Procurorii DIICOT și lucrători de poliţie din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi au efectuat 22 de percheziţii pe raza judeţului Iaşi, pentru a destructura gruparea infracțională bănuită de contrabandă, dare și luare de mită.
Anchetatorii au indicii că, în perioada decembrie 2015 – noiembrie 2016, „gruparea Trandafir” a introdus ilegal țigarete în România. Rețeaua cumpăra cantități mari de țigări de contrabandă de la cetățeni moldoveni, care erau apoi colectate, transportate și vândute prin intermediari pe piața neagră.
”Gruparea Trandafir”, monitorizată atent de DIICOT
Gruparea era condusă de un cetățean moldovean. Liderul rețelei era cel care furniza țigările de pe teritoriul Republicii Moldova și punea la cale, mai mereu, schema de contrabandă. Din spusele anchetatorilor, individul lua legătura cu românii dipuși să cumpere marfa de contrabandă. El negocia cantitățile, dar și sumele de bani pentru contrabandiști. Tododată, moldoveanul a luat legătura cu oameni care locuiesc în apropierea Prutului pentru a-i coopta în rețea.
Potrivit procurorilor, contrabandiștii erau bine organizați. Persoana de încredere a liderului grupării, tot un cetățean moldovean, a venit de mai multe ori în România pentru a-i ajuta pe ceilalți membri ai rețelei să transporte „în siguranță” țigările. Individul ținea sub observațiile itinerariile mașinilor încărcate cu țigări și era uneori antemergător pentru a avertiza dacă pe traseu sunt patrule de poliție.
Al doilea nivel al rețelei era format din persoane care cumpărau țigaretele de la rețeaua de contrabandiști și mai apoi le distribuiau pe piața neagră din Iași.
Vameșii au ignorat luni întregi ilegalitățile
În „gruparea Trandafir” au fost cooptați și cetățeni români care locuiesc în zona graniței dintre România și Republica Moldova. Aceștia discutau în mod direct cu liderul grupului pentru a primi pachetele cu țigări. Marfa era apoi predată unor intermediari și abia mai apoi ajungeau la clienți.
Ulterior, miile de țigări de contrabandă erau preluate de așa zișii „cărăuși”. Aflați pe nivelul al patrulea ca importanță în rețea, aceștia erau plătiți să transporte marfa introdusă ilegal în țară.
Nimic dintre toate acțiuni nu ar fi fost posibile, fără ca polițiștii de frontieră să treacă cu vederea luni la rândul operațiunea ilicită. În rețea au fost convinși să se alăture și vameșii Ivanov Valeriu și Iosup George Ionuț de la vama Sculeni. Contra unor sume de bani sau a unor bunuri, vameșii au facilitat trecerea unor dintre membrii grupării prin punctul de frontieră.
Pentru a nu fi prinși, contrabandiștii foloseau deseori un limbaj codificat atunci când negociau tranzacțiile ilegale.
„Gruparea Trandafir” a fost monitorizată în perioada mai – octombrie 2016 când a reușit să introducă în țară o cantitate de peste 930.000 de țigarete din Republica Moldova în România. Pe piața neagră, marfa de contrabandă ar costa peste 420.000 de lei. Polițiștii de frontieră au reușit să confiște o cantitate de 653.260 tigarețe, diferite mărci, provenite din contrabandă, în valoare de peste 297.567 lei.
În urmă cu două zile, a fost dispusă punerea în mișcare a acțiunii penale față de 34 de inculpați.
La data de 23.11.2016, procurorii DIICOT Iaşi au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor Mihalciuc Adrian, Cazacu Nicolaie, Tabaranu Petru, Matei Constantin, Tabaranu Gheorghita Irinel, Matran Dumitru Iulian Și Varzari Victoria. Indivizii urmează ca astăzi să fie prezentați Tribunalului Iași cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Cei doi vameși, inculpați în dosar, Ivanov Valeriu și Iosup George Ionuț au fost plasați sub control judiciar pentru 60 de zile.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro