MENIU CAUTĂ
16 Apr. 2018 13:10 , de Daniel Ionașcu

ANALIZĂ/ Costurile de împrumut ale României au crescut puternic în ultimii doi ani, după măsurile guvernelor PSD-ALDE

Distribuie

Guvernul Dacian Cioloș se împrumuta în anul 2016 cu 2,97% pe zece ani, cât era dobânda la titlurile de stat emise pe zece ani. În acel moment, Polonia se împrumuta cu 2,90%, iar Ungaria cu 2,99%. În 2018, România se împrumută cu 4,61%, Polonia cu 3,07%, iar Ungaria cu 2,44%, scrie Cursdeguvernare.ro.

Creșterea masivă a dobânzilor la împrumuturile României vine în condițiile în care România a avut anul trecut cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană.

Presiune pe finanțele țării

Cu toate acestea, situația nu este tocmai roz: autoritățile au obligat anul trecut companiile de stat să plătească dividende consistente și au reintrodus acciza de 7 eurocenți pe litru pentru a se plasa sub ținta de deficit de 3% din PIB. Și asta pentru a putea acoperi creșterile salariale din domeniul bugetar și ale pensiilor.

”Revoluția fiscală”

De asemenea, începând cu acest an a se aplică ”revoluția fiscală”, care presupune trecerea contribuțiilor sociale și de sănătate de la angajatori la angajați. Totul pentru a susține deficitul fondului de pensii și majorarea acestora, după cum recunoștea chiar ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Pilonul II de pensii, următoarea țintă

Numai că România a încheiat cu un deficit de 5,5 miliarde de lei primele două luni, iar deja Guvernul Dăncilă a luat în colimator Pilonul II de pensii.

Acesta ar urma să devină opțional începând cu 2019.

În fine, coaliția de guvernare PSD-ALDE a schimbat deja 3 guverne până acum, în mai puțin de un an și jumătate.

Citește mai multe despre dobanzi, pilonul II, Polonia, revolutia fiscala, Romania, titluri de stat și Ungaria pe Libertatea.

Comentarii