Medicul dermatolog Oana Spânu ne explică în ce mod ne putem controla alunițele apărute pe piele și cum putem diminua riscul de apariție a cancerului cutanat. “Ultravioletele sunt principalul factor de risc din mediul înconjurător în dezvoltarea cancerului de piele. Riscul de a dezvolta tumori de piele crește cu numărul orelor petrecute în soare de-a lungul vieții, cu numărul arsurilor moderate sau intense (mai mult de 10 arsuri, în special în copilărie și adolescență), la persoanele cu nevi multipli (multe alunițe), la bărbați comparativ cu femeile (dacă există un istoric de cancer de piele la pacient sau la rudele acestuia), la persoanele care lucrează în aer liber (agricultură, construcții)”, explică dermatologul.

Doctorul recomandă controlul medical periodic al alunițelor, leziunilor pretumorale (nevi atipici, leziuni la risc) sau alete tumori de piele pentru a diagnostica melanomul în faze cât mai incipiente. “Ne prezentăm la medic, indiferent de vârstă, dacă avem multe alunițe (pete pigmentare) pe suprafața corporală, dacă observam modificari ale unor alunițe vechi de formă (pete cu un contur neregulat), culoare (nuanțe diferite de maro, negru, roșu), creșterea rapidă a acestora, ruperea sau sângerarea unei pete maronii, chiar și dacă avem doar câteva alunițe pe toată suprafața pielii. Ne prezentăm la medic după apariția unoi pete noi și creșterea acestora în câteva luni, dacă aceste alunițe se modifică în perioada sarcinii sau după expuneri intense la soare”, adaugă dr. oana Spânu..

Analiza alunițelor trebuie efectuată de un medic dermatolog

Potrivit specialistului, medicul dermatology efectuează un examen clinic al întregii suprafețe corporale, inclusiv pielea urechilor, a palmelor, a  tălpilor, a scalpului și regiunea genitală, va identifica fototipul (culoarea pielii, reactivitatea acesteia la UV) și va afla istoricul nostru legat de expunerile la soare și istoricul familial de tumori. Examinarea dermatoscopică este o metodă nedureroasă. Aceasta constă în fotografierea leziunilor, care se vor stoca și se vor  compara cu evaluările ulterioare (la 3, 6, 12 luni ) în funcție de recomandările medicului. Pentru persoanele cu nevi multipli se va scana toată suprafața corporală (body mapping), se va identifica și se va urmări evolutia leziunilor ‘atipice pe parcursul anilor. Tratamentul tumorilor este ales de către medic. De obicei, se excizează chirurgical și, în funcție de tip și extensie, se apelează la metode adiționale.

 

Urmărește-ne pe Google News