Reprezentanții mai multor biserici din România spun că religia nu trebuie discriminată ca materie la școală, în raport cu celelalte discipline, precum limba română sau matematica, și cer, într-o scrisoare comună trimisă pe 13 martie Ministerului Educației, ca elevii să o poată alege ca a treia probă la examenul de bacalaureat.

Ora de religie, prin cerere scrisă

Cele 13 culte religioase care au semnat scrisoarea mai vor eliminarea sintagmei „orientare sexuală” și a definiției „diversității” din textul legilor educației. De asemenea, reprezentanții bisericilor cer revenirea la vechea formă de înscriere la orele de religie, și anume, elevii să fie înscriși automat la această disciplină și numai cei care nu voiau să o studieze să depună o cerere scrisă în acest sens.

În prezent, procedura este invers: elevii care vor să facă religia trebuie să facă o cerere scrisă. De șapte ani, de când s-a modificat modalitatea de alegere a religiei, numărul elevilor care frecventează această oră a scăzut cu 15%, potrivit Școala 9.

Cum arată orele de religie în alte țări europene?

Etică sau educație civică, în loc de religie

Cel puțin 10 state europene oferă elevilor o alternativă la orele de religie, arată o analiză a European Academy of Religion and Society (EARS), o rețea a universităților teologice din Europa.

VIDEO Nervozitatea șefilor ASF când sunt întrebați de presă: ați încasat primă de performanță în 2022? Vicepreședinte: „Aveți un fix!” și a acoperit cu hârtii telefonul cu care era filmat
Recomandări
VIDEO Nervozitatea șefilor ASF când sunt întrebați de presă: ați încasat primă de performanță în 2022? Vicepreședinte: „Aveți un fix!” și a acoperit cu hârtii telefonul cu care era filmat

Spre exemplu, elevii din Austria, Croația (unde religia se studiază de la grădiniță) și Finlanda au libertatea de a se retrage de la religie, însă trebuie să se înscrie, în schimb, la orele de etică. Alte state au un curs asemănător, doar cu denumire diferită. Serbia o numește „Educație civică”, Germania – „Planuri de viață și cunoștințe religioase”, Rusia – „Bazele cultelor religioase și etica seculară”. În majoritatea țărilor, părinții decid pentru copii până la 14 ani, vârstă de la care hotărăsc singuri dacă vor să studieze religia sau alternativa ei.

Asta arată, concluzionează EARS, că aceste țări recunosc importanța religiei, însă au o abordare mai liberală a ei prin faptul că oferă posibilitatea de a învăța aceleași idealuri ale moralității dintr-o altă perspectivă decât cea a unei confesiuni, a unui crez – prin etică și civism.

În Serbia, religia nu a existat, ca materie, până în 2001. De când a fost reintrodusă, mai puțin de jumătate dintre elevii din școala primară și gimnaziu s-au înscris la acest curs. Elevul care optează pentru religie în școlile din Serbia decide, de asemenea, și ce confesiune vrea să studieze.

În Finlanda, clasele sunt împărțite pe confesiuni, dar elevii învață despre toate religiile lumii

Patronul Euroins, Assen Hristov, acuză că „un angajat al SRI, Gabriel Cojocaru, care lucrează la prevenirea spălării banilor”, face parte din „haita care a ucis o companie sănătoasă, Euroins”
Recomandări
Patronul Euroins, Assen Hristov, acuză că „un angajat al SRI, Gabriel Cojocaru, care lucrează la prevenirea spălării banilor”, face parte din „haita care a ucis o companie sănătoasă, Euroins”

În Danemarca, religia se numește „Creștinism” sau „Lecții despre creștinism”. Sistemul lor educațional prevede acest curs ca obligatoriu, dacă părinții nu cer expres ca elevul să nu fie înscris. În prezent, partidele politice dezbat posibilitatea schimbării denumirii orelor în „Religie” în școlile publice, pentru ca lecțiile să nu fie centrate doar pe creștinism, ci să fie studiate toate religiile lumii.

Finlanda face deja asta. Religia este obligatorie aici de la 7 ani până în ciclul gimnazial. Dar deși elevii primesc educație religioasă în funcție de confesiunea lor, împărțiți pe clase, conținutul lecțiilor este, în fapt, foarte divers și oferă perspectivele diferitelor religii. De asemenea, din liceu, elevii care nu au o afiliere religioasă participă, în schimb, la ore de etică și gândire critică.

Religia, predată prin alte materii

Franța, pe de altă parte, este una dintre țările puternic secularizate – asta înseamnă că religia și-a pierdut însemnătatea socială și are o influență slabă asupra comunității. Se observă asta inclusiv în sistemul de învățământ.

Școlile publice din Franța nu au religia ca materie distinctă în curriculum, dar este predată de profesori la celelalte discipline școlare, istorie, literatură, muzică. Cu alte cuvinte, elevii învață despre religie nu din perspectiva credinței, ci a culturii.

„Operațiunea a reușit, pacientul a murit”, au spus parlamentarii despre activitatea ASF pe timpul creșterii prețului la RCA din ultimii ani și recenta insolvență Euroins
Recomandări
„Operațiunea a reușit, pacientul a murit”, au spus parlamentarii despre activitatea ASF pe timpul creșterii prețului la RCA din ultimii ani și recenta insolvență Euroins

O „libertate” asemănătoare se găsește și în Țările de Jos, unde sistemul educațional este împărțit în două: public și special, ambele finanțate de stat. În sistemul special, școlile sunt centrate pe dogmele unei confesiuni anume și sunt într-un număr mult mai mare decât școlile cu educație „generală”: două treimi dintre elevii din Țările de Jos învață în instituțiile de învățământ speciale.

În celălalt tip de școli, orele de religie cuprind, de regulă, lecții despre mai multe religii, de la creștinism la hinduism și budism, dar diferă de curriculumul fiecărei școli în parte.

Considerată un aspect privat al vieții

În Suedia, religia este obligatorie și, în teorie, abordată în mod neutru. Școlile trebuie să o predea cât mai obiectiv și pluralist, însă grupurile religioase și unele partide politice acuză o atitudine „prea ateistă” a profesorilor. 

În Portugalia, în schimb, educația religioasă nu este nici obligatorie, nici interzisă. Elevii pot studia religia numai dacă vor și doar cerând asta explicit. Pentru a fi susținut un astfel de curs, organizat de biserici sau comunități religioase (statul intervine doar în cazul orelor de religie catolică), trebuie totuși asigurat un anumit număr de elevi. Ceea ce înseamnă că studiul unei anume religii este influențat de ce acoperire are respectiva religie printre oameni. Majoritatea portughezilor (81%) se identifică romano-catolici, deși mai puțin de 20% dintre ei practică religia, potrivit EARS.

Oră liberă în Italia

Italia are o relație controversată cu religia. Este, pe de-o parte, inima Bisericii Catolice, dar pe de altă parte, încearcă să fie neutră în ceea ce privește libertatea credinței. În baza unei înțelegeri de aproape un secol cu Biserica Catolică, statul italian oferă, în sistemul educațional, educație religioasă încă de la grădiniță. Dar oferă, în același timp, posibilitatea elevilor să decidă la începutul fiecărui ciclu de studii dacă vor să participe la aceste ore sau nu și se pot răzgândi oricând.

Educația religioasă este predată două ore pe săptămână în grădiniță și în ciclul primar și o oră pe săptămână în ciclurile superioare. Dacă nu vor să participe, acele ore sunt libere.

Multe voci din societate, inclusiv culte religioase, sunt însă de părere că predarea religiei catolice în școli este în contrast tocmai cu principiul secular, iar asta ar trebui să fie treaba familiei și a bisericii, nu a statului.

Inclusiv prezența crucilor pe pereții interiori ai școlii au fost motiv de dezbatere aprinsă între cele două părți ale Italiei – religioasă și seculară. Ca și în România, de altfel, în 2008, când scoaterea însemnelor religioase din școli a ajuns la Curtea de Apel în urma demersului unui profesor buzoian. 

Și în Italia, problema a ajuns în justiție, iar instanța a interzis expunerea crucilor în școli, pe motiv că afectează libertatea religioasă a altor elevi de altă religie. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a anulat, în schimb, hotărârea.

Efectele eliminării religiei ca materie obligatorie în școală

Așadar, religia ca materie la școală a fost un subiect de dezbatere în mai multe state ale lumii, nu doar în România. Unii spun că orele de religie la școală promovează toleranța, moralitatea și înțelegerea mai multor credințe. Alte voci sunt însă de părere că religia trebuie să rămână un aspect personal din mai multe motive: este un subiect controversat ce are potențialul de a promova un conflict între elevi, părinți și profesori. Este subiectiv, și atunci există riscul de îndoctrinare, nu de educare. Mai mult, unii elevi se pot simți inconfortabil sau excluși în cazul în care propria credință nu corespunde cu cea predată la ore.

Un studiu recent arată ce efecte a avut eliminarea orelor de religie obligatorii în Germania. Deși a scăzut religiozitatea oamenilor prin mersul la biserică sau rostirea rugăciunilor, nu s-a redus atașamentul față de valorile etice.

Au crescut, în schimb, numărul de angajați de pe piața muncii și veniturile, echitatea și egalitatea de gen – percepția că bărbații sunt mai potriviți pentru anumite activități decât femeile – și ideea că oamenii trebuie să se căsătorească și să aibă copii.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

Șocul trăit de un gălățean în Italia, când s-a întors la locuință. Era 2 noaptea: "Ea s-a întors zâmbind. Eu m-am speriat, m-am jenat"
GSP.RO
Șocul trăit de un gălățean în Italia, când s-a întors la locuință. Era 2 noaptea: "Ea s-a întors zâmbind. Eu m-am speriat, m-am jenat"
Urmărește-ne pe Google News
Comentarii (3)

asdfghjkL2   •   18.03.2023, 08:49

Inainte oamanii credeau in zei.Acum in dumnezeu.Maine?O materie care vorbeste de o situatie care nu poate fi dovedita nu are de ce sa fie predata in scoli.

Mirciulica   •   17.03.2023, 23:53

Religia va deveni disciplina distincta și de sine stătătoare în scoli numai și pentru faptul ca astfel biserica va renunță la combaterea studierii temelor legate de diversitate, de educație sexuala. Oricum la noi în tara se acționează în doua moduri : unul este cu cuțitul uniunii europene la gat și al doilea este în stilul haotic, incoerent pe baza presiunilor diferitelor găști politice. Sa ia vreunul modelul de educatie nemțesc, olandez, finlandez, francez, englez sau oricare altul? Doamne ferește. Daca nu îl obliga UE atunci se impune orgoliul celui mai tare din gașca. Și apropos de modele. A citit cineva cum se stabilesc și se calculează pensiile (euro)parlamentarilor intr-o tara civilizata ? Nici nu trebuie. Lasă că e bine la noi cu o pensie pentru un mandat, egala cu pensia unui profesor sau inginer sau doctor după 35-40 de ani de munca. Dar dacă ipochimenii pot, de ce sa nu-si tragă adevărate averi după ce au mucegait prin parlament ani de zile. Vorba unui pesedist consacrat : dacă nu acum, atunci când? Și dacă nu noi, atunci cine ?

pikpik   •   17.03.2023, 17:48

In alte tåri EU se studiazå religia in scoala generalå si liceu, dar despre toate religiile mari ale lumii, deci ideologia lor etc. NU rugåciuni, cantece si alte spålåturi de creier cum inteleg cå se procedeazå in RO!

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Bărbatul în braţele căruia Lavinia Pîrva a fost surprinsă în weekend! Imaginea pe care nu credeai că o să o vezi
Playtech.ro
Bărbatul în braţele căruia Lavinia Pîrva a fost surprinsă în weekend! Imaginea pe care nu credeai că o să o vezi
Așa arătau Mircea Geoană și soția lui în ziua nunții. Cum arată acum Mihaela, la 60 de ani. Imagini de la petrecerea fabuloasă, de ziua ei
Viva.ro
Așa arătau Mircea Geoană și soția lui în ziua nunții. Cum arată acum Mihaela, la 60 de ani. Imagini de la petrecerea fabuloasă, de ziua ei
Şi-au cumpărat apartamente cu 140.000 de euro şi după un an le vând disperaţi cu 90.000 de euro. De ce fug oamenii din Greenfield
Observatornews.ro
Şi-au cumpărat apartamente cu 140.000 de euro şi după un an le vând disperaţi cu 90.000 de euro. De ce fug oamenii din Greenfield
Ce se întâmplă cu organismul dacă nu bei alcool timp de o lună. Explicațiile experților
Știrileprotv.ro
Ce se întâmplă cu organismul dacă nu bei alcool timp de o lună. Explicațiile experților
Subiecte matematică simulare Evaluare Națională 2023. Ce au avut de rezolvat elevii și care este baremul
FANATIK.RO
Subiecte matematică simulare Evaluare Națională 2023. Ce au avut de rezolvat elevii și care este baremul
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Orangesport.ro
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Alexandru Ciucu a mers să își ia fetițele de la Alina Sorescu. S-a lăsat cu lacrimi. Imaginile sunt zguduietoare
Unica.ro
Alexandru Ciucu a mers să își ia fetițele de la Alina Sorescu. S-a lăsat cu lacrimi. Imaginile sunt zguduietoare
Horoscop 21 martie 2023. Săgetătorii ar fi bine să se lase în voia părții frumoase a firii lor, cea care îi poate inspira și pe cei din jur
HOROSCOP
Horoscop 21 martie 2023. Săgetătorii ar fi bine să se lase în voia părții frumoase a firii lor, cea care îi poate inspira și pe cei din jur
La ce semne trebuie să fii atentă, ca să afli dacă ai endometrioză
PUBLICITATE
La ce semne trebuie să fii atentă, ca să afli dacă ai endometrioză