Fabrica de maşini ARO a dat faliment şi urmează să fie privatizată într-o săptămână. Va fi cumpărată de o companie franceză care intenţionează să o transforme într-o crescătorie de melci. Dintre cei 3000 de muncitori pe care fabrica îi are în prezent, doar 300 îşi vor păstra locul de muncă.
George Petrescu, liderul de sindicat, cel care îl joacă pe deja celebrul Romică Cotescu, liderul cu idei măreţe, trăieşte cu o sumă modică lunară, la fel ca toţi ceilalţi muncitori din oraş. Neputând să doarmă, într-o noapte, vede o reclamă la televizor despre o bancă de spermă care plăteşte 50 dolari pentru fiecare donaţie. Aşa îi vine ideea nebunească de a salva fabrica şi locurile de muncă ale colegilor săi. Dacă 1000 dintre muncitori îşi vând sperma timp de o săptămână, ar putea strânge suficienţi bani pentru a salva fabrica de la faliment. Aşa, ar putea să dea din nou drumul la producţie şi toată lumea ar avea din nou de lucru.
Aceasta este tema filmului care se vrea o comedie romantică romanească, despre istoria ARO, aşa cum a fost văzută de regizorul Tudor Giurgiu, pentru care zeci de musceleni din zonă au plătit peste 15 lei ca să o vadă la un cinematograf din Piteşti, acolo unde a rulat în urmă cu ceva timp.
Acum şi la Câmpulung poate fi vizionat filmul, la Casa de Cultură a Sindicatelor, iar preţul unui bilet este de doar 5 lei şi aici vine surpriza, luni, în ziua în care trebuia să ruleze prima oară filmul în Câmpulung şi de ce nu să ruleze un film la Câmpulung după ani buni de când cinematografele „Muscelul” şi „Balada” au fost închise, nu s-au vândut decât 2 bilete, astfel ca filmul nu a mai rulat.
Pentru marţi au fost vândute 30 de bilete, iar directorul casei de cultură, Sergiu Cicu a precizat că se vând bilete la intrarea în sală, iar filmul rulează la ora 19.00 şi că sunt şanse să fie sala cel puţin jumătate.De asemenea directorul Cicu mai spune că este convins că vor veni să vadă filmul mulţi musceleni, cel puţin cei care au lucrat la uzina ARO, dar şi cei care nu ştiu ce s-a întâmplat atunci şi vor să afle realitatea.
„Dacă merg la film, nu ştiu, eu am văzut ce s-a întâmplat atunci, am stat la poarta uzinei, am protesta la Gardă, am fost la mitinguri, am făcut tot ce era de făcut atunci, dar uite ce s-a ales de ARO, praful! Ce să văd filmul, cum au făcut de râs o comunitate, ne-au făcut labagii, ce dacă se făcea ceva să salvăm o uzină, dar noi am scos din necazul nostru o comedie, în loc să scoată la iveală drama unei comunităţi, drama familiilor care nu mai au loc de muncă, drama copiilor care se uită lung la colegii ai căror părinţi au bani! Asta să proiiecteze în filme!” spune un fost muncitor la ARO, Ion B.
„Eu acum sunt pe clasa a XII, şi nu am trăit ce era atunci, aşa că o să merg la fim, mai ales că e la Câmpulung, chiar o să merg”, spune Ioana Tănase.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro