DANA BORZ are o plasă de titan şi o grefă în ochiul drept! Iată detaliile şocante ale operaţiei tinerei împuşcate în Militari! | FOTO

04 februarie 2014 22:22

Daniela Borz, tânăra care şi-a pierdut ochiul drept într-un incident violent, petrecut la sfârşitul anului trecut, a fost operată pro bono de o echipă de chirurgi ai Clinicii Zetta. În urma intervenţiei, fetei i-au fost reconstruite planşeul orbitei şi peretele medial, astfel încât acestea vor putea susţine o viitoare proteză.

Echipa care a operat-o pe Daniela, formata din cinci medici, a fost condusa de Dr. Dan Georgescu, medic oftalmolog specializat în chirurgie oculoplastica.
Danielei i-a fost montata o plasa din titan, care inlocuieste planseul si peretele medial, deasupra careia a fost implantata o grefa mixta de derm si grasime. Astfel, marimea orbitei a fost readusa la dimensiunea ei normala care va permite, mai tarziu, sustinerea unei proteze. De asemenea, a fost reconstruita si partea interna a pleoapei interioare.
Interventia a durat trei ore, timp in care parintii fetei au stat in tensiune, rugandu-se ca fetei lor sa ii reuseasca operatia, sa nu se iveasca alte complicatii.
Din fericire, totul a decurs normal, fara probleme, insa totul depinde de capacitatea ei de recuperare si de felul in care organismul va accepta grefa implantata. Exista riscuri post-operatorii, cum ar fi infectia, insa medicii sunt increzatori. Abia peste vreo doua luni vom afla cate intervetii mai necesita.
„Violenta impactului a fost una extrem de mare, de unde si amploarea distrugerilor provocate, astfel ca vom putea obtine un aspect estetic foarte bun abia dupa o a doua interventie chirurgicala, cam peste 4 luni, cand vom putea reface si restul pleoapei inferioare” spune Dr. Dan Georgescu. „Vrem ca rezultatul interventiilor noastre sa fie foarte bun, pentru ca stim cat de important este el pentru psihicul Danielei”.
O operatie de acest gen ar fi costat peste 3.000 euro, insa parintii Danielei nu vor plati decat tija de titan, in jur de 400 euro. De asemenea, impresionati de caz, medicii clinicii Zetta s-au angajat ca vor face toate aceste interventii gratis, pana la sfarsit, familia suportand doar costurile cu materialele necesare.

In ceea ce-l priveste pe atacator, noul cod penal nu modifica incadrarea juridica la care ar putea fi supus, deoarece pentru posesia de arme letale exista o lege speciala, ce nu a fost supusa modificarii.
Mai nou, s-a inceput urmarirea penala a Nutei Chirita, mama pistolarului, Mario, pe motiv ca aceasta ar fi sarit prima la bataie, lovindu-l peste fata pe Dan Anton Borz, tatal Danielei si cea de-a doua victima a incidentului petrecut in Cartierul Militari.

Aceasta este cea de-a treia operație dificilă pro bono efectuată de chirurgii Clinicii Zetta. Celelalte două, paralizie de plex brahial la o fetiță de 6 luni și refacerea cu țesut propriu a unui sân mastectomizat din cauza cancerului, au fost efectuate în 2013 de Dr. Dragoș Zamfirescu. „Ne plac provocările și ne place zâmbetul pacienților când văd rezultatele” spune el.
Dr. Dan Georgescu este medic oftalmolog specializat în chirurgie oculoplastică în Statele Unite. Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, Dr. Georgescu a plecat în 2009 în Statele Unite unde, după un Master of Science (MS) la Yale University, un Doctorat (PhD) în Neuroscience la University of Texas Southwestern Medical Center – Dallas, rezidențiatul în oftalmologie la Moran Eye Center și fellowship-ul în chirurgie oculoplastică (ASOPRS) cu Richard L. Anderson în Salt Lake City, a fost numit Assistant Professor of Oculofacial Plastic Surgery la Wilmer Eye Institute, Johns Hopkins Medical Center, în Baltimore.

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro