„Suspendarea președintelui acum nu e o soluție. Nu vedem ce ar aduce pentru rezolvarea crizei. Noi cerem asumarea responsabilității PNL să ne spună ce vor de viața politică. Să ne spună PNL și președintele. Florin Cîțu sper că a înțeles că a picat și acum soluția e refacerea coaliției în jurul unui guvern care să își asume reforme și să scoată țara din criză. Asta e opțiunea USR. Avem nevoie de parteneri care să își asume”, a declarat Dacian Cioloș.
România are nevoie acum de un guvern care să scoată țara din criză. România nu are nevoie de o altă criză pe care să o adăugăm la cele pe care le traversăm deja. AUR nu face decât să alimenteze aceste crize.
Președintele USR, Dacian Cioloș:
Liderul USR a mai precizat că nu a găsit deschidere la PNL pentru refacerea coaliției de guvernare și că varianta unui guvern minoritar PNL – UDMR, cu Nicolae Ciucă premier, este „o variantă înfundată”.
Afirmațiile lui Cioloș vin în contextul în care AUR a anunțat că declanşează procedura de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis. Anunţul a fost făcut de copreşedintele partidului, George Simion.
„Anunțăm astăzi inițierea procedurilor pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis. Am început colectarea semnăturilor în rândul parlamentarilor. Ne-au promis mai mulți parlamentari de la mai multe partide că vor semna această procedură de suspendare”, a spus Simion.
Ce prevede Constituția despre suspendarea președintelui
Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie la solicitarea a o treime din numărul total al parlamentarilor şi cu votul majorităţii acestora. George Simion a precizat că este nevoie de 156 de semnături ale parlamentarilor. Apoi, suspendarea va fi supusă votului din Parlament, unde sunt necesare 234 de voturi.
Dacă trece de votul Parlamentului, în cel mult 30 de zile se organizează referendumul de demitere din funcţie a şefului statului.
Constituția prevede că, pe durata suspendării preşedintelui, interimatul este asigurat de persoana care ocupă a doua funcţie în stat, adică cea de preşedinte al Senatului.