Nu plecati de la fostul angajator fara carnetul de munca. Aceasta este regula de baza pe care trebuie sa o respectati daca nu vreti sa aveti mai tarziu probleme. Exista numeroase cazuri in care oamenii se trezesc dupa cativa ani ca nu si-au luat carnetul de munca de la ultimul angajator si in momentul in care au nevoie de el constata ca societatea nu mai exista. Libertatea va prezinta pasii pe care trebuie sa-i urmati pentru a da de urma cartii de munca.
Ca si certificatul de nastere sau buletinul de identitate, cartea de munca este unica si pe tot parcursul vietii ea ilustreaza traseul profesional al fiecaruia. Nu trebuie pierduta sub nici un chip. La incetarea contractului individual de munca, indiferent din a cui initiativa (demisie sau concediere), angajatorul este obligat sa restituie angajatului carnetul de munca, completat la zi cu toate inscrierile. ”Pentru ca este un act personal, care atesta vechimea in munca, angajatorul nu are dreptul sa il retina in nici o situatie, nici cand vine cu acuzatia ca angajatul ar avea datorii (pentru rezolvarea acestei probleme se poate adresa instantei). Daca totusi refuza eliberarea, titularul se poate adresa si el Judecatoriei. Insa numai salariatul trebuie sa aiba grija propriului carnet de munca, sa-l ceara, sa-l mute de la un angajator la altul”, ne-a spus Cecilia Voicu, seful Biroului Control si Relatii de Munca din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Bucuresti.
Iata ce puteti sa faceti in situatia in care nu mai stiti de unde sa luati carnetul de munca:
– Va puteti adresa cu o cerere scrisa catre Registrul Comertului, de unde se poate afla situatia juridica a societatii (noul sediu, noul nume, noul administrator). Daca societatea a fost lichidata sau falimentata si nu este inregistrata la Registrul Comertului, situatia se complica.
– A doua varianta pe care o puteti incerca este sa apelati la Inspectoratele Teritoriale de Munca din judetele de care apartineti, in situatia in care cartea de munca a fost pastrata la sediul institutiei. ”E posibil ca angajatorul sa fi depus la noi toate documentele privind executarea si incetarea contractului de munca, dar sa nu fi ridicat cartile”, ne-a mai spus Cecilia Voicu.
– Daca nici aici n-ati avut noroc, va mai puteti adresa Consiliului Local sau Judetean cu dovada ca arhivele societatii la care ati lucrat au fost distruse, iar vechimea dumneavoastra in munca ar putea fi reconstituita.
– Daca arhiva nu a fost distrusa sau nu aveti acte doveditoare, pentru a va recupera anii de vechime trebuie sa va reconstituiti dumneavoastra traseul muncii. ”Cei aflati in aceasta situatie vor cere tuturor angajatorilor avuti cate o adeverinta de munca. In felul acesta noul angajator le poate elibera un duplicat al cartii de munca”, adauga reprezentantul ITM Bucuresti.