Stoica. Testarea nationala incepe la 20 iunie, pentru circa 270.000 de absolventi de clasa a VIII-a. Adrian Stoica le recomanda acestora ca, pana la examen, candidatii sa recapituleze doar subiectele importante, nu amanuntele. „Ar trebui sa puna accent pe problemele de limba, pe punctuatie, pentru care se pot obtine chiar si 3 puncte. Subiectele de la simulare nu vor fi si in vara, dar vor fi similare”, a precizat Adrian Stoica.
Tot el ne-a dezvaluit ca, la Limba si literatura romana, subiectul III va fi o cerere sau o scrisoare. O buna metoda de invatare e urmarirea baremurilor de la simularea din 18 aprilie, dupa care se poate afla usor cum se dau corect raspunsurile si cum se pun notele. „La proba de Matematica, trebuie sa fie atenti la intrebari, pentru ca cei mai multi gresesc la cele mai usoare probleme din lipsa de atentie. La Istorie, trebuie recapitulate doar momente importante, fara amanunte, iar la Geografie, la fel. Foarte multa atentie si la hartile care insotesc intrebarile”, mai spune directorul SNEE.
Cel mai bine ar fi ca fiecare elev sa-si faca un plan de recapitulare, iar ultima trecere prin materie sa fie inainte cu o saptamana de examen. „in ultimele zile, elevul ar trebui sa se ocupe doar o ora de invatat, dar numai pentru temele dificile. Parintii ar trebui sa-i incurajeze tot timpul, sa le organizeze timpul liber cu plimbari, alimentatie sanatoasa si mai putin televizor si calculator”, mai spune Adrian Stoica.
La Bacalaureat vor participa circa 170.000 de absolventi de liceu, pentru care vor fi 140 de tipuri de teste la 90 de discipline. Directorul SNEE ne-a declarat ca nivelul de dificultate va fi mediu, cu o prima parte mai usoara pentru nota 5,00, iar ultimele subiecte vor fi mai dificile, pentru note mari. Subiectele la probele orale, Limba si literatura romana, Limba materna si Limba moderna – vor fi facute publice pe Internet (www.edu.ro) la sfarsitul lunii mai. „Multe din subiectele de oral din sesiunile 2004 se vor regasi si anul acesta”, a mai spus Stoica.