Copiii ai căror mame utilizează des telefoanele mobile prezintă un risc mai mare de a deveni hiperactivi

21 aprilie 2017 11:25

Copiii ai căror mame au folosit frecvent telefoanele mobile în timpul sarcinii au un risc mai mare de a deveni hiperactivi, potrivit unui studiu recent.

Cu toate acestea, cercetătorii nu le sfătuiesc pe femei să își închidă telefoanele mobile, ci să ia în calcul și stilul de creștere a copiilor ca potențial factor declanșator.

Conducătoarea studiului, Laura Birks, și colegii săi au analizat date de la peste 80.000 de perechi mamă-copil din Danemarca, Spania, Norvegia, Olanda și Coreea. Cercetătorii au descoperit informații consistente care dovedesc o creștere a riscului de declanșare a problemelor comportamentale — în special hiperactivitatea — la copiii cu vârste între 5 și 7 ani, impactul fiind proporțional cu durata de utilizare a telefonului mobil în timpul sarcinii.

Copiii ai căror mame au declarat că au purtat cel puțin patru convorbiri la telefonul mobil pe zi — sau care au vorbit la aceste dispozitive peste o oră pe zi — manifestau un risc cu 28% mai mare de fi hiperactivi prin comparație cu cei ai căror mame au raportat că au fost angajate în unul sau mai puține apeluri pe zi, în medie — au descoperit cercetătorii după ce au luat în calcul o gamă largă de variabile, precum vârsta femeilor, statutul marital și educația.

Cercetările au fost realizate pe mai multe perioade de timp, din 1996 până în 2011. Din acestea, o singură analiză, prima, realizată în Danemarca începând din 1996, a dispus de îndeajuns de multe femei care nu folosiseră niciodată telefoanele mobile în timpul sarcinii pentru a studia această categorie de persoane. Potrivit concluziilor generale, copiii acestor mame au avut cel mai mic risc de a dezvolta probleme comportamentale și emoționale dintre toți cei incluși în studiul publicat în ”Environment International”.

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro