Mergi direct la conținut »
Comercializarea produselor şi serviciilor cu standarde duble de calitate, pedepsită cu amendă de maximum 4% din cifra de afaceri. Proiectul lui Dragnea, depus în Parlament
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Comercializarea produselor şi serviciilor cu standarde duble de calitate, pedepsită cu amendă de maximum 4% din cifra de afaceri. Proiectul lui Dragnea, depus în Parlament

Comercializarea produselor şi serviciilor cu standarde duble de calitate, pedepsită cu amendă de maximum 4% din cifra de afaceri. Proiectul lui Dragnea, depus în Parlament

Proiectul de lege privind dublul standard, iniţiat de liderul PSD Liviu Dragnea şi de deputatul Valeriu Steriu a fost depus, marţi, la Parlament,  şi prevede sancţionarea comercializării produselor şi serviciilor "falsificate supuse dublului standard" cu amendă de maxim 4% din cifra de afaceri.

De Valentina Postelnicu,

„În sensul prezentei legi, prin dublu standard de calitate a produselor sau serviciilor pentru consumatori se înţelege producerea şi comercializarea unui produs/serviciu ca fiind identic cu acelaşi produs vândut în alte state membre, în condiţiile în care, în realitate, respectivul produs are în mod semnificativ o compoziţie sau caracteristici diferite nejustificate”, arată proiectul.

Comercializarea produselor şi serviciilor pentru consumatori cu standarde duble de calitate constituie o practică înşelătoare şi atrage răspunderea civilă, contravenţională sau penală, după caz. Comercializarea produselor şi serviciilor pentru consumatori falsificate supuse dublului standard se pedepseşte cu amendă de maxim 4% din cifra de afaceri. În caz de abatere repetată se poate suspenda autorizaţia de funcţionare a comerciantului pentru o perioadă de 6 luni. Produsele respective se vor confisca şi se vor retrage de la vânzare, se mai precizează în propunerea legislativă.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se face de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) şi, după caz, de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. ANPC va recolta probe în vederea efectuării analizelor de laborator pentru produsele susceptibile de dublu standard, mai prevede textul.

„Prezenta lege are ca obiect stabilirea cadrului juridic de constatare a dublului standard la produsele şi serviciile către consumatori în vederea protejării intereselor consumatorilor”, spun iniţiatorii.

„Este un proiect angajat de Liviu Dragnea nu doar pentru această campanie. Cu ceva timp în urmă, noi am constatat… deci, din 2017 există studii ale Ministerului Agriculturii, nu doar în România, şi în Cehia, Polonia şi Ungaria au fost indentificate foarte multe produse nu doar agroalimentare, ci şi detergent şi cosmetice care au oarecum compoziţii diferite şi un ambalaj identic. În Vestul Europei e un anumit tip activ la detergenţi, de exemplu, în Estul Europei acelaşi ambalaj cu substanţă activă mai puţină. Chiar şi presa a făcut astfel de teste prin laboratoare autorizate sau mai puţin autorizate. Cert este că până acum nu exista posibilitatea penalizării unei astfel de situaţii, chiar dacă vorbeam de un comerţ înşelător”, a afirmat, la Parlament, deputatul PSD Valeriu Steriu.

El a spus că proiectul urmează să fie dezbătut mai întâi în Senat în procedură de urgenţă, astfel încât la sfârşitul lunii iunie să fie adoptat de Camera Deputaţilor, ca for decizional.

”Este primul pas major al PSD împotriva companiilor care vând în România produse asemănătoare, dar de o calitate inferioară față de cele vândute în Occident. Este însă nevoie și de patrioți în Parlamentul European care să se asigure că dublul standard privind calitatea alimentelor, medicamentelor și a altor bunuri de larg consum vândute pe piața europeană va fi complet eradicat”, scrie președintele Camerei Deputaților în postarea de pe Facebook.


Citeşte şi:

România va avea un registru național automatizat pentru infractorii sexuali. Legea a pornit de la un avocat din Bacău, șocat de cazul unui pedofil care se plimba nestingherit în fața unei școli

 
 
Close
Close
Închide