Ce este cartea de muncă

Cel mai important document în parcursul profesional al oricărui om al muncii din România nu este neapărat actul de identitate, ci carnetul de muncă. În contextul legislației muncii din țara noastră, carnetul/cartea de muncă a fost un document oficial introdus prin Decretul nr. 92/1976 care atesta activitatea profesională a unui angajat și contribuțiile sociale ale persoanei respective. Acesta includea informații vitale despre angajatori, perioadele lucrate, funcțiile deținute și salariile obținute.

Până la data de 31 decembrie 2010, aceasta era principalul mijloc de probare a vechimii în muncă, însă, începând cu data de 1 ianuarie 2011, carnetele de muncă au fost înlocuite de Registrul General de Evidență a Salariaților (REVISAL), un sistem electronic care înregistrează datele referitoare la contractele de muncă. Deși nu mai sunt în vigoare, cărțile de muncă trebuie revendicate de toți cei care nu au făcut acest lucru până acum deoarece asigură principalul mod de a dovedi vechimea în muncă până la sfârșitul anului 2010.

Vechimea în muncă: ce este și cum se calculează

Termenul de vechime în muncă se referă la perioada totală în care un om al muncii din România a fost angajat în baza unui contract individual de muncă sau a altor forme legale de muncă și a contribuit la sistemul de asigurări sociale. Acesta este esențială pentru stabilirea drepturilor de pensie, a indemnizațiilor de șomaj, a concediilor de odihnă suplimentare și a altor beneficii legale.

USR a oprit finanțarea campaniei prezidențiale a Elenei Lasconi și îl va susține pe Nicușor Dan: „El e singurul candidat care are şase să intre în turul 2”
Recomandări
USR a oprit finanțarea campaniei prezidențiale a Elenei Lasconi și îl va susține pe Nicușor Dan: „El e singurul candidat care are şase să intre în turul 2”

Calculul vechimii în muncă se realizează prin însumarea tuturor perioadelor lucrate cu forme legale, indiferent de tipul angajatorului sau de forma juridică a contractului. De asemenea, se iau în considerare și alte perioade, ca stagiul militar (dacă a fost obligatoriu), perioadele de șomaj indemnizat, concediul medical (inclusiv concediul de maternitate) și perioadele de studii universitare, dacă ai contribuit la sistemul de pensii.

Așa cum am menționat deja, de la începutul anului 2011, evidența este ținută în format electronic prin sistemul REVISAL. Este important de precizat că, la stabilirea vechimii în muncă, perioadele de șase luni sau mai mari se întregesc la un an, iar cele mai mici de șase luni se neglijează.

Cum se probează vechimea în muncă

Vechimea în muncă se atestă cu adeverințe de vechime în muncă, cu contractul de muncă sau cu alte documente obținute de la angajator. Pentru perioadele anterioare datei de 31 decembrie 2010, vechimea se probează cu carnetul de muncă. Se consideră vechime în muncă în cazul persoanelor care realizează venituri din întreprinderi individuale, PFA-uri, cabinete medicale private, cabinete de avocatură, activități de expertiză, activități de natura drepturilor de proprietate intelectuală, precum jurnaliștii, scriitorii, pictorii, etc.

Tatăl lui Vlad Pascu, primele declarații în fața jurnaliștilor: „Fiul meu trebuie să își ispășească pedeapsa”, dar susține că nu era drogat, ci doar avea „urme de metaboliți”. Mesaj pentru familiile victimelor
Recomandări
Tatăl lui Vlad Pascu, primele declarații în fața jurnaliștilor: „Fiul meu trebuie să își ispășească pedeapsa”, dar susține că nu era drogat, ci doar avea „urme de metaboliți”. Mesaj pentru familiile victimelor

Însă, pentru ca aceste categorii să acumuleze vechime în muncă este obligatorie plata contribuțiilor de asigurări sociale, ceea ce presupune încheierea unei declarații de asigurare. Dacă până în 2012 această declarație era gestionată de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), începând cu luna iulie același an, responsabilitatea a fost transferată către ANAF, potrivit Colorful.hr. Dacă există perioade de muncă pentru care nu deții documente justificative poți solicita un certificat de vechime de la fostul angajator. În situația în care firma respectivă a fost desființată între timp, ai posibilitatea să verifici evidențele la CNPP sau la Arhivele Naționale, acolo unde s-ar putea regăsi documentele necesare pentru confirmarea vechimii în muncă.

