Citește și: Editorial de Claudiu Săftoiu. Represiunea din 10 august 2018 – mitingul Diasporei, capturat înainte de a începe

Discursul prezidențial – o cale directă spre soluții anti-PSD, politice și civice

Am ascultat discursul președintelui Klaus Iohannis de după weekendul traumatic, cu speranța că – pentru binele tuturor românilor – va face din brutalitatea intervenției Jandarmeriei la mitingul Diasporei un ”caz-școală”, în care o instituție de forță, chemată să apere cetățenii, îi atacă pe aceștia, după ce șefii operativi și cei ministeriali politici par a se fi înțeles să dea ordine anti-cetățenești și anti-democrative. Acest caz, de o importanță colosală pentru sănătatea nației române, ar trebui ridicat la nivel de CSAT, prin constituirea în cadrul acestuia a unui grup specializat, cu rol de monitorizare și sprijin tactic și analitic, menit să ajute ancheta Parchetului Militar asupra desfășurării evenimentelor din 10 august 2018.

Apărarea instituției Jandarmeriei – obiectiv prezidențial la fel de legitim, ca apărarea cetățenilor români

Este necesar ca, de la nivelul Administrației Prezidențiale, dar și din postura de comandant suprem al forțelor armate, președintele să ia poziție pe două mari obiective: 1) să devină un apărător absolut și până la capăt al dreptului democratic de a protesta pașnic al cetățenilor români, și 2) să apere instituția Jandarmeriei de compromiterea prin servilism politic, incompetență, instrumentare, ori management defectuos. Președintele este obligat nu numai să apere drepturile cetățenilor români, ci și să vegheze la consolidarea încrederii instituțiilor de siguranță, de lege și ordine, ale statului român. Si trebuie să o facă pro-activ, nu reactiv.

Fără monitorizarea declarată și asumată, de la nivelul CSAT, a anchetei privind găsirea responsabililor și vinovaților pentru reacția disproporționată a jandarmilor, la protestul Diasporei din 10 august, procesul investigativ și producerea concluziilor se pot prelungi sine die. Îmi amintesc numai de Dosarele Revoluției Române, sau de Dosarele Mineriadelor, ajunse în instanțe, după 27 de ani nesfârșiți.

Coaliția de la putere își ia putere din înăbușirea protestului pașnic al Diasporei

Între timp, guvernul și responsabilii politici la vedere pentru ticăloșiile petrecute în Piața Victoriei se repliază. Degeaba cere președintele, demisii. Vârfurile PSD-ALDE continuă producerea de zgomot și fum și zăpăcesc opinia publică cu scenarii și conspirații bune de adormit beneficiarii și profitorii regimului.

România are nevoie să respire libertate, nu gaze lacrimogene. Dacă procurorii militari reușesc să deceleze elementele mercenare plătite, străine de instituția Jandarmeriei, care au acționat premeditat, și la ordin politic, infiltrate în piață printre manifestanți, atunci jandarmii de bună credință și instituția lor sunt salvați de la oprobiul public. Treptat, noi elemente apar, privind insurgența unor persoane antrenate în condiții de gherilă urbană, și conectate prin interpuși cu rol coordonator, între trupele de jandarmi și huligani. La acestea se adaugă inducerile în eroare ale oficialilor Jandarmeriei – cazul jandarmeriței care a fost anunțată mincinos că ar fi suferit lovituri grave la coloana vertebrală, este definitoriu – și bâlbele din ce în ce mai frecvente ale politicienilor care conduc M.A.I, despre mitingul Diasporei.

Obscenitatea spațiului public românesc a trecut granițele țării

Nimeni nu poate să facă mai rău României, decât românii înșiși. În această situație ne aflăm, la patru zile de la represiunea din 10 august, și nici un vinovat nu a fost găsit. Violența mitingului a radiat într-o violență de limbaj și de atitudine contagioasă. Sloganul obscen anto-PSD – lansat ca un preambul tâmp al protestelor anti-guvernamentale -, și-a intrat pe deplin în drepturi. A devenit folclor politic acceptabil. A fost proferat la finala Rogers Cup, în arena unde Simona Halep a cîștigat competiția. Halep i-a certat pe românii care au înjurat, în fața unei audiențe planetare. În timp ce Simona ne făcea mândri, doi-trei români injurioși ne crăpau obrazul de rușine. Ghem-set-meci.


(Claudiu Săftoiu – autorul este doctorand în informații și securitate națională, la Universitatea Națională de Apărare „Carol I. A fost președinte-director general al Televiziunii Române (2012 – 013), director al Serviciului de Informații Externe (2006-2007) și  consilier prezidențial (2004-2006). Este autor al primului manual de jurnalism politic din România: „Jurnalismul politic – manipularea politicienilor prin mass-media, manipularea mass-media de către politicieni (Editura Trei, 2003).


CITEȘTE ȘI:

Bianca Andreescu, întrebată direct: „Dacă sunt lesbiană? Hai s-o lămurim”
PARTENERI - GSP.RO
Bianca Andreescu, întrebată direct: „Dacă sunt lesbiană? Hai s-o lămurim”
Horoscop 23 ianuarie 2021. Gemenii trebuie să țină cont de părerile celorlalți, nu doar din vorbe, ci în mod real
HOROSCOP
Horoscop 23 ianuarie 2021. Gemenii trebuie să țină cont de părerile celorlalți, nu doar din vorbe, ci în mod real
VIDEO. Cel mai sincer dealer de droguri. Ce le-a spus polițiștilor când a fost oprit în trafic
Știrileprotv.ro
VIDEO. Cel mai sincer dealer de droguri. Ce le-a spus polițiștilor când a fost oprit în trafic
Celebra gimnastă a ţării a ajuns omul străzii. ŞOC: întreţine relaţii intime pentru bani
Telekomsport
Celebra gimnastă a ţării a ajuns omul străzii. ŞOC: întreţine relaţii intime pentru bani
Sore și Lidia Buble, protagonistele unui editorial fashion dintr-un viitor în care ochelarii de soare au microfon (PUBLICITATE)
PUBLICITATE
Sore și Lidia Buble, protagonistele unui editorial fashion dintr-un viitor în care ochelarii de soare au microfon (PUBLICITATE)