Mergi direct la conținut »
”Calculul punctajului a fost viciat”. Cum a aranjat primăria lui Firea licitația celor 100 de tramvaie să câștige turcii cu un punct distanță, în loc să-i bată Astra la șapte puncte
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

”Calculul punctajului a fost viciat”. Cum a aranjat primăria lui Firea licitația celor 100 de tramvaie să câștige turcii cu un punct distanță, în loc să-i bată Astra la șapte puncte

Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor arată că Primăria a acceptat depunerea unor acte după termen de către Durmazlar! Numai de la această încălcare, în loc să câștige turcii cu un punct în față, 99-98, ar fi câștigat Astra cu 7 puncte, scor 98-91.

De Mirela Neag, Răzvan Luțac, Cătălin Tolontan,

La fix un an și o lună de la demararea licitației de cumpărarea a 100 de tramvaie noi pentru București, Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) obligă Primăria București să reevalueze corect ofertele depuse de Durmazlar și Astra Arad.

Decizia CNSC arată cum a privilegiat primăria compania din Bursa, același oraș de unde vine și Otokar, cei care au fost preferați firmei Mercedes pentru autobuze. 

În licitația de autobuze, în ciuda protestelor nemților, câștigători au rămas turcii. Acum, anunțul de declarare a câștigătorilor a fost anulat de către CNSC.

Din documentele consultate de către Libertatea rezultă că CNSC a constatat că firma Durmazlar a fost favorizată în timpul evaluării tehnice a ofertelor, primind puncte nemeritate și care i-au adus un avantaj determinant în câștigarea licitației.

180 de milioane de euro,

bani din fonduri europene, costă cele 100 de tramvaie noi cu care ar trebui să călătorească bucureștenii

Concret, oferta depusă de Durmazlar și Astra trebuia să conțină și un grafic de livrări a tramvaielor în primul an și un angajament ferm. Acest capitol reprezinta factor de evaluare de 8 puncte din 100. 

Lista cu toate restricțiile care vor fi ridicate de la 1 iunie. De luni, ieșirea din localitate se face fără declarație
Recomandări
Lista cu toate restricțiile care vor fi ridicate de la 1 iunie. De luni, ieșirea din localitate se face fără declarație
 

Oferta turcilor nu a conținut acest grafic de livrare și nici angajamentul ferm. Comisia Primăriei le-a solicitat clarificări celor de la Durmazlar și le-a acceptat documentele după termenul-limită, încălcând astfel prevederile legale. 

La acest capitol, turcii au primit maximum de puncte, 8, totalizând la final 99,61, în timp ce Astra a adunat în total 98,37.

Consiliul a remarcat importanța acestui factor, care avea cea mai mare pondere în evaluare, de 8%. Ceilalți factori erau cotați cu 2%, 3% sau 4%.

Avantajul adus câștigătoarei este evident ținând seama de faptul că în situația în care s-ar acorda punctaj 0 ofertei Dumazlar Makina pentru factorul de evaluare în discuție, ca urmare a lipsei din ofertă a informațiilor ce urmau a fi punctate, clasamentul se modifică, oferta Durmazlar Makine obține 91,61 puncte și oferta Astra Vagoane Arad obține 98,37.

Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor:

Cu alte cuvinte, în loc să câștige turcii cu un punct în față, 99-98, dacă Primăria nu ar fi acceptat depunerea unor acte după termen, ar câștigat Astra cu 98-91

CNSC arată că Primăria a încălcat articolul 209 din Legea 98/2016 și a creat apariția unui avantaj evident în favoarea unui ofertant.

Consiliul concluzionează că ”în situația de față, dată fiind ponderea acestui factor, de 8% din punctajul total, devine evident că acceptând completarea cu graficul de lucrări după depunerea ofertei, calculul punctajului a fost viciat”.

CNSC cere desecretizare pentru că Durmazlar nu a adus probe că documentele se încadrează la cele care pot fi confidețiale

Prin decizia luată, Consiliul mai obligă Primăria să îi permită ofertantului Astra să aibă acces în vederea studierii întregului dosar al achiziției la toate documentele care sunt publice, cum ar fi ”înscrisurile Primăriei, înscrisurile ANAP, solicitările de clarificare din perioada de evaluare a ofertei, răspunsurile ofertantului Durmazlar Makine, considerând ca nejustificată clasificarea lor ca fiind «confidențiale»”.

Tragedia celor 100.000 de decese COVID din SUA a arătat nu doar cum au eșuat autoritățile, ci cum au fost cel mai grav loviți oamenii defavorizați
Recomandări
Tragedia celor 100.000 de decese COVID din SUA a arătat nu doar cum au eșuat autoritățile, ci cum au fost cel mai grav loviți oamenii defavorizați
 

CNSC atrage atenția Primăriei și faptul că ”ofertantul declarat câștigător nu a demonstrat prin mijloace de probă adecvate care informații din propunerea tehnică și/sau financiară sunt confidențiale, clasificate sau sunt protejate de un drept de proprietate intelectuală și, pe cale de consecință, să i se permită contracandidatului accesul și la respectivele documente”. 

Parcursul unei licitații de 180 de milioane de euro

  • 11 noiembrie 2018, Primăria a publicat anunțul de licitație pentru achiziționarea a 100 de tramvaie
  • 15 martie 2019 a fost termenul-limită de depunere a ofertelor, Durmazlar Makine din Turcia și Astra Vagoane Arad fiind singurii candidați
  • Aprilie 2019 s-au deschis ofertele, după mai multe amânări și deliberări
  • 25 septembrie 2019 s-a finalizat evaluarea tehnică
  • 6 noiembrie 2019, după ce s-a făcut și evaluarea financiară, Primăria a anunțat câștigătorul: Durmazlar
  • Astra Vagoane a contestat imediat rezultatul
  • 11 decembrie 2019, prin decizia Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor, la fix un an și o lună de la demararea procedurilor, Primăria este obligată la ”reevaluarea ofertelor depuse în cadrul procedurii de atribuire și la emiterea unui nou raport”
Close
Închide
  Close