Întrucât acest scandal finaciar internațional este ultimul dintr-o serie care au avut loc în ultimii patru ani, iată cronologia celor mai mari scandaluri financiare mondiale din ultimii patru ani
Panama Papers – 2016
Panama Papers a fost cea mai mare scurgere de documente din istorie. Ca unitate de comparație, volumul de date este de 1.500 de ori mai mare decât cel publicat de Wikileaks în 2010.
Articolele de la Panama au apărut după ce o sursă anonimă a contactat reporterii la ziarul german Süddeutsche Zeitung în 2015 și a furnizat documente criptate de la firma de avocatură Mossack Fonseca din Panama. După mai mult de un an de analiză, ICIJ și partenerii săi din toată Europa au publicat în comun documentele Panama la data de 3 aprilie 2016, cu o bază de date a documentelor care a apărut obline o lună mai târziu.
Cine a oferit documentele
John Doe. Da, știm, nu este un nume real. Dar așa s-a semnat persoana care a transmis baza de date publicației germane, iar identitatea reală nu a fost cunoscută până azi.
Swis Leaks – 2015
Această investigație a ICIJ, care a implicat sute de jurnaliști din 45 de țări, a devenit publică în februarie 2015.
Acesta s-a concentrat asupra băncii private elvețiene HSBC, o filială a gigantului bancar, și astfel a ridicat semne de întrebare asupra tranzacțiilor dintr-o țară în care secretul bancar este sfânt.
Documentele au oferit informații privind tranzacții bancare efectuate de peste 100.000 de persoane fizice și juridice din peste 200 de țări în anul 2007.
Cine a oferit documentele
Investigația ICIJ s-a bazat pe datele transime de inginerul de software Hervé Falciani.
Luxleaks – 2014
Au fost o altă investigație extinsă a ICIJ. Acesta s-a axat pe modul în care compania de servicii profesionale PricewaterhouseCoopers (PwC) a ajutat companiile multinaționale să obțină sute de decizii fiscale favorabile în Luxemburg între 2002 și 2010.
ICIJ a descoperit că multinaționalele au salvat miliarde prin canalizarea banilor prin Luxemburg, uneori cu cote de impozitare mai mici de 1%. O singură adresă din Luxemburg a fost locuința a peste 1.600 de companii.
Printre numele de companii apărute în Luxleaks au fost cele ale Pepsi, IKEA, AIG, Deutsche Bank, Walt Disney Co și Skype.
Jean-Claude Juncker a fost premier al Luxemburgului când a adoptat multe dintre legile care permiteau evitarea impozitelor. El a fost numit președinte al Comisiei Europene cu doar câteva zile înainte ca documentele să fie făcute publice și a spus că nu a încurajat evitarea plății taxelor.
Cine a oferit documentele
Francezul Antoine Deltour, fost angajat al PricewaterhouseCoopers, a fost principalul om care a transmis documentele din Luxleaks, declarând că a acționat în interes public. Un alt angajat al PwC, Raphael Halet, l-a ajutat.
Offshore Leaks – 2013
Cu toate că reprezintă doar o zecime din volumul Panama Papers, a fost considerată cea mai mare expunere a fraudei fiscale internaționale prin offshore-uri, când ICIJ și partenerii săi media au publicat-o în aprilie 2013, după 15 luni de investigații.
Aproximativ 2.5 milioane de dosare au dezvăluit numele a peste 120.000 de companii și trusturi care și-au ascuns veniturile în zone precum Insulele Virgine Britanice și Insulele Cook.
Cine a oferit documentele
ICIJ citează ca surse doi furnizori de servicii financiare, o bancă privată din Jersey și registrul companiilor din Bahamas, dar nu spune nimic altceva.
Paradise Papers este o nouă scurgere de informaţii care continuă investigaţia Panama Papers și reprezintă peste 13 milioane de documente care indică legături dintre Rusia şi miliardari din anturajul preşedintelui american Donald Trump, afacerile secrete ale apropiaţilor primului ministru Canadian, Justin Trudeau, interesele offshore ale reginei Angliei, dar şi ale altor peste 120 politicieni din întreaga lume
Citește și: Paradise Papers: paradisurile fiscale ale magnaților. Ce investiții are Regina Elisabeta a II-a în Insulele Cayman