Wylie a declarat că britanicii nu și-ar fi dat votul în favoarea Brexit, în 2016, fără Cambridge Analytica, scrie Agerpres.
”A jucat un rol crucial, sunt sigur”, potrivit directorului de cercetare al Cambridge Analytica, conform declarațiilor publicate, marți, de cotidianul francez Liberation, care l-a intervievat, duminică, pe Waylie, împreună cu alte ziare, printre care Le Monde, Die Welt, El Pais și La Repubblica.
În interviu, lansatorul de alertă afirmă că Aggregate IQ, o companie canadiană legată de Cambridge Analytica, a lucrat cu aceasta în urmă pentru a ajuta la campania pentru ieșirea din Uniunea Eruopeană și spune că ”fără Aggregate IQ, tabăra Leave nu ar fi putut câştiga referendumul, care a fost jucat la mai puţin de 2% din voturi”.
Totuși, fostul angajat al Cambridge Analytica susține că Facebook-ul trebuie reparat, nu trebuie să dispară.
”A devenit imposibil să trăieşti fără aceste platforme, dar trebuie să le supraveghezi”, afirmă el.
Totodată, Comisia Europeană a cerut luni explicaţii Facebook dacă datele utilizatorilor de internet din Uniunea Europeană (UE) figurează printre cele colectate de Cambridge Analytica.
Facebook face obiectul unor critici după ce săptămânalul britanic The Observer şi ziarul american New York Times au dezvăluit că biroul londonez al societăţii Cambridge Analytica, foarte implicat în campania miliardarului Donald Trump în 2016, a colectat ilegal datele a 50 de milioane de utilizatori Facebook.
În pofida scuzelor prezentate de Mark Zuckerberg, și chiar dacă a recunoscut că s-au făcut greșeli, sondaje de opinie efectuate în Statele Unite şi în Germania au relevat duminică, 25 martie, faptul că majoritatea populaţiei a pierdut încrederea în Facebook cu privire la protecţia datelor cu caracter personal. Mai nou, s-a aflat că Facebook înregistrează apelurile și SMS-urile utilizatorilor și sifonează contactele din telefon.
Pe fondul investigaţiei amintite, acţiunile gigantului american au scăzut luni, 26 martie, sub 150 dolari – cu 6,5% – pentru prima dată din iulie 2017.
VIDEO/Vadim, student la Chișinău. ”Învăț în clădirea unde s-a decis unirea și asta-mi dă avântul să spun că sunt român”