Mergi direct la conținut »
De ce oferă bărbații mărțișoare și cine are mai mult de câștigat de pe urma acestui gest? Psihologul Libertatea explică
Ştiri Libertatea > Ştiri > De ce oferă bărbații mărțișoare și cine are mai mult de câștigat de pe urma acestui gest? Psihologul Libertatea explică

De ce oferă bărbații mărțișoare și cine are mai mult de câștigat de pe urma acestui gest? Psihologul Libertatea explică

De ce oferă bărbații mărțișoare? Psihologul Libertatea explică pe larg și face o scurtă istorie a acestui obicei întâlnit la începutul primăverii calendaristice.

Se spune că mărțișorul – care trebuie purtat la vedere – e ca dorul: specific românesc și fără corespondent în alte limbi. Tradiția oferirii unui mărțișor de 1 martie se întâlnește în ziua de azi doar în Romania și Republica Moldova, deși bulgarii pretind că au ceva similar, numit Martenița.

Tradiția are o simbolisitică bogată. Mărțișorul în sine este un mic obiect de podoabă, strălucitor, legat cu un șnur bicolor, alb cu roșu, căruia în vechime i se atribuiau calități de talisman, amuletă purtătoare de noroc sau simbol al venirii primăverii. Bărbații le dăruiau femeilor pe data de 1 martie, iar femeile le purtau la piept pe parcursul întregii luni, pentru ca, la final, să-l atârne într-un pom fructifer, ca simbol al fertilității și continuității.

Istoria mărțișorului

Tradiția mărțișorului se întâlnea și în Roma Antică, și la daci sau la traci. Cu alte cuvinte, toate popoarele care au stat cândva la originea formării poporului român modern au avut mărțișorul ca tradiție de 1 martie. În Imperiul Roman, chiar anul nou era sărbătorit pe 1 martie! Prima lună a primăverii era dedicată lui Marte, zeul războiului și al fertilității, pe care romanii voiau să îl îmbuneze prin ofrande. Chiar și etimologic vorbind, cuvântul Mărțișor vine din latinescul Mars, numele zeului, care a dat și numele primei luni de primăvară.

Dacii și tracii aveau obiceiuri similare, doar ca nu îl sărbătoreau pe Marte, ci propriile zeități. La rândul lor, aceste popoare sărbătoreau începerea unui an nou pe 1 martie, iar mărțișorul era perceput ca un cadou de început de an.

În vechime, obiectele strălucitoare dăruite ca mărțișoare se găseau greu. Tot ceea ce lucea și plăcea ochiului era considerat valoros tocmai din cauza rarității. Nu era ca în ziua de azi, când totul în jur e colorat și strălucește. Era nevoie de o sărbătoare mare, o ocazie unică și o femeie de o frumusețe rară pentru ca bărbații care posedau obiecte strălucitoare să se hotărască să le ofere.

Replica la care a cedat Gheorghe Dincă: „Ori mor eu, ori mori matale”
Recomandări

Replica la care a cedat Gheorghe Dincă: „Ori mor eu, ori mori matale”

De ce oferă bărbații mărțișoare? Psihologul Libertatea explică: «vor să stimuleze bunăvoința femeilor, indiferent dacă sunt mame, iubite, soții, prietene, colege»

Încă din cele mai vechi timpuri, se crede că frigul iernii inhibă sexualitatea, iar venirea primăverii, a temperaturilor plăcute și a zilelor însorite simbolizează revenirea la iubire și la sexualitate. Este momentul în care bărbații reîncep să observe frumusețea femeilor de lângă ei.

Psihologic vorbind, în trecut, originea dăruirii de obiecte strălucitoare femeilor se găsea în instinctul sexual redeșteptat primăvara. Bărbații simțeau nevoia să ofere ceva simbolic femeilor, pentru a avea acces la intimitatea lor. Ei au înțeles că pentru a obține ceva, trebuie să ofere ceva. E ca și cum ar oferi o măslină, ca să fie îndreptățiți să ceară o friptură mai târziu. De aceea, femeile deștepte nu ar trebui să se încreadă prea mult în vorbele, promisiunile sau cadourile făcute de bărbați în această perioadă.

În prezent, mărțișoarele sunt dăruite mai mult din politețe, dar în continuare ascund un scop: bărbații vor să stimuleze bunăvoința femeilor, indiferent dacă sunt mame, iubite, soții, prietene, colege ori simple trecătoare pe stradă. Este o formă de a te oferi pe tine însuți prin intermediul unui obiect strălucitor, iar dacă femeia îl acceptă, se presupune că acceptă și interacțiunea cu ofertantul.

Psiholog Cezar Laurențiu Cioc, specialistul Libertatea


Dan Negru, criticat dur de oamenii de film: „Jos labele de pe Ursul de Aur, gibonule!”

Close
Închide
  Close