Haibatullah Akhundzada – liderul suprem
Numit în fruntea talibanilor în mai 2016, la câteva zile după moartea predecesorului său, Mansour, ucis de o dronă americană în Pakistan, molahul Haibatullah Akhundzada se bucura de o mare influenţă în cadrul insurecţiei al cărei sistem judiciar îl conducea
Fiul unui teolog, originar din Kandahar, inima ţinutului pashtun din sudul Afganistanului şi leagăn al talibanilor, Akhundzada a obţinut repede un angajament de loialitate din partea lui Ayman al-Zawahiri, şeful Al-Qaida.
Egipteanul l-a numit „emirul credincioşilor”, o denumire care i-a permis să-şi stabilizeze credibilitatea în universul jihadist.
Haibatullah Akhundzada a avut delicata misiune de a-i unifica pe talibani, divizaţi de o violentă luptă pentru putere după moartea lui Mansour şi dezvăluirea că ei ar fi ascuns timp de ani de zile moartea fondatorului mişcării, mulahul Omar.
A reuşit să menţină coeziunea grupului şi a continuat să fie mai curând discret, limitându-se să difuzeze rare mesaje anuale cu ocazia sărbătorilor islamice.
Mulahul Baradar – cofondatorul
Născut în provincia Uruzgan (sud) şi crescut la Kandahar, Abdul Ghani Baradar este cofondatorul mişcării talibanilor împreună cu mulahul Omar, decedat în 2013, dar a cărui moarte a fost ascunsă timp de doi ani.
După intervenţia americană şi căderea regimului talibanilor, el a făcut se pare parte în 2001 dintr-un mic grup de insurgenţi dispuşi la un acord în care recunoaşteau administraţia de la Kabul. Dar această iniţiativă s-a dovedit neproductivă.
În 2010, când a fost arestat la Karachi, în Pakistan, el era şeful militar al talibanilor. A fost eliberat în 2018, în primul rând sub presiunea Washingtonului.
Ascultat şi respectat de diferite facţiuni talibane, el a fost apoi numit şef al biroului lor politic, situat în Qatar, de unde a condus la negocierile cu americanii, care au dus la retragerea forţelor străine din Afganistan.
Sirajuddin Haqqani – şeful reţelei Haqqani
Fiul unui celebru comandant al jihadului antisovietic, Jalaluddin Haqqani, Sirajuddin este şi numărul doi al talibanilor şi şeful puternicei reţele care poartă numele lui de familie.
Reţeaua Haqqani, fondată de tatăl lui, este considerată teroristă de către Washington, care a considerat-o întotdeauna ca pe una din cele mai periculoase facţiuni care luptau cu trupele americane şi ale NATO în ultimele două decenii în Afganistan.
Cunoscută pentru că recurge la kamikaze, rețelei i s-au atribuit unele din atacurile cele mai violente comise în Afganistan în ultimii ani.
Sirajuddin Haqqani a fost acuzat şi că a asasinat anumiţi înalţi oficiali afgani şi că a ţinut ostatici occidentali, înainte de a-i elibera contra unei răscumpărări.
Cunoscuţi pentru independenţa lor, îndemânarea în luptă şi afacerile lor profitabile, membrii Haqqani au fost, se pare, însărcinaţi cu operaţiuni ale talibanilor în zonele muntoase din estul Afganistanului şi au o puternică influenţă asupra deciziilor mişcării.
Mulahul Yaqoub – moştenitorul
Fiul mulahului Omar, Yaqoub, este şeful puternicei comisii militare a talibanilor, care decide orientările strategice în războiul contra guvernului afgan.
Ascendenţa lui şi legăturile cu tatăl lui, care era obiectul unui adevărat cult ca şef al talibanilor, fac din el o figură unificatoare în cadrul unei mişcări largi şi diverse.
Sunt persistente speculaţiile privind rolul lui exact în mişcare. Unii analişti estimează că numirea sa în fruntea acestei comisii în 2020 nu era decât pur simbolică.
FOTO: Profimedia