Potrivit Centrului Seismologic Euro-Mediteranean epicentrul a fost localizat la coordonatele 41.82 N/41.73 E la 258 km V de Tbilisi (pop: 1,050,000), 21 km N de Batumi (pop: 122,000) și 4 km V de Kobuleti (pop: 18,600), toate din Georgia.
Ultimul cutremur înaintea celui de azi a avut loc în Marea Neagră, pe 16 decembrie, a avut magnitudinea de 2.9 grade și epicentrul la 239 km NV de Ankara și 47 km N de Zonguldak, ambele din Turcia.
În trecut, Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului de Fizică a Pământului, avertiza că oraşul Mangalia ar putea fi lovit de un tsunami dacă în Marea Neagră s-ar produce un cutremur cu o magnitudine de 7,2 pe scara Richter.
O astfel de situaţie nu ar fi o premieră în România, dat fiind faptul că în 1901 un val seismic înalt de patru metri a lovit litoralul românesc şi cel bulgăresc.
Cutremurul din Marea Neagră din anul 1901 a provocat un tsunami
Cutremurul din Marea Neagră din anul 1901 a fost cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată în Marea Neagră. Seismul cu o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter a generat un tsunami de 4 – 5 metri înălțime, provocând dislocări ale malurilor și consecințe devastatoare în zona de coastă din sudul Mangaliei, multe sate fiind distruse.
Epicentrul seismului a fost localizat la est de Capul Caliacra (nord-estul Bulgariei), în apropiere de granița cu România, pe falia Shabla și s-a simțit în Bulgaria și în Dobrogea, Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei.
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro