Medicii chirurgi ai Spitalului Județean de Urgență Bacău au reușit o intervenție chirurgicală extrem de rară până acum în România. Este vorba despre extirparea unei tumori de pe pancreasul unei eleve cu ajutorul laparoscopului. Tânăra de 18 ani a fost depistată cu pancreatită acută încă de la începutul acestui an, ceea ce a surprins pe medici, având în vedere că astfel de diagnostice sunt foarte rare la copii. Chirurgii băcăuani au optat pentru o intervenție chirurgicală modernă, cea laparoscopică, pentru a reduce perioada de recuperare a elevei și a evita acea tăietură de peste 20 de centimetri.
”Am optat pentru o intervenție laparoscopică pentru confortul pacientului și recuperarea foarte rapidă, dar avem și dotările necesare atât laparoscop performant, cât si aparat de suturat vasele mari de sânge. Așa încât în locul unei operații clasice care ar fi presupus o incizie de 20-25 de centimetri pe abdomen si o recuperare de o lună am avut o pacientă care a plecat acasa cu o incizie de cinci centimetri după șase zile de spitalizare de la operație”, a declarat pentru Libertatea dr. Mihai Galinescu, medicul chirurg pediatru care a făcut operația.
Pacienta, o elevă a Liceului de Artă Bacău, a ajuns la spital cu dureri mari de burtă și grețuri. Inițial, medicii nu au putut să creadă că un copil poate avea o pancreatită acută. La o a doua prezentare la Unitatea de Primiri Urgențe, medicii i-au depistat chistul de pe pancreas, care avea o dimensiune destul de mare.
”Am avut un șoc. Cum să fie ușor pentru un părinte să afle de la medici despre un diagnostic atât de grav? Să știi că fetița ta are tumoare pe pancreas? Nici nu știam să fac diferența între malign și benign. Am învățat pe parcurs. Evident, ca orice părinte, am încercat să caut soluții și alte opinii medicale și la alți specialiști din țară. De regulă, nu le venea să creadă când le spuneam ce diagnostic are copilul meu. Pancreatita acută este specifică adulților. Răspunsul l-am aflat de la un profesor universitar care m-a îndrumat tot în Bacău, la doctorul Galinescu. Iar acum, după operație, este un copil normal care are drept tratament postoperator o dietă alimentară strictă”, a declarat Anca Iftimie, mama fetei.
Cazul Gabrielei Gavrilă a fost deosebit încă de la început. Ea a venit să ceară ajutorul medicilor când era minoră, dar operația s-a efectuat când a trecut de 18 ani.
”Domnul doctor a venit la noi, ne-a prezentat cazul pe care îl avea sub supraveghere de la începutul anului și ne-a spus că este pregătit să o opereze, dar avea nevoie de acordul conducerii spitalului întrucât pacienta tocmai împlinise 18 ani”, ne-a spus directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Bacău, Raluca Ioana Dinu.
Medicul chirurg a primit acceptul, iar acum fosta pacientă merge din nou la școală.
”Mi-a fost foarte frică abia când m-am internat să mă opereze și când am înțeles cam ce o să mi se întâmple. Oricum, și eu și mama am fost pregătite și fizic, dar mai ales psihic, de ceea ce urma să se întâmple de d-na doctor anestezist, care a stat foarte mult de vorba cu noi. Este soția domnului doctor și am avut sentimentul că sunt cumva în familie atunci când m-am dus spre sala de operații”, a povestit Gabriela Gavrilă.
Tânăra de 18 ani a mărturisit că, după ce va termina Liceul de Artă Bacău, Secția de Arhitectură, vrea să urmeze și facultatea de specialitate din București.
Citește și: Guvernul estimează o iarnă chiar mai grea decât cea de anul trecut. Programul de iarnă 2017-2018 prevede o creștere a consumului de energie
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro