De la izbucnirea războiului în Ucraina, președintele Vladimir Putin, precum și mulți oficiali de la Kremlin și propagandiști ruși au amenințat în mod regulat Occidentul cu armele nucleare. Într-un interviu pentru Meduza, expertul rus Maxim Starchak explică de ce, deși imposibil de exclus, o astfel de escaladare e puțin probabilă. 

Acesta vorbește despre „doctrina distrugerii reciproce”, care stă la baza relațiilor dintre Statele Unite și Federația Rusă. „Conform acesteia, utilizarea armelor nucleare de către o parte împotriva altei părți cu un număr comparabil de focoase nucleare va duce la un atac de retorsiune, adică la distrugerea totală atât a atacatorului, cât și a apărătorului”.

De ce nu este în avantajul Rusiei folosirea armelor nucleare. Un expert rus explică ce opțiuni are NATO dacă Putin apasă totuși pe buton
Maxim Starchak

Cine decide folosirea armelor nucleare

Starchak nu exclude varianta ca Vladimir Putin să vrea cu adevărat să declanșeze un război nuclear. În același timp, spune că nu este o decizie pe care o poate lua de unul singur. 

REALIST DESPRE ÎNFRÂNGEREA SCHENGEN. „Ei încearcă să mascheze problemele interne cu «victorii» externe, dar nu cred că suntem la nivel Schengen”
Recomandări
REALIST DESPRE ÎNFRÂNGEREA SCHENGEN. „Ei încearcă să mascheze problemele interne cu «victorii» externe, dar nu cred că suntem la nivel Schengen”

Conform protocolului, președintele rus trebuie să transmită un semnal codat pentru a debloca armele nucleare și a autoriza astfel utilizarea lor. Acest semnal este transmis prin intermediul unui sistem de control portabil de tip „valiză nucleară”.

Ministrul apărării și șeful Statului Major General au aceleași dispozitive. „Posibilitatea reală a unui atac nuclear este fezabilă, dacă există permisiunea din partea tuturor celor trei dispozitive”, spune expertul. 

Dar asta nu este tot. „Semnalul este apoi transmis unui serviciu special al Statului Major General, care, la rândul său, transmite ordinul către comandamentul specific în care sunt desfășurate forțele nucleare. Acest pas este urmat de o comandă către ofițerul responsabil de lansarea efectivă. 

În plus, președintele este întotdeauna însoțit de un grup de ofițeri ai Statului Major General care se ocupă de «valiza nucleară». Așadar, lanțul de comandă este suficient de lung. Pe de altă parte, dacă, de exemplu, președintele și ministrul apărării nu sunt disponibili, șeful Statului Major General poate foarte bine să decidă singur asupra unei lansări nucleare”.

De ce nu este în avantajul Rusiei folosirea armelor nucleare. Un expert rus explică ce opțiuni are NATO dacă Putin apasă totuși pe buton
Vladimir Putin. Foto: Hepta
CORESPONDENȚĂ DE LA BRUXELLES. Austria a blocat aderarea României la Schengen. Olanda a votat și ea împotrivă pentru a bloca Bulgaria
Recomandări
CORESPONDENȚĂ DE LA BRUXELLES. Austria a blocat aderarea României la Schengen. Olanda a votat și ea împotrivă pentru a bloca Bulgaria

„Serviciile de informații ale SUA și NATO vor detecta rapid intenția”

Expertul atrage atenția că în ceea ce privește armele nucleare tactice, lanțul este și mai lung, pentru că acestea nu sunt la dispoziția trupelor. „Trebuie să fie luate din depozit, transportate, pregătite, încărcate, iar militarii trebuie informați. Este un proces lung, iar în fiecare etapă pot exista îndoieli cu privire la folosirea lor. În plus, totul este monitorizat. Serviciile de informații ale SUA și NATO vor detecta rapid orice intenție”.

Decizia de a lansa un atac nuclear este una umană (în sensul că este luată de un om, n.red.), în cele din urmă. Îmi place să cred că raționalitatea va învinge emoțiile.

