Acestea au fost cerute de către producătorii locali, afectați de subvențiile acordate în statele asiatice.
Producătorul american de electrocasnice s-a plâns anterior la International Trade Commission (ITC) în privința faptului că este dezavantajată în fața importurilor ieftine, iar aceasta a descoperit că produsele importate ”sunt o cauză substanțială pentru afectarea producătorilor autohtoni”.
Tarifele impus de Trump sunt mai mari decât se așteptau companiile în cazul mașinilor de spălat, dar mai mici decât cereau producătorii americani de panouri solare.
Astfel, Trump a impus un tarif vamal de 20% pentru primele 1,2 milioane de mașini de spălat importate și 50% pentru cele care depășesc numărul respectiv. În al treilea an, acestea vor scădea la 16%, respectiv 40%.
Pentru panouri solare va exista un tarif vamal de 30% pentru modulele și celulele solare importate în primul an, iar tariful va scădea la 15% în cel de-al patrulea an. De asemenea, anual pot fi importate fără taxe panouri care totalizează 2.500 MW.
Americanii vor plăti mai mult, coreenii și chinezii suferă
În privința consecințelor, cetățenii americani vor ajunge să plătească mai mult pentru mașinile de spălat importate, dar și pentru panourile solare instalate.
Și asta pentru că, atât Samsung, cât și LG, dar și producătorii de panouri solare trebuie să-și ajusteze prețurile pentru a include tarifele.
De asemenea, companiile coreene și chineze vor avea de suferit, deoarece vânzările lor în SUA vor avea de suferit.
Acțiunile LG au scăzut cu 5% pe bursa din Seul, dar cele ale Samsung creșteau cu 0,83%.
Pe de altă parte, acțiunile Whirlpool au crescut cu 1,8%.
Parteneriatul cu Coreea de Sud, în dubiu
Pe de altă parte, Trump pune în pericol prin aceste măsuri parteneriatul cu Coreea de Sud, un aliat fidel și vital al SUA în cauza programului nuclear al Coreei de Nord.
Și asta pentru că ITC spusese clar în altă decizie că nu ar trebui impuse restricții pentru mașinile de spălat importate din Coreea de Sud. Doar că Trump le taxează pe toate.
Samsung și LG își mutaseră fabricile din China în țări ca Thailanda și Vietnam.
Mai mult, cele două grupuri deja construiesc fabrici de mașini de spălatîn SUA.
Samsung a demarat deja producția la fabrica din Carolina de Sud, în vreme ce LG construiește o alta în statul american Tennessee, care ar trebui să fie gata în 2019.
De asemenea, tarifele afectează retailerul american Sears, care deține brandul de electrocasnice Kenmore, ce este fabricat în uzinele LG de peste hotare.
Samsung spune că măsurile vor fi o ”taxă” pe care fiecare consumator care vrea să cumpere o mașină de spălat o va plăti. De asemenea, LG spune că măsura va afecta producția la fabrica sa din Tennessee.
Scad instalările de panouri solare
MJ Shiao, șeful diviziei de energie din cadrul Wood Mackenzie, spune că tarifele impuse de Trump vor reduce instalările de panouri solare cu 10-15% în următorii cinci ani.
O asociație din sectorul fotovoltaic, Solar Energy Industries Association, spune că decizia va produce o criză în domeniu, iar 23.000 de oameni ar putea rămâne pe drumuri, în vreme ce proiecte de miliarde de dolari vor fi anulate.
Urmează noi măsuri
Pe de altă parte, aceasta este doar prima dintr-o lungă serie de măsuri pe care Trump le va lua.
El ar urma să impună restricții la importul aluminiului și oțelului din China, statul asiatic având același gen de probleme și în Uniunea Europană.
Altă măsuri împotriva Chinei ar putea fi chiar sancțiuni, din cauza practicilor privind proprietatea intelectuală și bunurile contrafăcute.
Reamintim, Canada se așteaptă ca Trump să retragă SUA din tratatul american de liber-schimb, NAFTA, nemulțumit de mutarea producției auto în Mexic.
De asemenea, SUA va impune sancțiuni împotriva unor oligarhi ruși care susțin regimul de la Kremlin și pe președintele rus Vladimir Putin.