Singurul delfin aflat în captivitate în România, Mark, are 27 de ani, iar de 23 se află în bazinele Delfinariului din Constanţa. Potrivit specialiştilor, mamiferele din specia “tursiops truncatus ponticus”, din care face parte delfinul Mark, trăiesc circa 30 de ani. Vârsta şi captivitatea şi-au pus amprenta asupra jucăuşului Mark. Nu mai suportă lumina soarelui.
“Are fotofobie, iar când era scos în bazinul descoperit, stătea mai mult sub ponton. Din cauza razelor soarelui, pe piele îi apăreau crăpături care sângerau. Aşa că am decis să nu mai dea spectacole decât în bazinul acoperit şi acolo va sta până în ultima clipă a vieţii sale”, a declarat Adrian Mănăştireanu, director la Centrul Muzeal de la Delfinariu.
Riscând ca în orice clipă să rămână fără principala atracţie, autorităţile locale şi conducerea Delfinariului au demarat, de un an, tratativele pentru a aduce delfini tineri. Cum legislaţia europeană nu permite prinderea de animale vii pentru a fi crescute în captivitate, căutările au ajuns în China.
De acolo vor fi aduşi trei delfini – un mascul şi două femele -, în vârstă de şapte ani, născuţi în captivitate şi gata dresaţi. Costurile se ridică la câteva sute de mii de euro, în condiţiile în care transportul delfinilor se face în bazine stabilizate giroscopic, aflate într-un avion special.
Înlocuitori din China
Specialiştii români au decis să aducă delfini tocmai din China, din două motive. În primul rând, pentru că noile exemplare fac parte, ca şi Mark, tot din specia “tursiops truncatus“. Un factor decisiv însă a fost salinitatea Mării Chinei, care este foarte apropiată de cea din Marea Neagră.