Maxim Starchak, expert în politica nucleară rusă: 

Cât despre posibilitatea ca ordinele lui Putin să fie refuzate, Maxim Starchak spune că n-ar fi o premieră. „E foarte posibil și un astfel de scenariu. În timpul crizei din Caraibe din 1962, submarinul sovietic B-59 a fost bombardat de avioane de luptă antisubmarin americane. Submarinul, neavând nicio comunicare operațională cu comandamentul militar superior, avea dreptul de a decide singur asupra unui atac nuclear. Dar acest lucru necesita acordul căpitanului și al altor doi ofițeri. Căpitanul și adjunctul său au vrut să dea ordinul de a deschide focul. Dar cel de-al treilea ofițer superior s-a opus”.

INTERVIU. Mesajul directorului din Alba care a anunțat că nu mai prelungește contractele cu firmele austriece: „Sunt parteneri serioși, dar e timpul să dăm un mesaj – nu e o favoare să ne tratați drept egali!”
Recomandări
INTERVIU. Mesajul directorului din Alba care a anunțat că nu mai prelungește contractele cu firmele austriece: „Sunt parteneri serioși, dar e timpul să dăm un mesaj – nu e o favoare să ne tratați drept egali!”

Potrivit Federației Oamenilor de Știință din SUA, Rusia are un arsenal total de 5.977 de focoase nucleare – cel mai mare din lume. Statele Unite au 5.428 de focoase nucleare. 

4.477

de ogive nucleare deține Rusia, conform celor mai recente date publice. Dintre acestea, 1.588 sunt desfăşurate pe rachete balistice cu rază lungă, 977 sunt bombe strategice şi 1.912 sunt bombe tactice.

Ce opțiuni mai are Rusia 

Starchak spune că un alt indiciu al faptului că folosirea armelor nucleare nu este prima variantă pentru Vladimir Putin este mobilizarea parțială a populației. „Speră că va rezolva problema cu forța umană. În cazul în care cei 300.000 de rezerviști nu vor fi de ajuns, următorul pas ar putea fi o mobilizare totală. Iar Putin are un avantaj în fața Ucrainei: o populație de 140 de milioane de locuitori”.

În plus, expertul atrage atenția că până la folosirea armelor nucleare, Rusia mai are opțiuni:

 • „Poate utiliza muniție ghidată de precizie. Rusia o folosește deja, dar îi lipsesc și cantitatea, și calitatea”.
 • „Ar putea ataca Kievul și instalațiile guvernamentale, dar un astfel de scenariu n-ar afecta prea mult situația militară, iar cucerirea capitalei Ucrainei fără un număr mare de rachete nu este posibilă”.
 • „Ar putea ataca liniile de aprovizionare cu arme occidentale ale Ucrainei. Însă acest lucru ar putea duce la uciderea personalului NATO, ceea ce ar fi probabil suficient pentru un răspuns direct al Alianței. Nivelul de escaladare ar crește. Tocmai riscurile ridicate de a atrage NATO în conflict împiedică Moscova să acționeze în acest scenariu”.

Amenințarea unei intervenții directe a NATO este terifiantă atât pentru Moscova, cât și pentru Washington.

Maxim Starchak, expert în politica nucleară rusă: 

Moscova nu vrea să atragă în luptă NATO și SUA

Expertul spune că principala preocupare a Moscovei este tocmai împiedicarea NATO și a Statelor Unite de a se angaja în ostilități directe de partea Ucrainei. „De aceea, nici nu există lovituri împotriva Kievului, împotriva punctelor de transfer de arme către Ucraina. Deși, trebuie remarcat, au existat amenințări, dar Moscova nu a riscat să le pună în aplicare. Ambele părți se tem să-și asume riscuri. Și NATO a luat în serios amenințările lui Putin și nu a închis cerul deasupra Ucrainei”.

În discursul său de mobilizare, Putin și-a declarat disponibilitatea de a folosi toate mijloacele posibile pentru a apăra integritatea teritorială a țării. Starchak spune că este o declarație ambiguă, menită să descurajeze NATO și SUA. 

„Doctrina nucleară a Rusiei vorbește despre posibilitatea de a folosi arme nucleare în cazul unei agresiuni convenționale împotriva sa, când însăși existența statului este amenințată. Într-un război cu Ucraina, un astfel de scenariu este, în principiu, imposibil. În discursul său, el subliniază în primul rând faptul că Rusia are arme nucleare și că este pregătită să le folosească în cazul unei agresiuni nucleare a NATO”.

