„Țara noastră nu are o structură centrală care să adăpostească cele mai importante și sensibile medicamente”, scriu jurnaliștii de la Lespresso. Cu toate acestea, depozitul există în documentele oficiale ale Ministerului Sănătății și are ca scop „păstrarea unor stocuri relevante de dispozitive medicale – antidoturi și vaccinuri – de importanță strategică națională în cazul evenimentelor pandemice”.

Acest loc este numit pompos „Depozitul central de material profilactic”, dar jurnaliștii au descoperit că aduce mai mult cu un șopron, cu un acoperiș mâncat de rugină, care în jur are un teren viran acaparat de buruieni. În acest loc ar trebui să ajungă și vaccinurile pentru COVID-19.

Depozit pentru revenirea de după al Doilea Război Mondial

Istoria acestui depozit se pierde în urmă cu 20 de ani, când epidemia de SARS și atacurile teroriste cu antrax amenințau lumea, iar acest loc a trecut la rangul de pilon al apărării naționale împotriva epidemiilor. Pentru transformarea acestui loc, s-au cheltuit milioane de euro în proiecte, dar singurul lucru care s-a reușit în acești ani a fost renovarea acestui depozit cu o suprafață de 500 de metri pătrați care se află, de altfel, și într-o zonă contaminată.

Istoria acestui depozit se pierde la începutul secolului al XIX-lea. De pildă, în timpul epidemiei de gripă spaniolă s-a înființat o bază imensă, cu opt depozite metalice și clădiri de birouri, pentru aprovizionarea cu medicamente necesare care să facă față crizei de sănătate. Depozitul a fost atacat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial de germani, dar Aliații l-au aprovizionat din nou, printr-o donație din America, prin faimoasa Administrație a Națiunilor Unite pentru Ajutor și Reabilitare, care făcea posibilă trecerea Atlanticului cu tone de produse: pe lângă penicilină, s-au adus și dezinfectanți și pesticide. Potrivit „Health Administration Newsletter” din 1946, s-au depozitat atunci otrăvuri pentru șobolani, pe bază de cianuri și DDT în cantități uriașe ca să extermine țânțarii malariei.

Cantități uriașe de substanțe periculoase rămân în depozit peste termenul de expirare. În 1989 este demarat un proiect de eliminare a acestor deșeuri toxice dăunătoare. Inclusiv cele din strada Carri Armati, care apoi devine, în 1990, unul dintre spațiile Arhivelor Statului. Astfel că „Depozitul central de materiale profilactice” devine și un spațiu pentru hârțogărie uitată de toată lumea.

Strategie pentru cheltuit bani

Jurnaliștii Lespresso revin în anul 2005, când guvernul italian lansa un plan de apărare bacteriologic în care erau implicate trei entități: spitalul Spallanzani din Roma, spitalul Sacco din Milano și acele depozite. Iar Silvio Berlusconi semnează un decret care prevede construirea de la temelie a unui centru de stocare pentru antidoturi și vaccinuri pentru situații de urgență. În ciuda faptului că toată lumea știa condițiile din acest depozit, 40 de milioane de doze de medicamente și vaccinuri pentru gripa aviară sunt depozitate acolo în 2007.

S-au alocat 11 milioane de euro pentru construcție, iar în 2009 politicienii participă la inaugurarea șantierului. Doar că nu s-a mai întâmplat nimic de atunci. De altfel, banii merg la o firmă abonată la bani publici, cunoscută că a mai început proiecte publice pe care le-a lăsat baltă.

Pentru construcția centrului antibacterian promis apar totuși buldozerele care mătură șapte din cele opt pavilioane și apoi pleacă fără urmă. Motivul este poluarea zonei. În 2019, zona este considerată contaminată. „Au fost depășite limitele reglementate pentru diferite substanțe, inclusiv pesticide, mercur, benzopiren, hexaclorhexan, beriliu, arsen și DDT până la mai multe ordine de mărime”, arată Agenția pentru Protecția Mediului.

E drept că Italia mai are 14 depozite naționale și 20 regionale, dar singurul cu denumirea de „depozit central” care este în subordinea directă a ministerului este acesta. Reprezentanții Ministerului Sănătății nu au comentat situația acestui obiectiv strategic.

Gina Pistol i-a ruinat cariera unei vedete în doar 7 luni de relație: „Ce face cu ea? E mai mare ca el! Îi mănâncă toți banii”
PARTENERI - GSP.RO
Gina Pistol i-a ruinat cariera unei vedete în doar 7 luni de relație: „Ce face cu ea? E mai mare ca el! Îi mănâncă toți banii”
Horoscop 21 ianuarie 2021. Scorpionii sunt prinși în propriile ițe și trebuie să-și respecte angajamentele
HOROSCOP
Horoscop 21 ianuarie 2021. Scorpionii sunt prinși în propriile ițe și trebuie să-și respecte angajamentele
Cine este tânărul de 19 ani ucis în fața unei săli de fitness din Capitală. Detalii șocante din dosarul crimei
Știrileprotv.ro
Cine este tânărul de 19 ani ucis în fața unei săli de fitness din Capitală. Detalii șocante din dosarul crimei
Celebra gimnastă a ţării a ajuns omul străzii. ŞOC: întreţine relaţii intime pentru bani
Telekomsport
Celebra gimnastă a ţării a ajuns omul străzii. ŞOC: întreţine relaţii intime pentru bani
Un smartphone nou? Află ce trebuie să ai ca să fii cool (PUBLICITATE)
PUBLICITATE
Un smartphone nou? Află ce trebuie să ai ca să fii cool (PUBLICITATE)