Primarul Clujului, Emil Boc și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, au continuat sâmbătă seara disputele începute dimineața pe tema unui proiect de ordonanță de urgență care ar lăsa (conform primarilor) în sarcina autorităților locale plata pentru centrele de vaccinare și pentru personalul medical al acestora. Cei doi au intrat în dialog la Digi 24 și au continuat să se atace unul pe celălalt.

„Ar trebui să luăm bani de la creșe”

Cum bugetul pe 2021 încă nu a fost adoptat, iar primăriile își adoptă oricum bugetul la 45 de zile după aceea, „ar însemna să luăm bani de la creșe, de la bursele pentru elevi, de la sănătate, de la spitale, de la iluminatul public pentru a aloca resursele aferente procesului de vaccinare și în aceste condiții, am cerut politicos, dar ferm în același timp, ca în această ordonanță de urgență pe care Ministerul Sănătății o pregătește să nu ignore problema finanțării”, a acuzat Boc, cel care a semnase sâmbătă dimineața un comunicat al Asociației Municipiilor din România prin care cerea bani Ministerului Sănătății pentru organizarea vaccinării.

„Este un principiu larg, european recunoscut, că nicio sarcină nu poate fi atribuită în plus administrațiilor locale fără să-i acorzi susținerea financiară aferentă. Se pare că la Ministerul Sănătății acest lucru nu s-a înțeles suficient, noi de acest lucru am fost nemulțumiți și am sesizat Ministerul Sănătății pentru acest aspect. Toți primarii sunt extrem de dedicați să se implice și să susțină procesul de vaccinare, pe care îl considerăm de interes național. Ne dorim să fie o reușită”, a continuat Boc.

El a spus că 70 la sută din personalul aflat în subordinea primăriei sale dorește să se vaccineze, iar la Cluj trebuie organizate 13 centre de vaccinare.

Primarii spun că îi costă milioane de euro să organizeze centre de vaccinare

Emil Boc a vorbit despre primarul din Brăila, despre care spune că a făcut un calcul și ar avea nevoie de o jumătate de milion de euro pe lună pentru a asigura funcționarea centrelor de vaccinare și plata personalului. Pentru șase luni, ar fi nevoie de circa trei milioane de euro.

„Sponsorizările au până la un punct un cadru legal pentru așa ceva”, a adăugat Emil Boc, întrebat despre posibile soluții, în caz că finanțarea de la București nu va veni. „Un alt scenariu este să luăm de la investiții, de la modernizarea străzilor, a podurilor, a pasajelor supraterane și a altor lucruri, dar cred că nu trebuie să ajungem acolo, încât să compromitem lucruri în derulare pentru a îndeplini o sarcină pe care ne-o trasează Guvernul”, a menționat edilul.

Vlad Voiculescu i-a cerut lui Boc să îl caute pe el, nu să se plângă în presă

Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, a intrat și el în direct la Digi24, pentru un dialog cu Emil Boc. I-a spus acestuia că a aflat din presă de nemulțumirile primarilor, niciunul nu l-a sunat să ceară ceva.

„Este un proiect de OUG care este al Guvernului, nu este al Ministerului Sănătății. Dar într-adevăr este inițiat de Ministerul Sănătății și tot Ministerul Sănătății a transmis pentru consultare către toate structurile asociative: asociația comunelor, asociația orașelor, asociația consiliilor județene și asociația municipiilor.

Așteptăm reacția scrisă, nu știu dacă au trimis-o, este sâmbătă, dar m-am mirat și eu să văd în presă o reacție, când noi am trimis tocmai pentru consultare draftul de ordonanță de urgență”, a spus Vlad Voiculescu.

Apoi, ca să evaluăm nevoia financiară, lucurile sunt foarte diferite de la un oraș la altul. După ce va fi făcută o evaluare, evident că banii pot fi ceruți de către autoritățile publice de la Guvern. Există, de asemenea, un partener instituțional pentru asta și se numește Ministerul Dezvoltării

Vlad Voiculescu, ministrul sănătății

Ministrul a explicat că se pot aduce modificări la Ordonanța de Urgență până marți, dar e nevoie de dialog. „De aceea există și procesul avizării, dl Boc cunoaște lucrurile acestea”, a adăugat el. „Am vorbit cu premierul acum o oră, deci răspunde la telefon, dacă cineva sună din teritoriu, poate avea o discuție și în seara asta, nu trebuie să ne ferim”, a subliniat Voiculescu.

Domnul primar Boc are numărul meu de telefon, are, de asemenea, numărul de telefon al prim-ministrului. Nu am auzit nimic, am citit din presă.

