a făcut închisoare pentru corupție”. Mărturii ale personalului medical din Spitalul Bârlad

3.500 de navigatori români, blocați în străinătate din cauza crizei COVID. “Situația e ca la război. Dacă rămâi undeva, poți să și mori”

Cum se împarte averea! Anamaria Prodan a anunțat câți bani primește Reghecampf la divorț: „Trădătorul e în genunchi”
PARTENERI - GSP.RO
Cum se împarte averea! Anamaria Prodan a anunțat câți bani primește Reghecampf la divorț: „Trădătorul e în genunchi”
Diana Șoșoacă, în doliu. A fost găsit MORT în casă: 'Avea 40 de ani, sănătos tun'
Playtech.ro
Diana Șoșoacă, în doliu. A fost găsit MORT în casă: 'Avea 40 de ani, sănătos tun'
Povestea dispariției Andreei, copila de 5 anișori găsită îngropată sub casa tatălui, după 15 ani, în Neamț
Observatornews.ro
Povestea dispariției Andreei, copila de 5 anișori găsită îngropată sub casa tatălui, după 15 ani, în Neamț
Horoscop 21 octombrie 2021. Săgetătorii s-ar putea să se confrunte cu situații neplăcute la serviciu
HOROSCOP
Horoscop 21 octombrie 2021. Săgetătorii s-ar putea să se confrunte cu situații neplăcute la serviciu
Cioloș, enervat de Șoșoacă în Parlament: 'Sper că aveți puțin pe conștiință minciunile'
Știrileprotv.ro
Cioloș, enervat de Șoșoacă în Parlament: 'Sper că aveți puțin pe conștiință minciunile'
Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate, risc ridicat". "Diagnosticul" medicului a bulversat-o
Telekomsport
Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate, risc ridicat". "Diagnosticul" medicului a bulversat-o
Cum cureți și cum dezinfectezi corect fiecare cameră din casă. Acum poți face asta rapid, simplu și fără clor
PUBLICITATE
Cum cureți și cum dezinfectezi corect fiecare cameră din casă. Acum poți face asta rapid, simplu și fără clor