Mergi direct la conținut »
CORESPONDENȚĂ DIN CIUGUD/ Alegerile în comuna în care oamenii stau pe gânduri dacă le mai trebuie ceva: "Înainte umblau şobolanii pe sub uşi, acum e lux"
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > CORESPONDENȚĂ DIN CIUGUD/ Alegerile în comuna în care oamenii stau pe gânduri dacă le mai trebuie ceva: "Înainte umblau şobolanii pe sub uşi, acum e lux"

CORESPONDENȚĂ DIN CIUGUD/ Alegerile în comuna în care oamenii stau pe gânduri dacă le mai trebuie ceva: „Înainte umblau şobolanii pe sub uşi, acum e lux”

Comuna Ciugud este campioană la absorbţia fondurilor europene. Sunt aproape 30 de milioane de euro care au intrat în comună în ultimii ani, iar asta a schimbat complet viaţa oamenilor. În urmă cu două decenii, nu aveau gaze, apă sau iluminat public. Şcolile erau dărăpănate, iar oamenii fugeau din cauza lipsei locurilor de muncă.

De Ștefan Pană,

Acum, Ciugud atrage orăşeni din ţară şi din străinătate, cu locuri de muncă, şcoli moderne, drumuri asfaltate şi utilităţi. Primăria pregăteşte o flotă de maşini electrice, vrea să ofere energie electrică din surse regenerabile şi extinde parcul industrial, unde deja funcţionează 30 de firme, care angajează 700 de oameni.

Libertatea a mers în Ciugud pentru a vedea cum văd oamenii care au beneficiat cel mai mult de pe urma fondurilor europene această rundă de alegeri.

Oamenii vin, votează şi sunt interesaţi de prestaţia europarlamentarilor la Bruxelles, pentru că problemele lor de acasă sunt în mare parte rezolvate.

„Toţi suntem mulţumiţi aici”

După o zi întreagă petrecută la vot alături de oamenii din Ciugud nu am dat de niciun om nemulţumit. Toată lumea părea să voteze pentru ceva, nu împotriva a ceva sau a cuiva. O atitudine rară astăzi.

Asta nu înseamnă că nu îşi doreau lucruri. Fiecare avea câte o dorinţă, mai mică sau mai mare, dar toată lumea părea să stea mult pe gânduri înainte să răspundă.

„Canalizări, asfaltări, o băgat şi curent în subteran, de asta s-a ocuoat. Mai trebuie făcută o capelă mortuară”, îşi dă cu părerea un locuitor. Recunoaşte că nu se poate plânge de alte lucruri.

O pensionară spune că singura ei grijă este că nu locuieşte chiar în satul-reşedinţă, aşa că drumul până la dispensar e cam lung.

CTP, după declarațiile Vioricăi Dăncilă: 'Am înțepenit!'
Recomandări

CTP, după declarațiile Vioricăi Dăncilă: 'Am înțepenit!'

„Să ne facă un dispensar, ca să nu ne mai tot ducem până la Ciugud. Eu asta propun. Să avem un dispensar în sat”.

Iar un alt locuitor e puţin mâhnit că nu s-au făcut rigole şi într-o parte a satului, care se mai indundă din când în când.

„Pe partea de jos nu sunt canalizări, nu-s şanţuri. Când plouă, totul se bagă în curte. În rest, e tot bine. Totul ok”, spune el. Stă pe gânduri mult timp şi se resemnează: altă nemulţumire nu are.

La fel şi un bărbat care iese zâmbind din secţia de votare.

„Foarte bine mă simt. Dacă merge în ritmul ăsta, va fi ok. Toţi sunt mulţumiţi aici în Ciugud, cum aţi văzut şi la televizor, nu e problemă”.

O doamnă stă să se gândească, dar nu găseşte ceva ce să mai vrea.

„Ne-o făcut tot ce ne-o lipsit nouă. Şi şcolile. Nu mai sunt copii care să meargă la şcoală. Când o fost copilul meu la şcoală, umblau şobolanii pe sub uşi. Acum e lux şi frumos”.

Orban l-a demis pe Mădălin Voicu! Ce s-a întâmplat înainte ca decizia premierului să fie anunțată
Recomandări

Orban l-a demis pe Mădălin Voicu! Ce s-a întâmplat înainte ca decizia premierului să fie anunțată

„Mă simt norocos că locuiesc aici”

Unul dintre locuitorii care au venit să voteze spune că s-a restabilit în România după nişte ani petrecuţi în afara ţării. A avut diverse locuri de muncă, printre care şi cel de bucătar în Germania.

„Am văzut diferenţa. Ca ordine pot să zic că e ca în Germania în comuna Ciugud”, spune el. Şi simte că locul acesat e mai apropiat de Europa decât restul localităţilor din ţară.

Altcineva ne spune că, înainte de toate, a votat pentru că alţii s-au jertfit pentru acest drept. Acum, încearcă şi el să ofere ceva înapoi.

„În primul rând norocos mă simt că locuiesc aici. În al doilea rând sunt mândru. La rândul meu încerc zi de zi să pun umărul la constriuirea unei comunităţi moderne”, spune bărbatul.

Campioni la prezenţă

În 2014, Ciugud a avut una dintre cele mai mari prezenţe la europarlamentare. Peste 60% din locuitori au venit la urne, dublu faţă de restul ţării. Trendul s-a păstrat şi la acest scrutin, unde cam pe tot parcursul zilei prezenţa a fost cu cel puţin 50% mai mare decât la nivel naţional.

Intervenţia jandarmilor la protestele din 10 august. Decizia oficială privind raportul
Recomandări

Intervenţia jandarmilor la protestele din 10 august. Decizia oficială privind raportul

Nu spun că votează însă pentru că Uniunea Europeană a făcut ceva pentru ei, ci că asta le e datoria. Şi pentru că speră că românii care vor ajunge la Bruxelles să-i reprezinte o vor face cu cinste.

„Oamnii să vie la vot şi să le dea Dumnezeu sănătate. Altceva, să iasă care-s mai buni”, spune un locuitor.

O doamnă ajunsă la pensie le cere europarlamentarilor să se ocupe mai mult de agricultură. Şi să nu facă precum cei de la Bucureşti.

„Nu să stea toţi grămadă acolo în Parlament şi citesc şi ziarul şi unul pune ziarul şi doarme. Şi de restul să se aleagă praful. Zic eu bine?”.

Close
Închide
  Close