După ce a fost proiectat pentru prima dată la Cannes în luna mai, „Amintiri din Epoca de Aur” ajunge şi în sălile din România. Lung metrajul care conţine şase scurt metraje ce spun povestea unor legende urbane cunoscute va rula sub forma a două filme separate care vor fi proiectate în cinematografe la distanţă de o lună. Prima parte a filmului „Amintiri din Epoca de Aur 1: Tovaraşi, frumoasă e viaţa!” a fost lansată fără surle şi trâmbiţe marţi seară, în cinematograful The Light Cinema, iar partea a doua Dragoste în timpul liber, va rula în cinematografe din 23 octombrie.
„Amintiri din Epoca de Aur I: Tovarăşi, frumoasă e viaţa!” este alcătuită din patru legende: Legenda activistului în inspecţie, Legenda fotografului oficial, Legenda politrucului zelos şi Legenda miliţianului lacom.
Legenda activistului în inspecţie | Legenda fotografului oficial |
Legenda politrucului zelos | Legenda miliţianului lacom |
După succesul pe care l-a avut cu „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, Mungiu a dorit să demonstreze că poate să realizeze filme nu doar pentru festivaluri, ci şi pentru public.
„După ce am făcut caravana prin ţară la ‘4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile’ mi-am dat seama că filmul românesc trezeste mare interes, dar că nu avem săli de cinema şi nu avem cum să-l promovăm. Eu am promis să ofer publicului o comedie şi m-am ţinut de cuvânt. E datoria mea să fac ceva pentru publicul din România şi sunt foarte curios cum va fi primit ceea ce am realizat. Acum rămâne devăzut cum va fi primit totul pentru că tot ceea ce a depins de mine s-a terminat”, a declarat Mungiu la finalul avanpremierei.
Nemulţumit de modul în care merg negocierile cu cinematografele româneşti, Mungiu nu are de gând să renunţe chiar dacă este foarte dificilă promovarea filmului său.
„Discuţia cu cinematografele este destul de dificilă pentru că sunt săli foarte puţine şi filme multe. Amintiri din Epoca de Aur va sta pe ecrane între două şi cinci săptămâni doar dacă va avea succes. Dacă nu, va zbura în secunda doi”, a adăugat acesta.
Mai mult, Mungiu a mărturisit că a întâmpinat foarte multe dificultăţi la realizarea lung-metrajului, iar cea mai mare problemă a fost cea a locaţiilor de care a avut nevoie pentru a pune în scenă scenariul.
„E foarte greu să filmezi în România în ziua de azi şi să pui în scenă vremurile acelea, pentru că nu mai regăsim nimic de atunci. Lumea are termopane, pe străzi sunt foarte multe maşini, însă am reuşit în cele din urmă să găsim câteva locaţii care să ne ajute”, a declarat acesta.
Filmul a costat 1.000.000 de euro
Bugetul celor două părţi ale filmului Amintiri din Epoca de Aur a fost mai mare decât cei al peliculei „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”. Dacă pentru filmul premiat la Cannes a avut un buget de 600.000 de euro, pentru Amintiri din Epoca de Aur, Mungiu a avut la dispoziţie 1.000.000 de euro şi sprijinul „prietenilor şi partenerilor francezi” care îi ajută să-şi „vândă marfa”.
Publicul străin reacţionează diferit faţă de cel român
Prezentat în urmă cu patru luni la Cannes, dar şi la Toronto şi în Italia luna aceasta, filmul Amintiri din Epoca de Aur a fost primit bine de public. Cu toate acestea, Mungiu mărturiseşte că publicul din alte ţări nu reacţionează la fel ca în România.
„Din cauza subtitrărilor, cei din străinătate râd cu întârziere, dar reacţia lor ne surprinde mereu”, a adăugat Mungiu.