Mergi direct la conținut »
Comisia Europeană avertizează România din cauza legii bugetului. A deviat de la ținta menținerii unui deficit de 3%
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Comisia Europeană avertizează România din cauza legii bugetului. A deviat de la ținta menținerii unui deficit de 3%

Comisia Europeană avertizează România din cauza legii bugetului. A deviat de la ținta menținerii unui deficit de 3%

Comisia Europeană avertizează România că salariile din sectorul public au crescut mult prea repede, raportat la productivitatea țării. Din acest motiv, oficialul european Isabel Grilo precizează că România riscă să devieze de la ținta privind deficitul bugetar de 3%, relatează Mediafax.

De Răzvan Mihalașcu,

„Vedem echilibrul structural, valorile istorice şi cele prognozate şi recomandate. Până în 2018, este echilibrul structural. Obiectivul pe termen mediu ar trebui să fie ceea ce România a stabilit, o valoare care a fost atinsă în 2014-2015, dar de atunci a deviat de la ţintă, coborând mult sub această ţintă, a deficitului de 1%. Potrivit prognozelor Comisiei, fără anumite acţiuni politice care sunt exprimate în Legea bugetului ea va coborî şi mai mult, deci deficitul s-ar mări. Ceea ce ar cere Comisia Europeană în privinţa deficitului structural este o ajustare pentru 2019 şi 2020, atunci România s-ar întoarce la 3% deficit”, a declarat Isabel Grilo, şef de unitate a Direcţiei Generale pentru Afaceri Economice şi Financiare din cadrul Comisiei Europene, conform Mediafax.

Oficialul din cadrul Comisiei Europene precizează că salariile au crescut mult prea repede în sectorul public.

„Acest lucru nu este o problemă, problema este modul în care se reflectă productivitatea României în comparaţie cu salariile crescute. Productivitatea României nu a stagnat, însă evoluţia salarială este mult prea mare în raport cu aceasta”, a menționat Isabel Grilo, pentru sursa citată.

Avertismentul Comisiei Europene: „Investitorii vor decide să nu mai investească”

Reprezentantul Comisiei Europene şi-a exprimat îngrijorarea privind creşterea deficitului contului curent.

De asemenea, Isabel Grilo a afirmat că modificările aduse Codului Fiscal afectează mediul de afaceri în mod negativ, iar investitorii ar putea diminua investiții în țară.

„Evoluţiile din 2017-2018 în domeniul legislaţiei privind fiscalizarea muncii. S-au făcut ajustări în Codul fiscal, schimbări în ceea ce priveşte contribuţiile la asigurările sociale între angajator şi angajaţi. Ele nu au făcut obiectul unei evaluări de impact. Au dus la efecte nedorite. Noi nu vrem surprize. Surprize îi faci unui copil. Ceea ce ne-a surprins. Ele pot mari riscurile percepute, afectează investiţiile şi producţia. Aduc costuri crescute ale afacerilor, Investitorii vor decide să nu mai investească”, a precizat oficialul CE, conform Mediafax.

Potrivit legislației europene, România trebuie să mențină un deficit sub 3% din PIB și o datorie guvernamentală sub 60%. Creșterea deficitului peste acest nivel poate atrage măsuri de reducere. Iar reducerile nu se pot face decât prin două modalități: fie cresc taxele, fie se reduc cheltuielile Guvernului, adică se taie din investiții.


Citește și:

VIDEO/ În timp ce instituțiile pasează de la una la alta responsabilitatea, tatăl unui copil care a murit într-o fosă septică a luat singur măsuri: „Nici în ziua de azi nu a venit nimeni să mă întrebe de ce am cimentat eu fosa”

Close
Închide
  Close