MENIU CAUTĂ
16 Apr. 2018 13:10 , de Daniel Ionașcu

ANALIZĂ/ Costurile de împrumut ale României au crescut puternic în ultimii doi ani, după măsurile guvernelor PSD-ALDE

Distribuie

Guvernul Dacian Cioloș se împrumuta în anul 2016 cu 2,97% pe zece ani, cât era dobânda la titlurile de stat emise pe zece ani. În acel moment, Polonia se împrumuta cu 2,90%, iar Ungaria cu 2,99%. În 2018, România se împrumută cu 4,61%, Polonia cu 3,07%, iar Ungaria cu 2,44%, scrie Cursdeguvernare.ro.

Creșterea masivă a dobânzilor la împrumuturile României vine în condițiile în care România a avut anul trecut cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană.

Presiune pe finanțele țării

Cu toate acestea, situația nu este tocmai roz: autoritățile au obligat anul trecut companiile de stat să plătească dividende consistente și au reintrodus acciza de 7 eurocenți pe litru pentru a se plasa sub ținta de deficit de 3% din PIB. Și asta pentru a putea acoperi creșterile salariale din domeniul bugetar și ale pensiilor.

'Revoluția fiscală'

De asemenea, începând cu acest an a se aplică 'revoluția fiscală', care presupune trecerea contribuțiilor sociale și de sănătate de la angajatori la angajați. Totul pentru a susține deficitul fondului de pensii și majorarea acestora, după cum recunoștea chiar ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Pilonul II de pensii, următoarea țintă

Numai că România a încheiat cu un deficit de 5,5 miliarde de lei primele două luni, iar deja Guvernul Dăncilă a luat în colimator Pilonul II de pensii.

Acesta ar urma să devină opțional începând cu 2019.

În fine, coaliția de guvernare PSD-ALDE a schimbat deja 3 guverne până acum, în mai puțin de un an și jumătate.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Sonia Argint Ionescu nu ascultă de soț, dar îi cere părerea
Loading...
Comentarii