Vlad Voiculescu, ministrul sănătății

Boc: Ministerul Sănătății să-și asume răspunderea, să nu mai plimbe hârtii stânga-dreapta

Aflat în legătură directă prin Skype, de la Cluj, Emil Boc i-a dat replica ministrului sănătății:

„Îl salut cu respect pe dl.ministru, dar trebuie făcute câteva precizări:

  1. „Nu se respectă termenul de 10 zile prevăzut de lege în vederea consultării;
  2. Nu credem că trebuie să sunăm fiecare primar pe primul ministru pentru o problemă de competență a unui ministru de resort. A scris cu mânuța domniei sale ministrul sănătății Art.6 din Ordonanță, care menționează expres și citez pentru cei care nu au fost atenți: „Pentru funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19, din bugetul autorităților publice locale se asigură fondurile necesare pentru: a) organizare, dotare, operaționalizare centre; b) plata personalului medico-sanitar.”

Adică, dacă totuși avem o dimensiune și o viziune europeană, orice ministru ar trebui să știe din Guvernul României că nu poți să stabilești sarcini fără să dai bani. Sarcini suplimentare se dau dacă ai alocată resursă suplimentară. Asta nici măcar nu într-un proiect de OUG, nici într-un extemporal la dirigenție la clasele I-IV nu se face, darămite la nivelul unei țări europene!

Emil Boc, primarul Clujului

Tonul lui Boc a devenit și mai înverșunat: „Nu știu în alte locuri, unde a condus dl. ministru, dacă după același principii s-a condus, dar în privința a ceea ce înseamnă administrația publică locală avem pretenția la respectul pe care îl merită acești primari care reprezintă mai mult de jumătate din populația României și 70 la sută din PIB-ul care se produce în România aici se produce!”.

„Și atunci, dacă cum îți așterni așa dormi, dacă așa se așterne în această ordonanță de urgență, cum este scris acolo, așa va merge și procesul de vaccinare, cu stângul, generat de către Ministerul Sănătății! Și trebuie să-și asume răspunderea Ministerul Sănătății, să nu plimbe hârtiie în dreapta și stânga și responsabilitățile în sus sau în jos! Prima responsabilitate este a celuia care generează actul. El răspunde pentru ceea ce propune” – a acuzat Emil Boc pe un ton iritat.

Citeşte şi:

Orașul francez Marsilia are parte de restricții mai dure, odată cu descoperirea noii variante de COVID-19

„Apelați la preoți, influenceri și vloggeri, pentru promovarea vaccinării!”. 4 oameni din publicitate fac sugestii pentru o campanie mai eficientă

FOTO Luca Reghecampf e într-o relație cu o fostă gimnastă din lotul României! Cine i-a dat de gol
PARTENERI - GSP.RO
FOTO Luca Reghecampf e într-o relație cu o fostă gimnastă din lotul României! Cine i-a dat de gol
BOMBĂ! Câți bani primește Monica Gabor după divorțul de Mr. Pink. Surpriză colosală, nimeni nu se aștepta la asta
Playtech.ro
BOMBĂ! Câți bani primește Monica Gabor după divorțul de Mr. Pink. Surpriză colosală, nimeni nu se aștepta la asta
Mărturiile cutremurătoare ale singurilor supravieţuitori ai tragediei de pe Siret: "Îi vedeam pe toţi că se scufundă"
Observatornews.ro
Mărturiile cutremurătoare ale singurilor supravieţuitori ai tragediei de pe Siret: "Îi vedeam pe toţi că se scufundă"
Horoscop 3 august 2021. Taurii pot descoperi soluții pentru probleme cu care își bat capul de mai multe luni
HOROSCOP
Horoscop 3 august 2021. Taurii pot descoperi soluții pentru probleme cu care își bat capul de mai multe luni
Ce s-a aflat despre cei 5 tineri care s-au înecat în Siret. Claudiu, de 14 ani, a murit încercând să-și salveze prietenii
Știrileprotv.ro
Ce s-a aflat despre cei 5 tineri care s-au înecat în Siret. Claudiu, de 14 ani, a murit încercând să-și salveze prietenii
Cum a ajuns o tânără speranţă a ţării în sport vedetă în filme pentru adulţi. "Când i-am spus mamei, a fost şocată"
Telekomsport
Cum a ajuns o tânără speranţă a ţării în sport vedetă în filme pentru adulţi. "Când i-am spus mamei, a fost şocată"
(Publicitate) BestSecret - Super-oferte la haine și accesorii. Reduceri de până la 80%
PUBLICITATE
(Publicitate) BestSecret - Super-oferte la haine și accesorii. Reduceri de până la 80%