Mergi direct la conținut »
CES 2019: Intel lucrează cu Facebook la un procesor pentru inteligența artificială
Tehnologie Libertatea > Ştiri > Tehnologie > CES 2019: Intel lucrează cu Facebook la un procesor pentru inteligența artificială

CES 2019: Intel lucrează cu Facebook la un procesor pentru inteligența artificială

Producătorul american de semiconductor Intel a anunțat că lucrează cu Facebook, cea mai mare companie de social media din lume, la un procesor pentru inteligența artificială, scrie Reuters. Acesta va sosi pe piață în a doua jumătate a anului.

De Daniel Ionașcu,

Vestea a fost dată la ediția din acest an a târgului de electronice CES, derulat în Las Vegas.

La concurență cu Nvidia și Amazon

Prin această manevră Intel speră să capteze o cotă cât mai mare din domeniul cipurilor destinate procesării de date în cadrul aplicațiilor de inteligență artificială, cum ar fi detectarea persoanelor dintr-o fotografie și etichetarea lor.

Intel domină în acest moment segmentul procesoarelor pentru calculatoare și servere, dar și pe cel al învățării automate, segment estimat la 11,2 miliarde de dolari de către analiștii de la Morningstar.

Totuși, Nvidia are cipuri rivale, în vreme ce Amazon a anunțat la finele anului trecut că își dezvoltă cipuri proprii. Deși Amazon nu le comercializează, faptul că nu mai cumpără de la alte companii, ci își produce singură procesoarele, înseamnă o scădere a cererii, ceea ce afectează direct Intel.

Și asta pentru că Amazon are ferme imense de servere pentru platforma sa de cloud computing Amazon Web Services, cea mai mare din lume.

Care este miza pentru Facebook

De partea cealaltă, Facebook încearcă de mai mult timp să joace în liga inteligenței artificiale. Compania a lansat mai mulți boți de AI care activează pe Facebook Messenger, iar recent a lansat o serie de boxe inteligente. Însă acestea nu au prins la public, cele mai populare fiind Amazon Echo și Google Home.

Grupul de Înmormântare Strategică spune că a greșit decedații de COVID-19 din București din cauza “unor deficiențe tehnice” la DSP
Recomandări

Grupul de Înmormântare Strategică spune că a greșit decedații de COVID-19 din București din cauza “unor deficiențe tehnice” la DSP

 

Pentru Facebook, miza cea mare o constituie folosirea inteligenței artificiale în procesarea cantității imense de date de pe rețelele sale sociale, respectiv Facebook și Instagram.

Cipurile pe 10 nanometri ajung în acest an

Tot la CES, gigantul a dezvăluit că Dell Technologies va lansa laptopuri XPS cu procesoare Intel realizate pe procesul de 10 nanometri.

Acestea vor ajunge pe piață în cadrul sezonului de Sărbători din 2019, dar vor fi disponibile în centre de date la începutul acestui an.

Lansarea procesoarelor pe 10 nanometri a fost întârziată câțiva ani, ceea ce a permis rivalilor precum TSMC, Nvidia și Advanced Micro Devices (AMD) să aducă pe piață cipuri și mai avansate, realizate pe 7 nanometri.

Close
Închide
  Close