Meniul de Crăciun din puşcărie are 2.853 de calorii
Mesele festive de Crăciun şi de Revelion pentru deţinuţii din puşcăriile din România sunt bogate: sărmăluţe, ciorbă de porc, friptură şi cozonac. Asta pentru că penitenciarele trebuie să respecte standardul de 2.853 de calorii pentru fiecare om. Avantajul penitenciarelor, în aceste vremuri de criză, este că majoritatea ingredientelor provine din gospodării proprii şi din sponsorizări.
Dimineaţă: ceai, pâine, crenvurşti, brânză;
Prânz: ciorbă ţărănească având carne de porc afumată, sărmăluţe, desert, cozonac;
Seară: tocană de legume cu carne şi orez.
Asistenţa socială nu are bani de delicatese
Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti a împărţit pachete săracilor. Acestea conţin sarmale şi carne de porc, un borcan de miere, un kilogram de portocale şi salam de biscuiţi. Diferenţa este foarte mare faţă de meniul din 2008, când primeau delicatese precum cozonac, gem sau caşcaval.
Copiii instituţionalizaţi primesc dulciuri
Copiii din apartamentele sociale din sectorul 6 al Capitalei vor primi de Crăciun lebăr, caltaboş, tobă, brânză, roşii. Au parte şi de ciorbă de perişoare, de sarmale cu mămăliguţă, iar la sfârşit, de dulciuri.
La căminul de bătrâni se serveşte tort
Bătrânii din Complexul de servicii sociale Sf. Nectarie, sector 6, Bucureşti, vor avea o masă specială de Revelion: la aperitiv vor avea muşchi filé, pastramă de porc, măsline, caşcaval, roşii, salată boeuf. La felul al doilea vor mânca friptură de pui/porc, garnitură şi salată, iar la desert, tort. Din meniu nu lipsesc sucurile şi şampania.
fotografii: Vlad Chirea, Gabriel Miron