Dincolo de suprafaţa de joc, Arena Naţională, care are o capacitate de aproape 60.000 de locuri, presupune o serie de sisteme speciale care funcţionează integrat pentru a asigura buna desfăşurare a evenimentelor. Printre acestea se numără instalații exterioare și interioare de stingere a incendiului, sisteme “broadcast/IPTV/TVCI” sau rețele de voce-date şi sisteme electromecanice cu regim special prin care sunt operate acoperişul retractabil sau videocubul din centrul Arenei.
Timp de aproape un an, toate aceste echipamente au fost întreţinute şi reparate de angajaţii Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement București (ALPAB), instituţie specializată, potrivit propriului site, în “administrarea eficientă a patrimoniului, îmbinând responsabilitatea de a conserva şi de a îmbogăţi moştenirea naturală şi culturală cu eforturile de a creşte oportunităţile de agrement, educaţie şi recreere”.
La momentul încredinţării acestei misiuni, la capitolul agrement, ALPAB avea în portofoliu organizarea excursiilor cu vaporaşul pe lacul Herăstrău și administrarea băilor Griviţa şi Giuleşti, precum şi asigurarea bunei funcţionări a ştrandului Giuleşti. Cât priveşte Arena Naţională, instituţia municipalităţii avea în fişa postului organizarea evenimentelor şi supravegherea/supervizarea stadionul, din punct de vedere tehnic.
Iese ALPAB, intră companiile municipalităţii
Potrivit Primăriei Generale, mentenanţa tehnică a Arenei Naţionale a fost asigurată de ALPAB până pe 22 ianuarie 2018. Atunci, municipalitatea a încheiat, pentru o durata de 4 luni, un contract cu Compania Municipală Energetică Bucureşti S.A., societate controlată tot de Primărie, pentru efectuarea “serviciilor tehnice de mentenanţă corectivă şi preventivă, instalaţii sanitare, termice și de ventilaţie pentru Arena Naţională”. Potrivit Ministerului de Finanţe, cu 22 de zile înainte de semnarea documentului, compania avea doar 13 salariaţi.
Contractul stă în picioare până pe 23 mai, când este semnat un acord-cadru între Primăria Generală şi Asocierea dintre Compania Municipală Energetică Bucureşti S.A. şi Compania Municipală Tehnologia Informaţiei Bucureşti S.A. Nici în privinţa Companiei Tehnologia Informaţiei, resursa umană nu reprezintă un punct forte. Potrivit raportului administratorilor pe 2017, CMTIB avea, la finalul anului trecut, 26 de angajaţi. Dintre aceștia, doar 14 erau încadraţi la departamentele software, hardware, reţelistică, electronică şi automatizări.
Potrivit Primăriei, contractul semnat cu cele două societăţi viza “prestarea serviciilor tehnice de exploatare, operare, mentenanţă corectivă şi preventivă, instalaţii sanitare, termice, ventilaţie, instalaţii de stins incendiu, instalaţii electrice de joasă tensiune şi instalaţii de curenţi slabi pentru Arena Naţională”. Pe 4 iunie 2018 era semnat primul contractul subsecvent al acordul cadru din 23 mai. Documentul este valabil până la 31 decembrie 2018.
Cât e mentenanţa?
Potrivit Primăriei Generale, valoarea serviciilor contractate până în prezent pentru mentenanţa tehnică a Arenei Naţionale este de 7.174.178,63 lei fără TVA, adică aproximativ 1.530.000 de euro. Prin comparaţie, în 2014, contractul semnat cu compania controversatului om de afaceri Tiberiu Urdăreanu a fost de 7,6 milioane de euro pentru o perioadă patru ani. Pentru aceşti bani era asigurată inclusiv mentenanţa gazonului.
Citește și:
VIDEO / Rezolvarea subiectelor date la Limba şi literatura română la Bacalaureat 2018