Florin Bobe, 44 de ani, a venit la clubul de echitaţie ca instructor, dar pasiunea nebună pentru cai l-a făcut să se ocupe îndeaproape şi de înfăţişarea animalelor. Bobe realizează personal “tunsorile” cailor.
“O dată pe an, de regulă iarna, pentru că vara năpârlesc natural, caii trebuie tunşi, ca să nu transpire excesiv atunci când sunt puşi la lucru. Acest fapt le-ar putea provoca animalelor probleme de sănătate”, explică Florin Bobe pentru Libertatea.
Florin Bobe a desenat în blana lui Eneas (18 ani), cal românesc, de sport, simbolul Formulei 1 |
Instructorul continuă: “Fireşte, după tuns li se aplică haine speciale, ca să nu le fie frig. Eu profit de această necesitate a tunsului şi le mai fac câte un model, ca să fie frumoşi şi interesanţi”.
Iapa Nelly e deja obişnuită cu filarea “bretonului” | Cu ajutorul maşinii de tuns, Florin Bobe îi menţine frizura calului Eneas |
Animalele au instalaţie de uscat după spălare
Coama şi coada sunt tunse şi filate atent, pentru a se evita aşa-numita “tocire” a părului. Urmează spălarea, iar cea a cozii se face cu o grijă deosebită, pentru ca firele să nu se încurce. După spălare, caii intră într-o cabină cu uscător dotat cu lămpi ultraviolete.
Coada lui Zozo este spălată cu un şampon special | Iapa Nelly se relaxează sub uscătorul cu lămpi ultraviolete | După toate “ritualurile” de înfrumuseţare, Eneas e gata să arate ce ştie să facă |
Pele, calul de 15.000 de euro
La clubul sportiv “Regatul Cailor” există 30 de exemplare de rasă. Cel mai valoros este un “friesian”, pe nume Pele (foto), în vârstă de 5 ani, un cal de tracţiune de 15.000 de euro.
Dacă vrei și tu să practici călăria, uite o listă cu cluburi de echitație din București și împrejurimi!