Antoine Vitkine, regizorul documentarului „The Savior For Sale” (Mântuitorul pentru vânzare), a realizat o anchetă despre acest tablou, restaurat în Statele Unite după ce a fost cumpărat în 2005 în stare proastă pentru 1.175 de dolari de un comerciant de artă newyorkez. Lucrarea a fost atribuită lui Leonardo da Vinci de mai mulţi experţi britanici, vândută apoi unui oligarh rus, care a decis în cele din urmă să o vândă.
.@antoinevit : „Le „Salvator Mundi” raconte notre monde, il raconte la mondialisation dans laquelle nous sommes, il raconte l’argent roi et ses dérives. Il raconte notre rapport à la vérité.” #le79Inter pic.twitter.com/DBxb86WGDw
— France Inter (@franceinter) April 8, 2021
Acelaşi film dezvăluie, potrivit sursei citate, că autorităţile din Paris ar fi respins condiţiile cerute de autorităţile de la Riad pentru a prezenta această pictură în cadrul expoziţiei dedicate lui Leonardo da Vinci la Muzeul Luvru din 2019.
Tabloul a fost pus în vânzare în noiembrie 2017 la o licitaţie de artă contemporană, fiind prezentat în catalogul acesteia drept o lucrare în întregime pictată de Leonardo da Vinci.
Potrivit noului documentar TV, deţinerea unui tablou pictat de Leonardo da Vinci ar putea să reprezinte pentru prinţul saudit un punct de plecare pentru alcătuirea unei colecţii prestigioase, pe care Arabia Saudită nu o deţine deocamdată.
În timp ce mai mulţi experţi puneau sub semnul întrebării autenticitatea lucrării, spunând că aceasta a fost parţial realizată de ucenicii lui Leonardo da Vinci, în aprilie 2018, prinţul Mohammed bin Salman a fost primit în Franţa de preşedintele Emmanuel Macron. Potrivit unei surse din administraţia franceză, citată în documentar, tabloul „Salvator Mundi” a făcut parte din agenda discuţiilor purtate de cei doi oficiali.
Saudiţii au cerut Franţei să facă o expertiză a tabloului. Muzeul Luvru găzduieşte C2RMF, un laborator dedicat analizării şi certificării operelor de artă. „Salvator Mundi” ar fi petrecut în acel laborator trei săptămâni.
Expertiza ar fi demonstrat, conform aceleiaşi surse, că „Leonardo da Vinci doar a contribuit la acest tablou”. Reprezentanţii Muzeului Luvru i-ar fi informat pe saudiţi.