EXCLUSIV. Codul roşu îi macină pe teleormănenii din cel mai sudic punct al României. „Dormim pe jos de căldură, sunt 25 de grade în casă, noaptea”

04 august 2017 23:30

La ora 13,30, în comuna Fântânele, pe malul Dunării, se înregistrau ieri 38 de grade în casă, la umbră. Aici, casele au pereţi groşi, iarna ţin cald, vara ţin răcoare – de obicei. „Ce răcoare domnule, că nu ne mai putem odihni, ne-a omorât! Stăm pe duşumea noaptea şi nici aşa nu putem respira”. Aceşti oameni obişnuiţi cu arşiţa în cel mai sudic punct al României, trebuie să se aştepte astăzi la o creştere a puterii vipiei cu patru grade: vor fi 42 de grade la umbră.

Aproape toată jumătatea de vest a țării, mai precis 12 judete, a intrat ieri, de la ora 09,00 sub cod roșu de caniculă, în timp ce restul țării se afla sub cod portocaliu. În sud, în zona Bărăgan – Câmpia Română, sub cod portocaliu, erau 38 de grade la umbră încă de la ora 11,00. Oamenii de aici, obişnuiţi cu verile toride, au început să se teamă de căldurile prin care trec în aceste zile.

“Uite, mă uit la termometru, în casă, sunt 38 de grade. Este ora 13,30. Sigur că vara nu-i ca iarna, cum ne învăţa pe noi cineva, dar sunt prea multe zile fierbinţi, chiar și pentru noi! Şi cel mai mult nu suferim ziua, că ne mai stropim cu furtunul din curte şi stăm în casă – cel mai rău este noaptea, că nu putem dormi de cald. Stăm pe duşumea noaptea şi nici aşa nu putem respira ca lumea. Nu ne putem odihni pentru că sunt 25 de grade în mometul cel mai răcoros al nopții, adică temperatura minimă, de aproape o săptămână”, ne-a spus Ionel G., teleormănean din Fântânele.

De muncit pe afară, muncesc şi ei până la ora 10,00, maximum. Mai mult nu se poate. “Ne este milă de animale, săracele, că sunt pleoştite de tot, dar nu avem ce să le facem, decât să le dăm apă şi să le ţinem la umbră”.

Ce recomandă medicii: un pahar cu apă la fiecare jumătate de oră 

La aproximativ 150 de kilometri depărtare, pe Valea Mostiştei, la Săruleşti, patria pescarilor din Bărăgan, medicul de familie Mihaela Popşa îi sfătuieşte pe oameni ce să facă în vremuri de caniculă. „La noi, la ora 11,00, erau deja 38 de grade. L-am spus oamenilor să stea în case şi m-au ascultat. Aproape că nu vezi pe nimeni pe drum, iar la cabinet nu am avut pacienţi astăzi (vineri – n.r.). Fiecare persoană trebuie să bea cel puțin un pahar cu apă la fiecare jumătate de oră și să mănânce cât mai multe fructe. Hidratarea este foarte importantă în aceste zile, dar, subliniez, nu cu alcool”, ne-a explicat medicul.

Tot pe Valea Mostiştei, câţiva kilometri mai la vale, un grup de arheologi sapă la situl Sultana-Malul Roşu. Se pregăteşte ziua Porţilor Deschise ale acestui şantier arheologic, eveniment care va avea loc marţi, 8 august. „Nu se lucrează decât între orele 7,00 şi 11,00, apoi seara, după orele 18,00. De la ora 9,00 deja ne mişcăm mai încet, cu multă hidratare, haine largi şi multă atenţie la sănătate”, ne-a spus arheologul.

Conform datelor Adminsitraţiei Naţionale de Meteorologie, astăzi temperatura va creşte cu patru grade faţă de ieri, în special în zonele de sud ale ţării, acolo unde maximele la umbră vor atinge 42 de grade Celsius. Adică vin vremuri și mai grele…

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro