Libertatea a sunat la mai multe primării pentru a afla cum vor proceda concret în următoarea perioadă.

În total, în România trăiesc aproape 3,6 milioane de persoane de peste 65 de ani, conform datelor pe anul 2019 publicate de Institutul Național de Statistică. Dintre acestea, 1,45 de milioane sunt bărbați, iar 2,14 milioane sunt femei. Asta înseamnă că persoanele de peste 65 de ani reprezintă 18,5% din populația totală rezidentă de 19,4 milioane.

Fiecare primărie are propriul plan pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili dintre cetățeni.

În sectorul 1, primăria a alocat din fonduri publice 120 de lei de persoană pe săptămână pentru achiziționarea alimentelor de bază celor cu venituri mici, în timp ce Primăria Sectorului 4 le livrează mâncare caldă bătrânilor care nu au posibilitatea fizică de a găti. La Iași, primarul Mihai Chirică a făcut apel la supermarketuri să ofere prioritate vârstnicilor în intervalul orar în care pot ieși din casă, iar în Cluj și Constanța, primăriile lucrează cu voluntari pentru livrarea medicamentelor.

București

Primăria Capitalei

Angajații Direcției Generale de Asistență Socială cumpără și livrează medicamente și alimente pentru vârstnici, dar și pentru persoanele cu handicap și familiile monoparentale. Bucureștenii pot apela la 0800.821.218 de luni până vineri între 9.00 și 17.00. Persoanele cu deficiențe de auz pot da mesaj la numărul de telefon 0753.772.406.

Cei care vor să fie voluntari la DGASMB pentru campania de livrare pot trimite e-mail la adresa [email protected].

Primăria Sectorului 1

În Sectorul 1 al Capitalei locuiesc aproximativ 52.000 de persoane cu vârsta peste 65 de ani. Pentru a le identifica, primăria a făcut apel la asociațiile de proprietari

“Facem o mică anchetă socială telefonică, să zic așa. Îi întrebăm pe vârstnici dacă locuiesc singuri, de exemplu. Dacă au copii și nepoți care îi pot ajuta, mergem mai departe”, a declarat, pentru Libertatea, primarul sectorului 1, Daniel Tudorache.

Primăria a alocat 120 de lei de persoană pe săptămână pentru achiziționarea alimentelor de bază. Procesul de identificare a celor fără aparținători sau alt sprijin nu s-a încheiat.

Primăria Sectorului 2

Din cele 70.000 de persoane de peste 65 de ani care locuiesc în sectorul 2, peste 500 sunt bătrâni singuri.

“Unii ne sună să ne ceară ajutorul, pe alții îi sunăm noi. Am început de marți să facem lucrul ăsta. Le livrăm alimentele necesare, iar pentru medicamente lucrăm cu voluntari. Nu putem face față în tot sectorul, apelăm la cetățeni să-și ajute vecinii în vârstă care au nevoie de ajutor”, a spus, pentru Libertatea, viceprimarul sectorului 2, Dan Cristian Popescu.

Primăria Sectorului 3

Și primăria condusă de Robert Negoiță a apelat la asociațiile de proprietari și administratorii de bloc pentru a întocmi o bază de date cu cei care au nevoie de ajutor.

Direcția de Asistență Socială face cumpărături pentru vârstnici și le oferă consiliere psihologică, spune primarul.

Primăria Sectorului 4

263 de persoane vârstnice au cerut ajutorul primăriei la numărul de telefon 021.9441.

Cei mai mulți dintre ei au venituri din care pot trăi, astfel că angajații primăriei le oferă sprijin doar prin livrarea alimentelor de care au nevoie și pe care le solicită. Sunt însă câteva cazuri de persoane care nu au posibilitatea financiară și nici fizică de a-și găti, astfel că primăria le oferă zilnic o masă caldă.

“Din punctul meu de vedere, sunt trei categorii vulnerabile în această perioadă, nu doar una: bătrânii, persoanele izolate și familiile tinere rămase fără loc de muncă din cauza acestei crize și care ne sună și ne spun că nu mai au ce să mănânce”, a declarat, pentru Libertatea, primarul Daniel Băluță.

Pentru cei din urmă, Consiliul Local urmează să adopte o hotărâre prin care le va oferi sprijin între 500 și 1.000 de lei pentru mâncare.

În sectorul 4 locuiesc peste 62.000 de vârstnici.

Primăria Sectorului 6

Angajații primăriei fac livrări de alimente și medicamente la domiciliu, colaborând și cu voluntarii pentru a-i ajuta pe vârstnici.

“Am sunat la administratorii de blocuri pentru a identifica persoanele singure și am apelat la operatorii de telefonie mobilă să transmită un SMS cu numărul de telefon 021.9970 la care pot apela persoanele vârstnice pentru a cere ajutorul chiar către cei de peste 65 de ani care au abonamente telefonice”, spune primarul Gabriel Mutu, pentru ziar.

