De Ștefan Pană,

Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene (UNCJR) a transmis autorităţilor o scrisoare publică, în care prezintă lista judeţelor care deţin aparate funcţionale de testare pentru COVID-19.

Instituţia susţine că în România sunt foarte multe cazuri nedepistate pentru că nu sunt testaţi toţi cei care au simptome.

Potrivit listei, în prezent sunt doar 13 aparate funcţionale în ţară, în 10 judeţe.

„În mai multe județe există aparate, dar nu există kit-uri de testare. Prin urmare, vorbim despre o imposibilitate, în masă, de testare a populației și, din acest motiv, cazurile de infectare comunitară vor fi din ce în ce mai dese. Nu avem mai multe cazuri de COVID-19 nu pentru că au fost luate măsuri eficiente de limitare a apariției acestora, ci pentru că nu se fac teste”, spune în scrisoare Marian Oprişan, şeful UNCJR.

El susţine că în acest moment există DSP-uri care refuză să răspundă solicitărilor de testare pentru persoane care acuză afecțiuni respiratorii, dar care nu se află în stadiul de insuficiență respiratorie.

Persoanelor care prin natura muncii nu se pot izola (medici, polițiști, îngrijitori, personal DGASPC etc.) și manifestă simptomatologie asociată COVID-19, li se refuză testarea epidemiologică și li se recomandă tratament simptomatic ambulatoriu, chiar cu riscul de a propaga răspândirea virusului, în contextul în care trebuie să își desfășoare neîntrerupt activitatea.

Marian Oprişan, preşedinte CJ Vrancea şi UNCJR

În ce judeţe există aparate funcţionale

Potrivit listei prezentate de UNCJR, există aparate în stare de funcţionare doar în judeţele Alba, Bihor, Braşov, Dolj, Mureş, Prahova, Sibiu (câte unul) şi în Constanţa, Timiş şi Harghita (două aparate).

Medicii italieni anunță o ”nouă urgență sanitară”: 30% dintre pacienții COVID ar putea avea probleme respiratorii cronice
Recomandări

Medicii italieni anunță o ”nouă urgență sanitară”: 30% dintre pacienții COVID ar putea avea probleme respiratorii cronice

 

Pentru judeţele Cluj, Galaţi, Iaşi, Ilfov, Suceava, Vaslui şi Vâlcea, UNCJR nu prezintă o statistică.

În unele judeţe s-au făcut achiziţii, dar, potrivit UNCJR, sunt probleme de aprovizionare cu kit-uri. Se întâmplă, de exemplu, la Arad, unde vor veni două aparate, dar autorităţile susţin că nu au cum să facă testarea populaţiei.

În Bistriţa-Năsăud, există 3 aparate, dar toate sunt nefuncţionale, din cauza absenţei kit-urilor.

Alte judeţe abia acum fac achiziţiile, cum e cazul în Dâmboviţa, unde se aşteaptă primirea aparatului.

Bill Gates, reacție dură după ce a fost acuzat că știa de coronavirus : „Am făcut o ...
GSP.RO
Bill Gates, reacție dură după ce a fost acuzat că știa de coronavirus : „Am făcut o ...
Horoscop 28 mai 2020. Taurii se grăbesc să tragă concluzii greșite
HOROSCOP
Horoscop 28 mai 2020. Taurii se grăbesc să tragă concluzii greșite