Cuprins:
O casă elegantă, de epocă, ascunsă printre copaci, lângă o biserică, într-un sat britanic liniștit, găzduiește un muzeu medical puțin cunoscut. Cu mai bine de 200 de ani în urmă, această clădire a reginei Ana a fost reședința unui medic britanic. Cu colecția sa simplă de artefacte expuse în dulapuri tradiționale din sticlă, ea a fost mult timp o atracție turistică sortită semiobscurității.
Dar pe măsură ce muzeele din Marea Britanie se pregătesc să se redeschidă după ridicarea restricțiilor COVID, administratorii muzeului se așteaptă ca și „Casa Dr. Jenner” din Berkeley să se bucure de un număr mare de vizitatori.
Istoria primului vaccin
Aici, în 1796, Edward Jenner a administrat primul vaccin din lume fiului grădinarului său, în vârstă de opt ani. Legenda satului spune că Jenner era foarte preocupat de focarele locale de variolă, unul din cele mai periculoase virusuri care a afectat omenirea, cu o rată a mortalității de aproximativ 30% și care lăsa semne distinctive care desfigurau fața celor infectați.
În acea perioadă, imunizarea împotriva unei boli se realiza într-un mod complet diferit, unul periculos. Inocularea presupunea injectarea unei doze dintr-o boală pentru ca o persoană să contracteze la o vârstă fragedă deliberat o infecție pentru a dezvolta imunitate împotriva bolii și a evita astfel contractarea într-un moment când poate avea consecințe mai grave. Este un principiu similar „petrecerilor” moderne din pandemie, când unele persoane alegeau să se infecteze intenționat cu COVID-19.
Medicul Edward Jenner a venit cu o altă abordare. El a concluzionat că dacă oferă o injecție inofensivă, dar eficientă, poate conferi imunitate. El a emis ipoteza că dacă va inocula virusului variolei taurinelor – o formă mai ușoară a bolii, va oferi protecție oamenilor împotriva virusului variolei care ucidea numeroase persoane în acea perioadă. De la numele bolii „variola vacii”, „vacca” fiind termenul din limba latină, avea să vină și denumirea de „vaccinare”.
Într-o epocă a lipitorilor care sugeau sânge și a purgativelor de mercur, acesta a fost un concept revoluționar. Nimeni nu știa atunci despre sistemul imunitar. În multe privințe, Jenner a fost cu secole înaintea timpului său.
„Preotul credincios al vaccinării”
Istoria nu menționează dacă primul său subiect, James Phipps – fiul în vârstă de 8 ani al grădinarului – s-a oferit voluntar sau chiar știa pentru ce se pregătea, dar rolul său a schimbat lumea. Băiatul a supraviețuit procesului, a fost apoi imun la boala mortală care circula în regiune și a demonstrat o teorie care a continuat să salveze milioane de oameni.
Jenner a numit șopronul în care i-a dat injecția lui James drept „Templul Vaccinării” și s-a autocaracterizat drept „preotul credincios al vaccinării”. Această structură ciudată din piatră, scoarță și stuf supraviețuiește și în prezent.
Când s-a răspândit vestea despre remediul miraculos al lui Jenner pentru variolă, cozile de muncitori agricoli săraci s-au întins pe distanțe lungi. Jenner a administrat vaccinurile salvatoare gratuit, declarând că ar fi „imoral” să profite de ele.
În mod oarecum previzibil, Jenner a fost ridiculizat de „experții” medicali bogați din Londra, cărora nu le venea să creadă că un medic din mediul rural a făcut o astfel de descoperire medicală majoră. Desene animate satirice contemporane au arătat oameni injectați transformându-se în vaci. Primii anti-vaxxeri din lume au protestat față de noua știință.
Importanța operei sale avea să fie recunoscută însă ulterior. Parlamentul britanic a ridicat o statuie dedicată lui Jenner în Trafalgar Square în 1858. După protestele antivacciniștilor, ea a fost mutată în Kensington Gardens, patru ani mai târziu.
„Am fost copleșiți de generozitatea oamenilor”
Trustul caritabil privat care administrează „Casa Dr. Jenner” a fost puternic afectat de restricțiile impuse după izbucnirea pandemiei de COVID-19. „Am fost puși în situația de a pierde complet veniturile pe termen nelimitat”, a spus managerul muzeului, Owen Gower, singurul angajat cu normă întreagă. O campanie de crowdfunding online a strâns rapid peste 40.000 de lire sterline în donații. A fost suficient pentru a menține muzeul funcțional.
În ciuda creșterii mișcărilor antivacciniste în cei doi ani de pandemie, aprecierea pentru ce a oferit Jenner omenirii prin inventarea vaccinului a crescut, la rândul ei.
„Am fost copleșiți de generozitatea oamenilor din întreaga lume”, a spus Gower. „Donații individuale încă vin. Ne-au permis să începem să facem planuri pentru a pregăti viitorul”.
„Pandemia a ridicat profilul vaccinării. Dorim nu doar să reîmprospătăm vitrinele și să reamenajăm casa, ci să ne dezvoltăm programul educațional și să deschidem o prezență internațională online”, mai spune el.
Trustul nu beneficiază de finanțarea guvernamentală obișnuită și se bazează pe taxele de vizitare. O echipă de 35 de voluntari locali întreține și operează casa și grădina. O mare parte a casei este închiriată ca apartament privat pentru a oferi venituri. Asta include și dormitorul vechi al doctorului Jenner.
Succesul campaniei de strângere de fonduri a deschis discuțiile despre cum va fi modelat viitorul pentru a atrage turiști. Acum, trustul își poate permite să angajeze consultanți și să abordeze sponsori mari. Gower spune că visul este să ducă casa lui Jenner într-o direcție mult mai semnificativă.
Administratorul muzeului, Gabriella Swaffield, vede un viitor pozitiv. „Peste cinci ani, va fi, fără îndoială, un muzeu înfloritor, care întâmpină vizitatori din întreaga lume pentru a spune povestea importantă a începuturilor vaccinării și a fondatorul ei, Edward Jenner”.
Deși nu a profitat financiar niciodată de pe urma vaccinului, Jenner a atras recunoștință la nivel global. Președintele american Thomas Jefferson i-a scris direct lui Jenner în 1806 pentru a-i transmite că „omenirea nu poate uita niciodată că ai trăit”. Gower și sătenii din Berkeley încearcă acum să se asigure că mențin muzeul în asemenea manieră încât acest lucru să nu se întâmple.
Foto: jennermuseum.com