Pe de altă parte, Putin ar putea să extindă într-un fel artificial noțiunea de „existența însăși a unui stat” și să motiveze folosirea armelor nucleare pentru „a-și restabili integritatea teritorială”, dacă Ucraina reușește să recucerească zonele pe care Kremlinul le consideră părți ale Rusiei. 

„Însă și asta ar fi mai degrabă un factor de descurajare decât un scenariu realist. Dar presiunea asupra Moscovei și Kievului să se așeze la masa negocierilor ar crește și poate că fix pe asta se bazează Putin”, spune expertul în politica nucleară a Rusiei. 

Ce s-ar întâmpla înainte de folosirea armelor nucleare la scară largă

În teoria militară rusă, primul pas spre escaladarea nucleară este o singură lovitură demonstrativă în zone pustii, explică expertul. 

„Teoretic, aceasta ar putea fi efectuată deasupra Oceanului Arctic – un loc care nu implică mari riscuri pentru trupele ruse sau pentru cetățenii oricărei națiuni. O explozie nucleară ar avea un impact psihologic, indiferent unde ar fi folosită. Însă nu cred că ar afecta rezistența Ucrainei. Dar, din nou, presiunea diplomatică atât asupra Moscovei, cât și asupra Kievului ar crește”.

Dacă acest pas nu ar avea niciun impact, următoarea etapă ar fi o demonstrație de intimidare, în care un atac nuclear ar fi lansat împotriva unor instalații militare din Ucraina. „O astfel de lovitură ar putea distruge complet un oraș, dar nu ar duce la prăbușirea armatei ucrainene. Folosirea armelor nucleare tactice nu înseamnă o victorie absolută. Aceasta ar crea o contaminare a terenului cu radiații, pe care Rusia nu ar putea să-l mai folosească în scopuri proprii”.

Este puțin probabil ca utilizarea armelor nucleare pe teritoriul ucrainean să aibă valoare militară.

Maxim Starchak, expert în politica nucleară rusă: 

Cum ar putea răspunde SUA și NATO, dacă Kievul ar fi atacat cu nucleare

Putin are și opțiunea de a ataca doar Kievul cu arme nucleare, însă expertul nu crede că Rusia ar avea ceva de câștigat, cel puțin nu în acest punct al confruntării. „Dacă va mai exista un atac asupra Kievului, acesta va fi, deocamdată, cu arme de înaltă precizie”. 

Totuși, dacă acest lucru s-ar întâmpla, expertul spune că va exista un răspuns militar din partea SUA și NATO: „Publicul din țările occidentale se așteaptă ca utilizarea armelor nucleare să nu rămână nepedepsită”. 

Acesta este de părere că Statele Unite dezvoltă deja opțiuni de răspuns la o astfel de evoluție. „Ar putea fi mai multe: intrarea forțelor NATO în Ucraina, o lovitură non-nucleară asupra trupelor rusești din Ucraina, o lovitură nucleară tactică a SUA asupra trupelor rusești”.

Consecințele unui atac nuclear

Dacă, totuși, un atac nuclear devine o realitate, expertul enumeră consecințele, dar și măsurile pe care oamenii le pot lua pentru a se pune la adăpost.

 • O undă de șoc în aer va distruge tot ce se află în calea sa: clădiri, mașini, oameni și animale. O lovitură nucleară terestră produce, de asemenea, unde seismice de explozie, care au un efect distructiv.
 • Radiațiile luminoase vor aprinde obiectele inflamabile și vor provoca arsuri de diferite grade.
 • Radiațiile penetrante vor provoca diverse stări de rău. Nu este posibil să ne protejăm complet împotriva acestora, dar este posibil să le reducem semnificativ efectul prin refugierea în adăposturi antiatomice.
 • Se va produce o contaminare radioactivă a terenului, a solului, a aerului, a diferitelor obiecte. Va dura zeci de ani.
 • Impulsul electromagnetic produs de o explozie nucleară va dezactiva toate dispozitivele electronice și radio, echipamentele și comunicațiile.
 • Este posibil să supraviețuiești dacă te afli într-un buncăr și apoi îl părăsești într-un costum de protecție împotriva radiațiilor. Fără protecție, totul va depinde de puterea exploziei, de distanța față de epicentrul exploziei și timpul în care ești expus.

