”Nu au nicio legătură măsurile fiscale adoptate de Guvern – că nu e vorba de o revoluție – cu nivelul bugetelor locale. Nu am fost niciodată de acord și nu o să fiu nici în continuare să susțin modificarea unui act normativ, o lege de exemplu, care să mărească impozitele și taxele locale. Eu nu susțin așa ceva și PSD nu va susține așa ceva, pentru că nu e nevoie”, a răspuns Dragnea, întrebat dacă este de acord cu majorarea taxelor și impozitelor locale, așa cum se prevede în proiectul MDRAP.
Liderul social-democrat a susținut că nici premierul Viorica Dăncilă nu ar susține și nici nu ar avea cunoștință despre o intenție de majorare a taxelor și impozitelor locale. ”Eu acum aflu despre asta și sunt covins că nici doamna Dăncilă nu a fost informată până acum despre asta. Când va ajunge la Guvern așa ceva, sunt sigur că doamna Dăncilă va avea o discuție cu noi în coaliție. Din câte știu, nici dumneaei nu susține așa ceva”, a declarat Dragnea.
Liderul PSD a mai spus că se face un ”întreg scenariu pe o informație venită pe surse”.
Oprișan: ”Un coleg a trimis un document prin care cerea majorarea la 66%”
Președintele CJ Vrancea, Marian Oprișan a declarat, la Parlament, că el, personal, nu susține un impozit fix.
”Asta este o discuție a noastră în Guvern. În ceea ce privește taxele și impozitele locale, vă spun foarte clar, că eu și UNCJR ( Uniunea Consiliilor Județene din România, nr) vom susține în continuare plaja minimă și cea maximă. O minimă în acest moment este foarte mică, și probabil vom folosi între 0.4 și 0.8”, a spus Oprișan.
El a precizat că este vorba despre o discuție la Ministerul de Finanțe și la Ministerul Dezvoltării Regionale.
”Nu am tras o concluzie finală. Eu nu susțin un impozit fix ci această plajă care să permită, pe bună dreptate, ca autoritățile locale, care nu sunt subordonate Guvernului, să poată să își stabilească impozitele”, a spus Oprișan, precizând că, din câtea a înțeles, un coleg a trimis un document prin care cerea majorarea la 66%.
Potrivit unui proiect aflat în discuții la Ministerul Dezvoltării Regionale, privind Codul finanțelor publice locale, taxele și impozitele locale s-ar putea majora substanțial ca urmare a instituirii unei obligații pentru autoritățile locale de a opta pentru pragul maxim de impozitare.
Reprezentanții PNL au atras atenția, la finalul săptămânii trecute, că taxele și impozitele locale ar crește de șase ori ca urmare a modificărilor preconizate.
Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță a declarat că el și colegii din Asociația Municipiilor din România susțin „o taxare unitară”.
Autoritățile locale au probleme financiare începând cu acest an, după ce Guvernul a redus impozitul pe venit de la 16% la 10%, ca parte a trecerii contribuțiilor la angajat.
Acest lucru a dus la scăderea veniturilor realizate de către primării, care se finanțau dintr-o cotă primită din impozite. Încă de anul trecut, mai multe primării anunțau că vor majora taxele locale pentru a compensa scăderea veniturilor.