„Am decis că munca mea pentru București trebuie să continue dintr-un alt context, în care pot să dau mai mult pentru societate. Mi-am depus azi demisia din funcția de director adjunct al Administrației pentru Consolidări și renunț la funcția de consilier al primarului general Nicușor Dan”, a scris Edmond Niculușcă pe Facebook, pe 1 martie. Apoi, contactat de ziar, a explicat gestul său, pentru publicul Libertatea.

„O structură atât de mare are aproape eficiență zero”

Edmond Niculușcă, 32 de ani, a spus care sunt motivele demisiei din funcția de director adjunct al Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic din PMB după numai un an și două luni.

„În primul rând, pentru că eu cred că Administrația pentru Consolidări ar trebui să fie desființată și reînființată pe noi principii. Nu văd sensul pentru care o structură atât de mare are aproape eficiență zero. Nu văd sensul funcționarilor publici angajați în această instituție, când de fapt ar trebui să fie arhitecți și ingineri”, a spus Niculușcă.

„Și, în al doilea rând, pentru nu am reușit să fac reforma dorită. Dorința mea de reformă a acestei instituții s-a lovit de o rezistență enormă la nivelul administrației și refuz să fiu captiv unui sistem care produce doar hârtii, nu și soluții”, a adăugat el.

Nicio clădire cu risc seismic nu s-a consolidat în ultimul an

Întrebat de Libertatea câte clădiri cu risc seismic din București au fost consolidate în mandatul său, Niculușcă a răspuns că „într-un an nu s-a consolidat nimic”.

„S-a lucrat la aproximativ 20 de proiecte de consolidare, care ar trebui să înceapă în cursul acestui an. A trebuit să refacem documentațiile, să refacem proiectările, pentru că era un abuz la adresa banului public și asupra proprietarilor”, a susținut el.

„Am demarat recepții, am finalizat proiecte care urmează să intre în licitație, însă cu blocaje enorme”, a adăugat fostul director adjunct al instituției din PMB.

„Victima unei campanii finanțate de Gabriela Firea”

Apoi a precizat că instituția nu a putut face nicio consolidare a clădirilor din București, aflate în pericol de prăbușire, inclusiv din cauza contractelor întocmite pe vremea fostului primar Gabriela Firea.

„Suntem toți victima unei campanii care a costat un milion de euro, «Bucureștiul Trainic», finanțat de Gabriela Firea. Și eu am avut impresia că Gabriela Firea este un om care a consolidat clădiri. Doar că ce am descoperit a fost ceva îngrozitor și este obiectul unui control al primarului general”, a afirmat el.

„S-au făcut lucrări fără autorizații, s-au adiționat contracte de 5 ori, au plecat de la două milioane și au ajuns la 56 de milioane de lei, cam asta s-a făcut. A trebuit să punem stop la aceste lucruri și a durat luni de zile ca să aflăm adevărul, să ajungem la acte, pentru că această instituție a fost creată de Gabriela Firea”, a mai afirmat Niculușcă pentru Libertatea.

Niculușcă a fost director adjunct la instituția din Primăria Capitalei timp de un an și două luni și consilier personal al primarului Nicușor Dan timp de un an și patru luni.

El a fost printre primii care s-au alăturat echipei primarului Capitalei după ce acesta a câștigat alegerile locale din 27 septembrie 2020. Niculușcă este directorul și fondatorul asociației ARCEN, un ONG care și-a propus „restaurarea și conservarea memoriei Bucureștiului”.

Urmărește-ne pe Google News