Foto: EPA

Urmărește-ne pe Google News
Comentarii (2)

ivryernest   •   01.10.2022, 21:31

Ce opțiuni are NATO ? Să-și bage vată în urechi : face gălăgie, o bombă atomică... Acuma, mai serios : NATO și SUA vor fi responsabile în fața lumii întregi de a-l fi adus pe Putin la exasperare. Iar România este în prima lojă ca să admire consecințele faptelor ei, aceasta din cauza "conducerii de partid și de stat jos, în frunte cu inefabilul ei Președinte, care au executat în mod servil ordinele entităților ale cărăr sigle le-am citat mai sus.

  joydownson   •   02.10.2022, 09:45

  ivryernest   •  01.10.2022, 21:31

  Ce opțiuni are NATO ? Să-și bage vată în urechi : face gălăgie, o bombă atomică... Acuma, mai serios : NATO și SUA vor fi responsabile în fața lumii întregi de a-l fi adus pe Putin la exasperare. Iar România este în prima lojă ca să admire consecințele faptelor ei, aceasta din cauza "conducerii de partid și de stat jos, în frunte cu inefabilul ei Președinte, care au executat în mod servil ordinele entităților ale cărăr sigle le-am citat mai sus.

  Pina si Ceausescu a fost impotriva rusilor si a invaziei acestora in Ungaria (1956) si Cehoslovacia (1968).

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

„De unde sunteți?”, s-a interesat taximetristul din Qatar. Când a auzit România, n-a mai acceptat să plece! Ce a spus
GSP.RO
„De unde sunteți?”, s-a interesat taximetristul din Qatar. Când a auzit România, n-a mai acceptat să plece! Ce a spus
Harry şi Meghan, gafă colosală în noul documentar! Au fost PRINŞI CU MINCIUNA, fanii sunt furioşi
Playtech.ro
Harry şi Meghan, gafă colosală în noul documentar! Au fost PRINŞI CU MINCIUNA, fanii sunt furioşi
O recunoști? S-a transformat total, la nouă ani de când și-a pierdut soțul. El era mai mare decât ea cu 47 de ani, dar asta nu a stat niciodată în calea iubirii lor
Viva.ro
O recunoști? S-a transformat total, la nouă ani de când și-a pierdut soțul. El era mai mare decât ea cu 47 de ani, dar asta nu a stat niciodată în calea iubirii lor
Antreprenorii români încep boicotul, după ce Austria a votat NU pentru Schengen. "Nu vom mai lucra cu OMV Petrom niciodată"
Observatornews.ro
Antreprenorii români încep boicotul, după ce Austria a votat NU pentru Schengen. "Nu vom mai lucra cu OMV Petrom niciodată"
Decizia imediată a unui important om de afaceri din Arad după ce Austria a votat împotriva României
Știrileprotv.ro
Decizia imediată a unui important om de afaceri din Arad după ce Austria a votat împotriva României
Ea este tânăra care vede fantome de la opt ani. Cum a reacționat când un spirit a mângâiat-o pe față noaptea
FANATIK.RO
Ea este tânăra care vede fantome de la opt ani. Cum a reacționat când un spirit a mângâiat-o pe față noaptea
ALERTĂ | FCSB, sancţionată dur de UEFA. De ce a fost găsită vinovată echipa lui Gigi Becali
Orangesport.ro
ALERTĂ | FCSB, sancţionată dur de UEFA. De ce a fost găsită vinovată echipa lui Gigi Becali
Horoscop 9 decembrie 2022. Scorpionii pot trăi un moment delicat sau astăzi să apară un nou episod dificil în viața lor
HOROSCOP
Horoscop 9 decembrie 2022. Scorpionii pot trăi un moment delicat sau astăzi să apară un nou episod dificil în viața lor
Povestea lui Pavel Traian, din Cluj: a primit tratamentul care l-a scăpat de dureri la 6 ani de la diagnostic
PUBLICITATE
Povestea lui Pavel Traian, din Cluj: a primit tratamentul care l-a scăpat de dureri la 6 ani de la diagnostic