Ziarul a dezvăluit ieri adevărul din spatele unei știri furnizate de mai multe dintre televiziunile din România.
Pe 11 noiembrie s-a relatat despre moartea unui muncitor nepalez, în vârstă de 27 de ani, Bhim, care s-a sinucis în București. A fost invocat faptul că muncitorul nepalez ar fi fost dat afară după doi ani de muncă în România, acesta fiind motivul sinuciderii.
Jurnalista Diana Meseșan, de la Libertatea, a investigat cazul și a descoperit că Bhim nu a fost concediat, ci el și-a schimbat locul de muncă, încercând să se țină departe de o dependență pe care a căpătat-o în România: jocurile de noroc.
Situația lui este doar o oglindire a problemelor prin care trec sute de mii de familii de români ai căror apropiați participă compulsiv la pariuri, fie că e vorba de „păcănele”, pariuri online sau jocurile din cazinouri.
Atât legislația națională, cât și obligațiile internaționale ale României ca membră UE presupun o atenție a statului și un aport semnificativ al companiilor de jocuri de noroc în lupta împotriva dependenței.
Situația reală, potrivit documentării Libertatea, este însă cu totul altă: programele împotriva adicției sunt doar pe hârtie.
Casele de pariuri sunt, în multe țări din lume, printre cei mai mari spenderi de publicitate în media. Își angajează avocați de elită, uneori amenință, și, pentru ziare, e întotdeauna o provocare să relateze despre afacerile lor.
În cazul de față, Maxbet nu doar că nu a răspuns la întrebările Libertatea, dar ne-a și cerut, prin avocați, să nu-i folosim numele în articol. Ceea ce, bineînțeles, că nu am acceptat, pentru că nimeni nu poate dicta redacției ce să scrie. Treaba noastră nu e să menajăm companiile, ci să relatăm faptele.
Chiar în același timp cu publicarea articolului nostru, un alt material amplu de presă despre felul în care casele de pariuri ajung să speculeze zone vulnerabile a fost publicat în altă parte a lumii, într-un articol The New York Times.
Nu noi, ci presa internațională a făcut în repetate rânduri comparații între investigațiile de la marile ziare și cele ale echipei de jurnaliști Libertatea & GSP.
Dacă doriți să sprijiniți jurnalismul independent, scris pentru oameni, și nu pentru marile companii, am inițiat un program de donații. Contribuția minimă e de 10 lei pe lună. Veți obține un site fără reclame, dar, poate mai important decât orice, veți sprijini păstrarea independenței editoriale și financiare a Libertății și în viitor.
Vă mulțumim!
ivryernest • 22.11.2022, 14:12
Articolul acesta îmi aduce aminte de un individ care dădea un anunț la ziar, unde prețul era fix pentru un anume număr de cuvinte : "Felicitări noilor căsătoriți. Vând Fiat 600"...