La cativa kilometri de Sibiu, in subsolul unei “case-cetate”, cum sunt cele mai multe locuinte din Cisnadie, functioneaza cel mai “dulce” atelier din tara. Aici, 11 ciocolatieri toarna in forme inedite cea mai fina ciocolata belgiana, ultima inovatie a atelierului din Cisnadie fiind inimioarele din ciocolata poleite cu aur comestibil.
Ascunsi intr-o pivnita in care nu intra lumina soarelui, iar temperatura nu trebuie nici sa depaseasca, nici sa scada sub 20 de grade Celsius, cei 11 “mestesugari in ciocolata” ar putea fi invidiati de oricine. Dau forma celui mai iubit produs din lume, ciocolata, pe care, mai apoi, o invelesc in cel mai pretios metal de pe pamant, aurul. Nici unul, nici celalalt nu sunt usor de imblanzit.
“Trebuie sa stii cum sa te porti cu ciocolata”, ne-a marturisit Florin Balan, patronul fabricii din Cisnadie. “Trebuie sa surprinzi exact momentul cand aceasta este perfect cristalizata, daca vrei sa-i pastrezi intacta aroma si sa obtii un luciu perfect.” Totul porneste de la “pastilele” de ciocolata care vin din Belgia. Ciocolata neagra, in concentratie de 50% sau 70%, paradisul cunoscatorilor, dar, din pacate, nu si preferata romanilor. “Romanii iubesc ciocolata cu lapte mai mult decat orice”, recunoaste Florin Balan.
Stadiul final al ciocolatei prelucrate la Cisnadie il reprezinta pralinele. “Sunt produse de lux destinate exclusiv retelelor hoteliere si clientilor cu bani din Romania”. Intr-o definitie searbada, de dictionar, pralinele sunt bomboanele cu invelis de ciocolata, umplute cu crema. In realitate este vorba despre pasiunea nesfarsita pentru ciocolata imbinata cu placerea de a experimenta tot timpul. Din aceasta pasiune s-a nascut si ideea inimioarelor poleite cu aur, cadoul “de lux” al unui director de banca pentru iubita sa de Valentine’s Day.
“Inca experimentam in acest domeniu”, ne-a marturisit Nicoleta Todoran, inginer de meserie, ciocolatier din pasiune la fabricuta din Cisnadie. “Daca vrem sa simplificam lucrurile, putem spune ca este vorba despre unul dintre faimoasele E-uri, E 175. In fapt, fiecare inimioara este invelita cu o foita de aur de 22 de karate, cu dimensiunile de 8 pe 8 centimetri. Cel care manuieste foita trebuie sa aiba grija si cum respira, pentru ca daca sufli putin mai tare risti s-o rupi.” Atentie de ceasornicar, migala de bijutier, cateva zeci de minute in care aproape ca-ti tii respiratia, totul pentru o micuta “comoara”, cantarind numai zece grame.
Inimioarele poleite cu aur sunt cei mai noi membri ai familiei pralinelor din Cisnadie: fructe de mare, iepurasi, cufere pline cu monede, oua, flori, buze, toate din ciocolata.
Cel mai spectaculos produs e un tablou realizat integral din ciocolata. Alaturi de inimioare, buzele din ciocolata alba au fost cele mai cerute de 1 Martie