De text și foto: Vlad Chirea,

Sâmbătă, 15 iunie, de la primele ore ale dimineții până după-amiaza târziu, pe o pajiște înverzită de la marginea comunei Curcani, aflată pe DN 4, la 50 de kilometri distanță de București și la 15 kilometri de Oltenița, a avut loc un eveniment inedit.

Primăria și gospodarii din localitățile din Lunca Dunării, Bărăgan și Codrii Vlăsiei, situate în județele Călărași, Giurgiu, Ialomița și Ilfov, au organizat un târg de cai de rasă la care au participat zeci de proprietari de animale și sute de spectatori.

Localnici participă la târgul tradițional de cai din comuna Curcani, județul Călărași

Canicula nu i-a împiedicat pe localnici și pe oaspeții veniți de la zeci sau sute de kilometri depărtare să participe la eveniment și să se simtă bine.

Evenimentul a fost gândit ca o refacere a unei tradiții străvechi din această regiune a României, care ar data de acum aproape 3.000 de ani, încă de pe vremea aprigilor luptători geți, unii dintre cei mai buni călăreți ai antichității, care le-au ținut piept în războaie, de-a lungul secolelor, persanilor, sciților, macedonenilor, celorlalte triburi războinice tracice sau altor luptători de legendă.    

Sute de oameni au vizitat târgul, unde proprietarii unor animale superbe au arătat calitățile acestora pe platoul de la marginea localității, călărindu-le direct sau înhamându-le la diverse atelaje de colecție, de la trăsuri scumpe folosite la evenimente importante la șarete rapide sau căruțe tradiționale.

Curioșii au putut urmări spectacolul de pe margine sau de la umbra corturilor special amenajate, au ascultat muzică, au putut vorbi cu proprietarii animalelor și s-au interesat de prețul lor și de metodele de creștere și dresaj.

Demonstrație cu șareta la târgul tradițional de cai din comuna Curcani, județul Călărași. Fotografie realizată cu timp lung de expunere

Alții au putut cumpăra hamuri, clopoței sau ornamente anti-deochi pentru propriile animale, au negociat prețuri pentru împerecheri cu animale de prăsilă, s-au delectat cu o bere rece sau băuturi răcoritoare și cu un mic sau o friptură venită direct de pe grătare care sfârâiau și fumegau în apropiere. 

Accesorii si ornamente expuse la vânzare la târgul tradițional de cai din comuna Curcani, județul Călărași

În unele cazuri, s-au încheiat și vânzări de animale, cei mai scumpi cai fiind achiziționați pentru sume mai mari de 5.000 de euro. Deși până acum evenimentul nu a fost unul anual, se dorește ca acesta să devină o tradiție si să fie găzduit în acest loc în fiecare lună iunie a anilor următori, iar la el să fie invitați și mai mulți proprietari de animale din celelalte regiuni istorice ale României. 

Un participant și calul său la targul tradițional de cai din comuna Curcani, județul Călărași.
Imagine de la târgul tradițional de cai din comuna Curcani, județul Călărași. Fotografie realizată cu timp lung de expunere.
Un participant la târgul tradițional de cai din comuna Curcani pozează pentru un portret
Accesorii si ornamente expuse la vânzare la târgul tradițional de cai din comuna Curcani, județul Călărași.
Accesorii si ornamente expuse la vânzare la târgul tradițional de cai din comuna Curcani, județul Călărași.
Un cal este prezentat de către proprietar la târgul tradițional de cai din comuna Curcani
Un copil pozează pentru un portret la târgul tradițional
Un bărbat iși prezintă calul pe care l-a adus la târg
Caii au fost feriți de arșița soarelui în locuri cu umbră
Un localnic participă la târgul tradițional cu căruța din dotare
Un tânar admiră demonstrațiile cu cai
Un participant face o demonstrație la târgul tradițional de cai din Curcani
Un călăreț face o demonstrație de trap la târgul tradițional de cai din comuna Curcani
Sute de oameni au venit azi la Curcani, ca să participe la târgul de cai

Citește și:

Tolo: Ce era în sângele lui Ekeng, fotbalistul mort de la Dinamo, de șefa laboratorului Antidoping de la București și-a îndemnat un subaltern să mușamalizeze analizele?!