MENIU CAUTĂ
, de Valentina Postelnicu

Se recalculează pensiile celor care au lucrat în grupele I și II de muncă; Președintele a promulgat legea

Distribuie

Se recalculează pensiile celor care au lucrat în grupele I și II de muncă. Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi,  legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Este vorba despre o modificare la Legea nr.263/2010, ce a generat mai multe inechități in rândul pensionarilor cu grupe de munca, mai precis, diferențele fiind între cei care au ieșit la pensie înainte de 2011 și cei care au ieșit după acest an.

Aproximativ 100.000 de pensionari care au lucrat în grupele I şi II de muncă, şi care au ieşit la pensie în perioada 1990 – 1 ianuarie 2011, vor beneficia, la nivel naţional, de recalcularea din oficiu a pensiilor și de o majorare a veniturilor. Prevederea se aplică începând cu 1 octombrie 2018.

Principalele categorii profesionale la care se vor aplica noile prevederi sunt foştii angajaţi din minerit, siderurgie, construcţii, căi ferate şi alte domenii care s-au încadrat în grupele I şi II de muncă.

Potrivit proiectului care a devenit lege, pentru persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani în activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale (aviaţia civilă, siderurgie, subteran, risc radiologic, unităţi de transport maritim şi fluvial, foraj sonde de ţiţei şi gaze, etc) prevăzute în anexele nr. 1, 2 şi 3 din Legea nr.263/2010, reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani şi raportarea pentru calculul pensiei la un stagiu de cotizare de 25 de ani;

S-a mai decis reducerea stagiului complet de cotizare de la 30 la 25 de ani pentru personalul artistic care a realizat cel putin 20 de ani în locurile de muncă respective.

S-a mai decis reducerea stagiului complet de cotizare de la 30 la 25 de ani pentru personalul artistic care a realizat cel putin 20 de ani în locurile de muncă respective.

De reducerea stagiului de cotizare la 25 de ani, beneficiază şi persoanele înscrise la pensie după anul 2011.

Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii a transmis că Ministerul Muncii și Justiției Sociale a avizat favorabil proiectul grupului PSD din Camera Deputaților care corectează o modificare la Legea pensiilor ce a generat mai multe inechități in rândul pensionarilor cu grupe de munca, mai precis, diferențele fiind între cei care au ieșit la pensie înainte de 2011 și cei care au ieșit după acest an.

Citește mai multe despre lege, promulgare și recalcularea pensiilor pe Libertatea.

Comentarii