MENIU CAUTĂ
23 Dec. 2012 15:22

Constantin, fratele fostului rugbist Florică Murariu, omorât în timpul Revoluţiei din 1989: «Am primit ameninţări!» | EXCLUSIV

Distribuie

Selecţionat de 69 de ori în naţionala de rugby a României, participant la marile victorii contra Franţei (15-12 în 1976, 15-0 în 1980, 13-9 în 1982), Ţării Galilor (24-6 în 1983, 15-9 în 1988) şi Scoţiei (28- 22 în 1984), Florică Murariu şi-a găsit sfârşitul în timpul Revoluţiei. El a fost oprit la un filtru organizat de soldaţii unei unităţi de transportoare blindate din Focşani. A băgat mâna în buzunarul interior al hainei, pentru a scoate actele. Crezând că are o armă, un soldat s-a speriat şi a tras în plin, rănindu-lgrav. Murariu a fost dus cu o Dacie la spital, însă nu a mai putut fi salvat.
↑ Florică Murariu (în centru), în acţiune împotriva Angliei

I s-a spus să-şi vadă de treabă

Fratele celui care a fost socotit unul dintre cei mai valoroşi flankeri din istoria rugbyului românesc pretinde că ştie în amănunt ce s-a întâmplat atunci. De aflat, am aflat tot. Am toate documentele necesare. Toate actele', ne-a declarat Constantin Murariu, care a dezvăluit că încăpăţânarea lui de a-i descoperi pe vinovaţi a deranjat anumite persoane. Dosarul lui Florică nu este clasificat, nu este prescris. După ce am obţinut actele, am primit ameninţări! Mi s-a spus să-mi văd de treaba mea. Pe fratele meu l-au chemat la unitate şi a fost executat. Un ofiţer şi trei soldaţi sunt vinovaţi', a mai spus Constantin Murariu.

Ucigaşul lui Durbac nu a fost prins

Împrejurările în care a murit, în noaptea de 22 spre 23 decembrie, alt fost rugbist, Răducu Durbac (45 de ani), au fost şi mai ciudate, tragedia petrecându-se chiar în curtea clubului Steaua, care funcţiona şi pe atunci ca o unitate militară. S-a vehiculat ideea că cineva ar fi sărit gardul şi ar fi tras, dar cei care i-au fost colegi mi-au mărturisit că, de fapt, ar fi fost omorât din greşeală de un soldat din unitatea învecinată', ne-a declarat Bobby, fiul celui care era antrenor secund al echipei de rugby. În ciuda încercărilor de a afla adevărul, el n-a primit nici un răspuns oficial, iar vinovatul n-a fost prins.

Sportul cu cei mai mulţi martiri

Rugby-ul a fost sportul care a plătit cel mai scump recâştigarea libertăţii poporului român în decembrie 1989. Pe lângă Durbac şi Murariu, atunci au mai murit alţi patru practicanţi ai acestei discipline, toţi foarte tineri. Petre Astafei (19 ani), fratele Galinei Astafei, multiplă campioană naţională la săritua în înălţime, a fost rănit mortal în Piaţa Revoluţiei. La Televiziune şi-aupierdut vieţile Florin Butirii (20 de ani) şi Bogdan Stan (21), componenţi ai echipei Rapid. Aceeaşi soartă a avut şi Cristian Toporan (19 ani), legitimat la Energia Bucureşti.

• Ai mulţi prieteni? Avem super premii! Convinge-i să-ţi împodobească bradul şi unul dintre ele poate fi al tău!

Comentarii