Vasilica Brăgău, soacra tânărului polițist Cătălin Motoașcă, șeful postului de Poliție din Racovițeni, mort luni seară în condiții suspecte, în Spitalul Județean Buzău, a povestit astăzi că bărbatul a murit cu zile, pe mâna medicilor buzoieni, care nu au catadicsit să aprobe transferul la un spital din Capitală. Cu haine cernite și sfâșiată de durere, femeia a relatat că tânărul ar fi agonizat trei zile sub privirile indiferente ale cadrelor medicale. Abia luni, cu câteva ore înainte de a muri, halatele albe au luat atitudine și au început să fie mai implicate. Din păcate, a fost prea târziu pentru tânărul polițist.
”Când am văzut că starea lui de sănătate se agravează i-am zis doamnei doctor Ștefănescu, care l-a avut în grijă: doamna doctor, nu putem să ne jucăm cu viața unui om de 35 de ani, care are acasă un copil de doi ani și jumătate și mai așteaptă unul. I-am implorat să ne lase să plecăm la București, i-am zis că avem doctor la București și să ne lase să plecăm. A acceptat la un moment dat să vorbească cu doctorul de la București. Când a întrebat-o de analize și de tratamentul administrat, a început să tremure, să scape analizele din mână, nu a fost greu să ne dăm seara că e depășită de situație. Medicul de la București a întrebat-o dacă i-a dat un medicament anume și a zis că nu, că a ezitat. Lipsă de profesionalism, era clar depășită de situație”, a declarat soacra polițistului mort.
Femeia a continuat să povetească ce s-a întâmplat în ultima zi de viață a polițistului: ”Mi-a zis că moare, mi-a zis să-l țin de mână că moare, tremura, nu era nici un doctor pe secție, apoi au venit toți de a Urgențe să-l resusciteze. Vineri nu era rău, sâmbătă nu era rău, și duminică era bine, de ce nu ne-au dat salvare să plecăm la București. Au trimis un bătrân de 80 de ani la București, dar pe Cătălin al nostru l-au lăsat să moară aici. Am strigat la ei că sunt criminali, că mi-au omorât băiatul și atunci un medic mi-a spus că după ce că plâng și deranjez mai sunt și nesimțită”, a mai povestit femeia.
Rudele tânărului polițist spun că mâine își vor duce mortul la groapă, după care își vor căuta dreptatea.
”Nu trebuie să mai profeseze astfel de oameni, de ce să profeseze? Să rămână și alți copii fără tată, și alți părinți să rămână fără copii?”, spune soacra polițistului.
Durerea oamenilor este cu atât mai mare cu cât fiica lui Cătălin, în vârstă de doar doi ani și jumătate, nu contenește să întrebe de tatăl său. Fetița își întreabă mama de zeci de ori pe zi când se întoarce tatăl ei de la serviciu.
„Vine de la creșă și ne întreabă când vine tati de la serviciu, fiindcă lipsește cam de mult. Nu mai știm ce să îi spunem, credeți-ne. Suntem niște oameni distruși după pierderea lui Cătălin..”, a mai povestit soacra tânărului.
Între timp, medicii legiști au terminat necropsia în cazul polițistului Cătălin Motoașcă, stabilind că acesta avea o insuficiență cardiacă mai veche. Avea inima mărită, dar și probleme care nu erau de ieri – de azi, spune directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Buzău, Dragoș Porumb, care este de părere că și dacă era trimis la București tânărul nu ar fi putut fi salvat.
”Pacientul a decedat din cauza unei insuficiențe cardiace severe, probabil pe fondul unui tromboembolism pulmonar, asta rămâne de văzut, pentru că au fost trimise probe histopatologice la București. Pacientul a venit vineri, cu stare acceptabilă, astenie, dureri moderate, dar acuzînd probleme respiratorii vechi de câteva săptămâni. A fost internat, a primit tratament, conform protocolului. Luni în jurul prânzului s-a decompensat brusc, iar luni seară a apărut stopul cardio-respirator si nu a mai putut fi resuscitat”, a declarat medicul Porumb.
Acesta spune că tânărul avea o afecțiune cronică de circa o lună, iar familia spunea că de circa 2 săptămâni era obosit și acuza dureri în piept, stare care s-a agravat vineri, când s-a prezentat la UPU, unde a fost internat și a primit tratament. Medicul mai spune că polițistul a avut o stare acceptabilă și nu s-a decompensat imediat, iar luni familia sa a sugerat transferul la București.
„Medicul curant a luat legătura la București, i-a explicat starea de sănătate a pacientului, dar fiind un caz cronic, nu era o urgență ca să facem transferul imediat, de pildă pentru infarct intr-o oră se face transferul cu elicopterul, dar era cronic, pacientul era de 2-3 săptămâni așa, drept pentru care era nevoie de acordul șefului de secție Floreasca, acord care urma să fie luat a doua zi dimineață. Din păcate, s-a decompensat brusc și s-a produs decesul. Intenția medicului a fost să-l transfere, dar pentru că era cronic e un protocol de transfer care trebuie respectat, fiind nevoie de acordul sefului de secție”, a explicat medicul Porumb.
Directorul medical al SJU Buzău a adăugat că polițistul avea un cord dublu ca mărime pe partea dreaptă și o insuficiență cardiacă severă și nu ar fi putut fi salvat în opinia sa nici dacă era transferat la București.
”Avea un cord dublu ca mărime, pe partea dreaptă, probleme care nu au apărut în două zile, e o problemă mai veche. Pacientul avea simptome, dar nu s a investigat de la începutul simptomelor, avea o afecțiune preexistentă, un cord dilatat, ventricul drept dublu față de normal, nu cred că putea fi salvat cu o asemenea inimă mare, cu hipertensiune pulmonară severă. Oricum, la nivelul spitalului etste o anchetă care-l vizează pe medicul curant”, a mai spus Porumb.
Cătălin Motoașcă a murit la Spitalul Județean de Urgență Buzău, iar conducerea unității a declanșat o anchetă în acest caz. Polițistul avea 35 de ani, era agent șef adjunct, șef de post la Poliția Racovițeni. El avea o fetiță de doi ani și jumătate, soția fiind însărcinată acum cu al doilea copil. Moartea sa este anchetată de către procurorii de pe lângă Tribunalul Buzău, care fac cercetări pentru moarte suspectă.
Rudele polițistului spun că vor continua să-și caute dreptatea, iar după ce își vor îngropa mortul vor face plângere și la Colegiul Medicilor.
Tânărul polițist Cătălin Motoașcă va fi condus joi pe ultimul drum.
Citește și: VIDEO | Reportaj cu arma-n mână. Am testat mitraliera NATO și pistolul pentru luptă urbană