Mergi direct la conținut »
Sute de copii cu dizabilități, lăsați fără stimulente de Primăria Capitalei. Banii au fost blocați din cauza unor datorii derizorii
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Sute de copii cu dizabilități, lăsați fără stimulente de Primăria Capitalei. Banii au fost blocați din cauza unor datorii derizorii

Sute de copii cu dizabilități, lăsați fără stimulente de Primăria Capitalei. Banii au fost blocați din cauza unor datorii derizorii

Primăria Capitalei ar fi lăsat sute de copii cu dizabilități fără stimulentul de 1.000 de lei. Acestea acuzațiile grave lansate de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD). Stimulentul a fost sistat pe motiv că părinții ar avea datorii între 1 și 3 lei.

Consiliul General al Municipiului București a aprobat acordarea stimulentului în urmă cu câteva luni. Suma de 1.000 de lei acordată lunar era destinată integrării sociale a copiilor cu dizabilități.

„În luna decembrie 2017, stimulentul a fost sistat pentru sute de copii cu dizabilităţi din Capitală, invocându-se o serie de obligaţii fiscale ale părinţilor acestora. Deşi marea majoritate a familiilor de copii cu dizabilităţi din Bucureşti aveau taxele şi impozitele plătite sau erau scutiţi conform legii de acestea, aceştia au aflat cu stupoare că au datorii derizorii ce variază între 1 şi 3 lei, în baza cărora s-a dispus măsura sistării alocaţiei, returnării banilor încasaţi pe lunile septembrie şi octombrie sau chiar poprirea conturilor”, se arată într-un comunicat al Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD).

Nu mai puțin de 518 de copii cu dizabilități din București ar fi afectați de această măsură. Potrivit Mediafax.ro, CEDCD a contestat măsura sistării plății alocației pentru copiii cu dizabilități și condiționarea dreptului copiilor de obligațiile fiscale ale părinților.

„Mai mult, Direcţia Generală de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti a publicat o ”listă a ruşinii” prin care sunt făcute publice datele părinţilor ”datornici”, care nu se ridică la standardele de ”actori ai societăţii democratice, care asigură o dezvoltare comunitară durabilă”. Acesta reprezintă o măsură deopotrivă cinică şi ilegală, care încalcă prevederile legii 677/2001 privind protecţia datelor personale, faţă de care CEDCD a depus o plângere prealabilă la DGAS”, reiese din comunicatul organizației.

CEDCD cere modificarea hotărârii Consiliului General pentru anularea articolului care prevede ca stimulentul acordat copiilor cu dizabilități să fie acordat cu condiția ca părinții să-și achite obligațiile fiscale.

„Considerăm că este ilegal şi abuziv să pedepseşti un copil pentru comportamentul fiscal al părintelui său, iar cinismul cu care Direcţia de Asistenţă Socială înţelege să arate cu degetul şi să certe părinţii copiilor cu dizabilităţi ca nefiind cetăţeni de bună credinţă reprezintă deopotrivă un abuz. Nu numai pentru că încalcă prevederile legate de protecţia datelor personale, dar şi pentru că trece sub tăcere faptul că obligaţiile într-un stat democratic revin ambelor părţi, iar copiii cu dizabilităţi din Bucureşti şi din România nu au servicii în comunitate, străzi şi clădiri accesibilizate, şcoli incluzive şi nici măcar locuri de joacă în care să fie bineveniţi”, a declarat Mădălina Turza, preşedinte CEDCD.


Citește și VIDEO|Filmul accidentului din Tâncăbeşti. Totul despre cum a fost omorâtă o femeie de 35 de ani de șeful SRI Prahova


 

 

Close
Închide
  Close