Pentru ca livrările să se facă mai repede, primarul le-a solicitat marilor magazine din sectorul 6, precum Kaufland, Mega Image sau Carrefour, să ofere o casă de marcat specială pentru voluntarii care livrează în sector.

Alte numere de telefon la care pot suna persoanele aflate în situații vulnerabile:

– 0376.203.744: serviciul de ajutor social

– 0372.303.292: pentru persoanele cu handicap.

Primăria Cluj-Napoca

1.702 persoane cu vârsta de peste 65 de ani se află în baza de date a primăriei din Cluj ca fiind vârstnici singuri, fără nici un sprijin.

“Le oferim ajutor în alimente și medicamente celor care sunt deja în programele Direcției de Asistență Socială, vorbim despre oameni cu probleme financiare. Ceilalți sunt vârstnici care au nevoie de cumpărături, dar pe banii lor. Pe ei îi sprijinim împreună cu voluntarii acreditați, care fac cumpărături”, a declarat primarul Emil Boc, pentru Libertatea.

Primăria Iași

Autoritățile locale din Iași au pus la dispoziție numărul de telefon 0770.448.993 la care persoanele vârstnice de peste 65 de ani fără susținători să poată cere ajutorul asistenților sociali.

Cum se organizează primăriile din România să ajute bătrânii singuri, fără sprijin, în perioada crizei de coronavirus
Afiș realizat de Primăria Iași pentru magazinele care oferă prioritate bătrânilor între 11.00 și 13.00

De asemenea, primăria a solicitat magazinelor alimentare, piețelor și supermarketurilor să ofere prioritate bătrânilor în intervalul 11.00 – 13.00, în care aceștia pot ieși din casă.

Primăria Constanța

În orașul de la malul mării locuiesc aproape 63.000 de persoane peste 65 de ani, identificate cu ajutorul Biroului de Evidență a Populației. Angajații primăriei îi sună pe vârstnici pentru a afla dacă locuiesc singuri sau dacă au aparținători.

“Noi am început identificarea persoanelor dinainte de ordonanțele militare. Lucrăm și cu voluntari pentru livrarea alimentelor și medicamentelor de care au nevoie”, a spus primarul Decebal Făgădău, contactat de Libertatea.

Direcția de Asistență Socială oferă consiliere psihologică la telefon 0241.482.031.

“Dacă va fi necesar, vom cere disponibilizarea unor sume de la bugetul DGASPC pentru ajutor”, a precizat edilul.

Primăriile din Sibiu și Craiova au pus la dispoziție linii telefonice la care se poate solicita ajutorul. Pentru Sibiu: 0800.811.822, între 06.00 și 21.00. Pot suna vârstnicii care nu au posibilitatea de a se aproviziona, dar și asociațiile de proprietari, medicii, ONG-urile și orice cetățean pentru a semnala cazuri de bătrâni aflați în dificultate.

Pentru Craiova: 0351.171.892, între 08.00 și 22.00, iar pe timpul nopții, 0251.984 (telefonul cetățeanului).

Cum se ascundea Marica cu amantele! Ilinca Vandici, dezvăluiri incredibile
PARTENERI - GSP.RO
Cum se ascundea Marica cu amantele! Ilinca Vandici, dezvăluiri incredibile
Femeie din Cluj, MOARTĂ în ATI la 2 luni de la rapelul Pfizer. Ce au descoperit medicii despre plămânii ei
Playtech.ro
Femeie din Cluj, MOARTĂ în ATI la 2 luni de la rapelul Pfizer. Ce au descoperit medicii despre plămânii ei
Şi-a ucis soţia, după ce în prealabil i-a trimis mesaje ca să-i demonstreze că îl înşală. Bărbatul din Turcia spera la o pedeapsă mai uşoară
Observatornews.ro
Şi-a ucis soţia, după ce în prealabil i-a trimis mesaje ca să-i demonstreze că îl înşală. Bărbatul din Turcia spera la o pedeapsă mai uşoară
Horoscop 17 aprilie 2021. Peștii beneficiează de o formă de protecție care nu se manifestă cum vor ei
HOROSCOP
Horoscop 17 aprilie 2021. Peștii beneficiează de o formă de protecție care nu se manifestă cum vor ei
„Creatura periculoasă” care a băgat spaima în locuitorii din Cracovia. Oamenii nu au mai deschis geamurile de frică. Este incredibil ce era, de fapt
Știrileprotv.ro
„Creatura periculoasă” care a băgat spaima în locuitorii din Cracovia. Oamenii nu au mai deschis geamurile de frică. Este incredibil ce era, de fapt
Îndrăgita prezentatoare TV a fost agresată sexual în scara blocului! Atacatorul i-a pus cuţitul la gât. Primele informaţii
Telekomsport
Îndrăgita prezentatoare TV a fost agresată sexual în scara blocului! Atacatorul i-a pus cuţitul la gât. Primele informaţii
Află cât de profitabile sunt economiile tale (PUBLICITATE)
PUBLICITATE
Află cât de profitabile sunt economiile tale (PUBLICITATE)