MENIU CAUTĂ
27 Iul. 2018 08:18 , de Valentina Postelnicu

Dragnea, despre promulgarea legii privind recalcularea pensiilor celor din grupele speciale de muncă: ”Vor beneficia peste 100.000 de români”

Distribuie

Dragnea, despre promulgarea legii privind recalcularea pensiilor celor din grupele speciale de muncă: ”Vor beneficia peste 100.000 de români”, a spus liderul PSD, într-o intervenție la România TV, el adăugân că, astfel, se îndreaptă o inechitate din sistem. 

„Se va implementa uşor, nu este o chestiune complicată, este, de fapt, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Noi am avut două intervenţii pe această lege, în 2016, dacă ţin minte cred că în decembrie, dacă nu greşesc, am reparat o inechitate pentru mineri, iar în această vară înainte de încheierea sesiunii parlamentare am adoptat, am propus un amendament la un proiect de lege de modificare a Legii pensiilor tot în acest sens, să se elimine nişte inechităţi generate de aplicarea unor legi (…) ce vizau recalcularea drepturilor de pensie pentru persoanele care şi-au desfăşurat activitatea în grupele speciale de muncă. Practic, în 2015 se ridicase nivelul stagiului de cotizare – 30, 32, 33 până la 35 de ani. (…) Practic, prin această lege la cei din grupele speciale – aviaţie civilă, siderurgie, subteran, transport maritim şi fluvial, foraj, ţiţei şi gaze, cei care lucrează în condiţii grele şi foarte grele – nu se mai împarte numărul de puncte la 35 de ani de muncă, se împarte la 25, ceea ce înseamnă că vor avea o pensie mai mare”, a declarat Liviu Dragnea.

Liderul PSD a precizat că este vorba despre oameni „care au ieşit la pensie în condiţii similare pe o legislaţie şi alţii care au ieşit, dar pe altă legislaţie, şi la ei se împărţea la un număr de ani diferit”.

„Este, de fapt, îndreptarea unei inechităţi şi de recalcularea pensiilor vor beneficia în mod automat, nu mai este nevoie să meargă pensionarul la ghişeu, prin efectul acestei legi, din oficiu, Casa de Pensii va recalcula pensia pentru fiecare. Deci, este o mărire a pensiilor pentru cei din grupele speciale de muncă. A fost o decizie politică pe care am luat-o (…), am convenit să facem această completare în sensul pozitiv înainte de adoptarea noii legii a pensiilor, pe care am început să o prezentăm şi o vom prezenta în luna următoare”, a declarat Dragnea.

Potrivit lui Dragnea, de aceste modificări vor beneficia „peste 100.000 de români”.

„Este vorba de decizia de a da dreptul românilor să participe într-un mod just la beneficiile creşterii economiei. Noi am spus-o şi mereu o spunem în continuare: nu acceptăm, nu suntem de acord cu teoria ‘să strângă cureaua permanent’. Este creştere economică, oamenii trebuie să o ducă mai bine, pe măsura muncii lor”, a spus Dragnea.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi,  legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Este vorba despre o modificare la Legea nr.263/2010, ce a generat mai multe inechități in rândul pensionarilor cu grupe de munca, mai precis, diferențele fiind între cei care au ieșit la pensie înainte de 2011 și cei care au ieșit după acest an.

Citește mai multe despre PSD și recalcularea pensiilor pe Libertatea.

Comentarii