De Mihai Niculescu,

Wa Lone și Kyaw Soe Oo au fost arestați în decembrie 2017 și au fost acuzați că au încălcat o lege privind secretele de stat. Au ajuns la închisoarea Insein din Yangon de atunci, potrivit The Guardian.

Wa Lone și Kyaw Soe Oo, cetățeni ai Myanmar, susțin că sunt nevinovați și că totul a fost o înscenare din partea poliției care ar fi plasat documente oficiale asupra lor la o întâlnire.

George și Amal Clooney

George și Amal Clooney

După un proces prelungit care a fost considerat de mulți că fiind o farsă, cu dovezi vagi și mărturii contradictorii, printre care și cea a unui polițist care a declarat că a primit instrucțiuni de a face o înscenare, cei doi au fost condamnați la șapte ani de închisoare în septembrie.

La momentul arestării, cei doi lucrau la o investigație în profunzime privind violențele armatei împotriva minorității Rohingya din statul Rahkine, care au dus la emigrarea a 700.000 de persoane în Bangladesh. Myanmar a fost acuzată de genocid de mai multe organizații ale drepturilor omului.

Ancheta realizată de cei doi jurnalişti le-a adus premiul Pulitzer, cel mai important premiu pentru jurnalism în Statele Unite ale Americii.

Ziariștii au fost eliberați marți, ca parte a unei grațieri a 6.520 de deținuți din partea președintelui Win Myint.

Tolo: Criza COVID-19 și carantina de la Suceava. Nu-i mai faceți zombi pe români!
Recomandări

Tolo: Criza COVID-19 și carantina de la Suceava. Nu-i mai faceți zombi pe români!

 

Sunt foarte fericit și entuziasmat să îmi văd familia și colegii. Abia aștept să merg în redacție” a declarat jurnalistul Wa Lone..

Stephen J Adler, redactorul-șef al Reuters, este enorm de mulțumit de faptul că Myanmar a eliberat reporterii curajoși”.

De la arestarea lor acum 511 zile, au devenit simboluri ale importanței libertății presei în jurul lumii. Salutăm întoarcerea lor”, a spus Adler.

Amal Clooney, cea care s-a alăturat echipei de avocați a jurnaliștilor acum un an, a făcut referire la „determinarea incredibilă” a Reuters în căutarea dreptății pentru reporterii lor curajoși”.

Sursa foto: EPA


Citește și: ISIS a folosit companii românești ca să-și finanțeze acțiunile! Libertatea e parte a unei investigații internaționale care arată cum banii plătitorilor de taxe finanțează grupări criminale


 

 

 

Ordonanța militară 6 la MAI, reacția dură a lui CTP: „De ce acum?”
GSP.RO

Ordonanța militară 6 la MAI, reacția dură a lui CTP: „De ce acum?”

Horoscop 31 martie 2020. Vărsătorii devin o sursă reală de stres
HOROSCOP

Horoscop 31 martie 2020. Vărsătorii devin o sursă reală de stres