De ce este importantă vechimea în muncă

Într-o lume în care legislația muncii și a pensiilor poate suferi modificări este esențial să îți cunoști drepturile și să te asiguri că toate contribuțiile tale sunt corect înregistrate. De aceea, cunoașterea vechimii în muncă este esențială deoarece influențează direct drepturile și beneficiile tale sociale. În primul rând, vechimea contribuie la calculul stagiului minim necesar pentru pensionare și influențează cuantumul pensiei pe care o vei primi.

Răspunsul umilitor care îl va enerva pe Donald Trump, după ce tarifele SUA împotriva Chinei au intrat în vigoare
Recomandări
Răspunsul umilitor care îl va enerva pe Donald Trump, după ce tarifele SUA împotriva Chinei au intrat în vigoare

De asemenea, beneficiile sociale, precum indemnizațiile de șomaj, concediul medical, ajutorul pentru incapacitate temporară de muncă sau concediul de maternitate, sunt condiționate de perioada lucrată și de contribuțiile plătite. Apoi, există o serie de avantaje, cum ar fi concediul de odihnă extins sau sporurile de vechime, care sunt acordate în funcție de anii munciți. În același timp, verificarea periodică a vechimii te ajută să identifici eventuale erori care pot apărea în sistemul REVISAL sau în declarațiile depuse de angajatori. Nu în ultimul rând, cunoașterea exactă a anilor de muncă îți permite să iei decizii informate în ceea ce priveşte schimbarea locului de muncă, posibilitatea pensionării anticipate sau accesul la alte forme de asigurare socială, mai precizează Colorful.hr.

Cum obții acces pe platforma CNPP

Cea mai simplă și rapidă metodă de a-ți verifica online cartea de muncă este prin intermediul site-ului oficial al Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), însă doar după ce îți creezi un cont de utilizator pe această platformă. Pentru asta vei descărca online un formular pe care va trebui să-l completezi cu datele tale personale (fără diacritice), iar la final vei confirma formularul prin „captcha” și vei apăsa butonul de finalizare formular. Este important de știut că trebuie completate toate câmpurile pentru că altfel nu vei putea trece la pasul următor.

După completarea formularului, salvezi formularul în format pdf, îl tipărești, îl semnezi și îl depui fizic, împreună cu actul de identitate, la orice casă teritorială de pensii pentru a ți se aproba deschiderea contului pe site-ul www.cnpp.ro. Cererea ta va fi procesată şi aprobată la nivelul casei teritoriale de pensii. Ulterior, CNPP va transmite prin e-mail confirmarea creării contului datele de acces (nume utilizator şi parolă) și, astfel, vei seta o parolă, după care vei putea accesa efectiv contul tău din site-ul CNPP.

În cazul în care deții o semnătură electronică, formularul în format pdf împreună cu cartea de identitate scanată pot fi transmise prin e-mail la casa de pensie, eliminând astfel necesitatea deplasării fizice la sediul instituției. Adresa de e-mail a caselor de pensii o vei găsi pe site-ul CNPP. De asemenea, poți printa formularul pdf, îl semnezi, apoi îl scanezi, iar la final îl transmiți pe e-mail alături de un scan al documentului tău de identitate.

În contul personal de pe CNPP vei putea vedea sau descărca toate datele referitoare la istoricul locurilor de muncă pe care le-ai avut de-a lungul timpului, cotizațiile la pensia de stat și cele la pilonul 2 de pensie și asigurările sociale. Totodată, în cazul în care ai lucrat în străinătate, în contul tău de pe portalul Casei de pensii ar trebui să regăsești și toate informațiile legate de pensia comunitară din străinătate.

Cum poți verifica online cartea de muncă

Odată ce solicitarea ta a fost aprobată de Casa de Pensii vei putea accesa platforma CNPP. Primul pas constă în autentificarea în contul de utilizator pe platforma CNPP. Pentru asta vei apăsa butonul Autentificare situat în colțul din dreapta-sus al paginii de start de pe site și vei introduce e-mail-ul și parola pe care le-ai setat pentru contul tău. Odată ce te-ai autentificat vei avea la dispoziție un meniu în partea stângă a paginii de unde vei putea selecta secțiunea Datele mele din sistemul public de pensii pentru a verifica informațiile dorite.

Cum poţi verifica online cartea ta de muncă - Imagine de pe site-ul CNPP unde se pot crea conturi personaleIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Aici ai posibilitatea de a alege între două tipuri de documente: unul cu stagiile lunare de cotizare, care conține informații detaliate despre vechimea ta în muncă începând cu luna aprilie 2001 și până în prezent, și unul care conține stagiile anuale de cotizare, care oferă o imagine de ansamblu fără detalii lunare. Pentru a obține datele dorite, accesează opțiunea Stagii lunare sau Stagii anuale, apoi apasă butonul Generează raport actualizat.

Raportul lunar îți oferă o evidență detaliată, lună de lună, cu informații despre zilele lucrate, veniturile înregistrate, condițiile de muncă, punctajul acumulat, angajatorii care au plătit contribuțiile și vechimea totală acumulată. În schimb, raportul anual prezintă doar datele generale privind stagiul de cotizare, fără detalierea lunară a contribuțiilor.

Dacă dorești să afli informații despre vechimea în muncă anterioară lunii aprilie 2001 va trebui să selectezi opțiunea Informații din carnetul de muncă și apoi să generezi raportul corespunzător. După aceea, raportul va fi procesat în câteva minute, iar tu vei primi o notificare prin e-mail în momentul în care acesta este disponibil în contul tău. Pentru a-l putea descărca în format pdf va trebui să revii în pagina unde l-ai generat, iar aici vei găsi fișierul pregătit pentru descărcare.

Vezi şi ce trebuie să faci dacă pierzi cartea de muncă!

   

Istorii electorale

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

„Așa ai ajuns cine ai ajuns! Că te-am luat cu câteva clase... Nici ca măturător nu puteai să te angajezi” Anamaria Prodan, replică dură pentru Laurenţiu Reghecampf. Dezvăluirile EXCLUSIVE făcute de celebra impresară
Unica.ro
„Așa ai ajuns cine ai ajuns! Că te-am luat cu câteva clase... Nici ca măturător nu puteai să te angajezi” Anamaria Prodan, replică dură pentru Laurenţiu Reghecampf. Dezvăluirile EXCLUSIVE făcute de celebra impresară
Cu ce se ocupă acum Elena Băsescu! S-a retras din lumina reflectoarele însă ce s-a aflat i-a surprins pe mulți
Viva.ro
Cu ce se ocupă acum Elena Băsescu! S-a retras din lumina reflectoarele însă ce s-a aflat i-a surprins pe mulți
S-a aflat de ce a murit Bogdan Teodorescu. Andreea Berecleanu își plânge prietenul de suflet și a publicat imagini rare din viețile lor de familie: "Este o mare suferință"
Libertateapentrufemei.ro
S-a aflat de ce a murit Bogdan Teodorescu. Andreea Berecleanu își plânge prietenul de suflet și a publicat imagini rare din viețile lor de familie: "Este o mare suferință"
Explicația simplă a războiului vamal al lui Trump. Economist: „De ce un litru de benzină în SUA este 3,82 de lei, iar în România – 7,24 de lei?”
Adevarul.ro
Explicația simplă a războiului vamal al lui Trump. Economist: „De ce un litru de benzină în SUA este 3,82 de lei, iar în România – 7,24 de lei?”
De ce Vlad Gherman și Oana Moșneagu nu mai apar în serialele de la Antena 1 și cu ce se ocupă acum: „Aceasta este direcția pe care trebuie să mergem…”
Elle.ro
De ce Vlad Gherman și Oana Moșneagu nu mai apar în serialele de la Antena 1 și cu ce se ocupă acum: „Aceasta este direcția pe care trebuie să mergem…”
Zodia care scapă, în sfârșit, de griji și probleme! Răsare soarele în viețile acestor nativi și parcă toate ghinioanele lor dispar dintr-o dată!
Unica.ro
Zodia care scapă, în sfârșit, de griji și probleme! Răsare soarele în viețile acestor nativi și parcă toate ghinioanele lor dispar dintr-o dată!
Interlopul Vali Spaidăr şi alţi 3 urmăriţi internaţional, aduşi în ţară. Erau fugiţi în Cehia, Portugalia, Spania şi Germania
Observatornews.ro
Interlopul Vali Spaidăr şi alţi 3 urmăriţi internaţional, aduşi în ţară. Erau fugiţi în Cehia, Portugalia, Spania şi Germania
Horoscop 9 aprilie 2025. Taurii au ocazia să-și asculte inima, să facă ceva ce și-au dorit dintotdeauna, dar condițiile nu le-au permis
HOROSCOP
Horoscop 9 aprilie 2025. Taurii au ocazia să-și asculte inima, să facă ceva ce și-au dorit dintotdeauna, dar condițiile nu le-au permis

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI